Voihan hygge!

Teksti

Oli alussa todella vaikea ymmärtää hygge-sanan merkitys, sillä sitä viljellään arjen kielenkäytössä jatkuvasti

Tanskalaisethan hyggeilee. 

Kaikki tietänee sen, sillä hyggeilyhän laskeutui myös Suomenmaahan.

Suomenkielestä, kuten monista muistakaan kielistä, ei löydy vastaavaa sanaa. Oli alussa todella vaikea ymmärtää sanan merkitys, sillä sitä viljellään arjen kielenkäytössä jatkuvasti.

“Jamen, hyg jer!” No mutta, nauttikaa!

“I hygger jer eller hvad?” Te täällä pidätte hauskaa, vai mitä?

”Det var rigtigt hyggelig!” Oli todella mukavaa!

”Nu vi skal hjem og hygge os” Nyt me lähdemme kotiin nautiskelemaan.

Saatoin tavata vaikka puolituttuja kaupassa ja rupatella shoppailun jälkeen kadunvarressa. Kun erosimme, tanskalaiset halaavat ja huutelevat: “Det var skide hyggeligt at møde dig! Hvor var de hyggeligt, altså.”

Ai, oli todella hyggeä tavata?

No ei se nyt niin mahtavaa ollut. Me törmäsimme kaupassa. Heitimme vähän läppää koska niin kuuluu tehdä. Näemme ehkä taas joku päivä ensi vuonna tässä kadulla ja puhumme puuta heinää?

Kuvittelepa suomalainen Alepan edessä vaivaannuttavan parin minuutin pakkosmaltalkin jälkeen, huudahtaisikin yhtäkkiä: “Oli pirun nautinnollista tavata sinut!” ja siihen vielä halit kaupanpäällisiksi.

Hyggeily on myös äärimmäistä laiskuutta.

Talvikuukausina tanskalaiset eivät jaksa tehdä mitään. He valittavat kun on niin pimeää ja märkää. Jos on pilvistä, niin on huono sää ulkoilla. Odotapas jos sataa. Tai tuulee.

Talvisena iltapäivänä tanskalaiset myhäillen hyväksyvät tekosyynsä ja levittelevät talon täyteen kynttilöitä, kaatavat punkkulasit ja viettävät koko päivän sohvalla viltin alla.

Suomalaisethan kerrospukeutuisivat ja raahaisivat koko perheen ulos luontoon kuravellikävelylle. Ei olla sokerista!

Jouluna Tanskassa istutaan notkuvan joulupöydän ääressä syömässä ja juomassa, tuntikausia. Hyggeä. Ei tehdä mitään muuta. Istutaan keskipäivästä myöhään yöhön. Suomalaista voi alkaa pikkuhiljaa tylsistyttää.

Otti niin päästä, että aloin viljellä hygge-sanaa jatkuvasti

Alkoi ajanjakso kun koko hyggeily alkoi tursuta korvista ulos. 

Miksi joka ikinen tylsä ja tavallinen asia piti nostattaa elämää suurempiin sfääreihin? Hygge alkoi kärsiä inflaatiosta.

Otti niin päästä, että aloin viljellä hygge-sanaa jatkuvasti. Jos kumppanini tuli vessasta, saatoin huudahtaa: ”Var det skide hyggeligt man!?” Kun perhetuttu tuli uupuneena pitkän työpäivän jälkeen iltapäiväkaljalle, saatoin kysyä:”Jeg kan sagtens se at du har superhygget dig!?”.

Lasteni täti oli selkäleikkauksessa ja kävimme häntä sairaalassa katsomassa. Huudahdin jo ovelta: ”Her du bare hygger dig!”. Kun lapset repi toisilta tukkaa päästä, kommentoin: ”Voikun hyggeä, jatkakaa!”

Onneksi tanskalaiset ovat myös sarkastisia. Luulen että pointti tuli selväksi.

Miten monet kouluikäiset suomalaispojat käveleskelevät kavereidensa kanssa kaulakkain ja supisevat miten ”ihanaa” ja ”leppoisaa” heille tulee vielä yhdessä?

Vastarannankiiski-vaiheeni meni kuitenkin ohi. 

Aloin ymmärtää että hygge on ennen kaikkea voimasana, joka voi itse asiassa tarkoittaa mitä tahansa. Hygge-sanan aiheuttama kulttuurishokki oli laantumassa.

Ärsytys alkoi kääntää suuntaa, kun kuulin ensimmäistä kertaa oman pojan selittävän kaverilleen tanskaksi: ”Kun huomenna tuut meille niin sitten niin hyggeillään! Äiti on luvannu tehä meille lättyjä ja popcornipussit. Sitte voidaan istua sohvalla syömässä niitä ja kattoo leffaa. Vitsi siitä tulee niin hyggee!”

Sydämeni alkoi sulaa. Miten monet kouluikäiset suomalaispojat käveleskelevät kavereidensa kanssa kaulakkain ja supisevat miten ”ihanaa” ja ”leppoisaa” heille tulee vielä yhdessä?

Parhaimmillaan hygge onkin se lämmön tunne,

joka leviää sisimpään kun olemme kokoontuneet nuotiolle. Kun tuli leimuaa pimeässä kesäillassa ja laiskat aallot lyövät rantaan. Kaikki tuijottelevat tuleen ja kukaan ei haluaisi olla missään muualla. Kutkutteleva nautinto siitä, että olet olemassa. Ja niin sisäinen rauha laskeutuu.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä