PÄIVÄHOITOON VAIKO EIKÖ?

Kirjoittelin viime kesänä postauksen, jossa kerroin meidän suunnitelmista pitää lapsi kotihoidossa aina eskari-ikään asti. Tämän vajaan vuoden ajan, mitä tuosta postauksesta on aikaa, on poika kotihoidossa ollutkin, ja pari kertaa viikossa on lapsi on käynyt kotihoidossa oleville lapsille tarkoitetussa kerhossa, joka kestää aina kaksi ja puoli tuntia kerrallaan.
Mielellään tällä samalla systeemillä jatkettaisiinkin, ihan niinkuin oltiin suunniteltu, mutta nyt on alkanut loppua vuorokaudesta tunnit kesken! Teen töitä kotona, ja tuo kerhoaika on tehokasta ja tärkeää työskentelyaikaa, samoin kuin oli päikkäriaikakin. Päikkäreille ei enää loppuvuodesta meinattu malttaa nukahtaa ollenkaan, kunnes tammikuisella jenkkireissulla poika päätti lopettaa päikkärit kokonaan.
Kyllähän sitä aikaa töille löytyy, kun vaan järjestää. Sen lisäksi, että töitä voi paiskia lapsen kerhollessa, niitä ehtii tehdä tietenkin silloin, kun issee on kotosalla lapsen kanssa ja koska lapsi menee aikaisin illalla nukkumaan, on myös illalla monta tuntia aikaa tehdä töitä, vaikka tietty iltaisin muutakin hommaa on, kuten nyt vaikka päivän touhujen jälkien siivousta ja peruskotihommia, koirien lenkitystä ja sitä kuuluisaa omaa aikaa vaikka blogin kanssa olisi myös kiva viettää.
Niin että nyt sitä sitten mietitään pää kuumana, miten me jatketaan syksyllä. Samalla systeemillä kerhoillen, vai pari kertaa viikossa puolipäivähoidossa… Vaikka kysymys ei olekaan sen enemmästä,  kuin päivähoidosta kaksi kertaa viikossa muutaman tunnin kerrallaan, on koko hommasta silti nyt pää ihan pyörällä. Pärjättäisiinkö me sittenkin vielä kerhon avulla, vaikka siitä kahdesta ja puolesta tunnista väheneekin syksyllä puolituntia. Vai ”luovutetaanko” (siltä tämä nyt jotenkin tuntuu!), ja aloitetaan päivähoidossa. Hmmm… 
Hakemukset on jokatapauksessa laitettu molempiin paikkoihin, joten vielä ei tarvitse päätöstä tehdä.
Ja oli päätös kumpi tahansa, saan silti olla suurimman osan ajastani lapsen kanssa kotona, ja saan silti tehdä myös töitä, ihan paras ratkaisu mulle!
Kuten kuvista huomaa, ollaan täällä jo melkoisen Pipsa Possu maailma -tunnelmissa. Pipsa on tänään päässyt ainakin hyppimään trampoliiniin, syömään ruohoa metsään, leikkipuistoon liukumäkeen ja pellolle ojaan sorsia katsomaan (joita me ei kyllä nyt nähtykään)
Juuri ennen lapsen nukkumaanmenoa taas laskettiin, kolme yötä lähtöön!
Ja kuten kuvista myös huomaa, on meillä opittu jostain (ah, niin ärsyttävä) tapa, takin kaulusten imeskely! Voihan kääk, miten tuosta pääsee eroon? Ostin jo apteekista kynneliä, mutta ei sillä näytä olevan mitään vaikutusta. Keväällä ostettuun Picoon on jo nakerrettu pieni reikä, ja vielä uudemmasta Popin fleecestä on haukkaistu oikein kunnon pala.
Itsehän olen lapselle merkkivaatteita halunnut ostaa, ja aina painottanut, että käyttöä varten ne on, mutta… Reikä polvessa merkkinä pyöräilyharjoituksista tai hauskasta metsäretkestä ei kyllä haittaisi yhtään, mutta tuommoinen kaulusten tahallinen nakertelu kyllä nyt vähän harmittaa! 
Ehkäpä me seuraavaksi koitetaan alkaa pukemaan huivia tuonne takin alle, jospa se nakertelu sitten siirtyisi siihen? 😉
Onkos muita päivähoitoa pohtivia, tai kerhossa kävijöitä?

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Lapset onneksi tuntuu olevan aika helposti sopeutuvaisia! 🙂 Ja kivalta kuulostaa, että nykyisin teillä mennään hoitoon jo innoissaan ja kavereitakin on löytynyt 🙂

Avatar

Olipa kiva törmätä tähän postaukseen, kun aihe on itsellekin kovin ajankohtainen. 🙂 Tyttö täyttää meillä neljä vuotta kuukauden sisään ja on ollut kotona ja on ainakin elokuuhun asti. Valmistun itse kesäkuun alussa ja opintoja on tällä erää takana 1,5 vuotta, tähän on onnistunut yhdistää kotihoito niin, että tyttö kävi syksystä kerhossa 3,5h kerran viikossa. Haimme ja saimme pk-paikan elokuusta alkaen, mutta kovasti pohdin tässä sitäkin vaihtoehtoa, että riittäisikö kerho vaikkapa sitten 3pv/viikossa ja isovanhempien apu parina iltapäivänä kerhon jälkeen. Työt onnistuisin varmasti järjestämään niin, koska teen myöskin kotoa töitä. Silti mietityttää työtilanteiden vaihtelevuus, toisella viikolla voi olla paljon töitä ja tosella sitten vähemmän. Onneksi tosiaan päätöstä ei tarvitse ihan vielä tehdä, mutta kovasti pohdituttaa siltikin. 🙂

Tsemppiä teille päätöksen tekoon, ei se helppoa ole suuntaan tai toiseen, mutta eiköhän oikea ratkaisu löydy! Itselläkin olisi haaveena pitää eskari-ikään asti tyttö kotona. 🙂

Avatar

Kivasti olette saaneet järkättyä kotihoidon! 🙂 Meillä ei asu isovanhempia lähellä, joten kerho on ollut ainut hoitoapu. Taidetaan kallistua kuitenkin päivähoidon puoleen, ehkä se on kuitenkin meille sopivampi vaihtoehto syksystä eteenpäin 🙂

Avatar

Koti on aina paras vaihtoehto alle 3 tai 4- vuotiaalle. Musta. Jos hyvä kerho niin kannatan. Meidän isoin tarvitsee kyllä jo enemmän ja siksi päikyssä ja keskimmäinen n. 2 kertaa viikossa. Apua kouluun jo kohta..

Avatar

Olen kyllä samaa mieltä, että koti on paras paikka pienelle! Me kyllä mielellään jatkettaisiin kotihoitoa vielä pitkäänkin, mutta taitaa tosiaan tulla nyt tunnit vastaan vuorokaudessa. Veikko täyttää loppukesästä 3 vuotta, joten sen puolesta uskallan jo ajatella muutamaa tuntia pari kertaa viikossa päivähoidossa 🙂

Avatar

Ennen olin sitä mieltä, että kotona paras ja etten viittis laittaa omaa hoitoon, jos itse olen kotona. Viimeinen vuosi on kääntänyt ajatuksen päälaelleen ja ainakin meidän kohdalla kohta 4v uhmis, joka kaipaa järkyttävän paljon tekemistä ja ikäistään seuraa, olisi paljon onnellisempi päivähoidossa. Sinne ei tosin ole menossa, ellen mene töihin, mutta edes puolipäiväisyys varmasti piristäisi.

Avatar

Meillä on poika mennyt aina tosi mielellään kerhoon ja kerhopäiviä on oikein odotettu, joten siinä mielessä kyllä uskon että päivähoidossakin viihtyisi ja tykkäisi sielä käydä. Isot n.20 lapsen ryhmäkoot vaan mietityttää, kun kerhossa touhutaan kymmenen lapsen kanssa…

Avatar

Teet niinkuin itse parhaimmaksi näet 🙂 Tarhailussa olisi kyse niin lyhyistä ajoista ja itse saisit sinä aikana töitäsi tehtyä ja illat olisi yhteistä aikaa. Ei tarvitsisi silloin kikkailla aikataulujen, oman ajan, yhteisen ajan yms. välillä. Päätös kypsyy tässä pikkuhiljaa varmasti.

Avatar

No näitä on tullut pyöriteltyä mielessä ja kyllä se varmaan meille paras ratkaisu nyt on. Kerhossa lapsi on ainakin tosi mielellään käynyt, joten siinä mielessä ei tunnu niin pahalta päivähoidon aloittaminen 🙂

Avatar

Minulla 4 v ja 1,5 v lapset ja koitan myös työskennellä kotona / pitää lapset kotihoidossa. Isompi on ollut viime syksystä kerhossa, 3 tuntia kerrallaan ja 3 päivänä viikossa ja pienempi on haettu myös kerhoon, kun täyttää 2 v (2 h yhtenä päivänä). Meillä tämä rumba onnistuu mummojen ansiosta.

Lapset ovat mummolla hoidossa yhtenä päivän viikossa, kun pidän toimistopäivän naapurikaupungissa. Samana päivänä ollaan myös hoidettu harrastukset. Toinen mummo tulee yhdeksi päiväksi meille, jotta saan tehtyä vähän pidemmän työpäivän. Muina päivinä tilanteen mukaan työskentelyä pari tuntia kerhon/päikkäreiden aikaan, välillä toimistopäivää tai mummo meillä. Mä teen ns yrittäjäluonteisesti asiantuntija-tyyppisiä töitä eli pääasia on, että tietyt hommat hoituu. Siksi tämä onnistuukin. Viime aikoina on tuo mummo meillä ollut liian tehotonta eli ruuanlaittoa ja pipin puhallusta liiaksi minullekin.

Meillä pääasiallinen syy lasten kotihoitoon, on se, että se on mahdollista.
Toinen syy on meidän rytmit. Lapset heräävät 10-10.30 ja esikoisen kerho alkaa klo 12. Itse olen myös aamu-uninen, eli kauhistus olisi olla virkeänä (x määrä herätyksiä yön aikana) ja tehokkaana työntouhussa vaikka klo 8. Toisaalta mies tekee pitkää päivää eikä näkisi lapsia viikolla lainkaan, jos meillä alkaisi yöunet vaikkapa klo 20. Mikä olisi välttämätöntöntä, jos lapset olisivat muualla hoidossa.
Kolmas syy on tämä surkea päivähoitotilanne. Päiväkodit homeessa, lapset sijoitetaan eri puolilla kaupunkia, hoitopaikoista saa tietää pari päivää ennen hoidon aloitusta. Plus kaikki omat ennakkoluulot, kuten sairauskierteet.
Neljäs syy on varmasti se, että molempien työpaikat (minunkin vakkaripaikkani, josta olen hoitovapaalla ja teen siis muita töitä tällä hetkellä) ovat tuolla naapurikaupungissa ja hoitopaikat olisivat tietysti täällä kotikaupungissa. Eli älytön kiire lapsia hakemaan. Ja harrastukset suureksi osaksi jälleen siellä työkaupungissa. Sitten kun paluu vakkaripaikkaan koittaa (jos koittaa), niin pitäisi kyllä selvittää työkaupungin yksityiset päiväkodit. Tai jopa harkita muuttoa. Entä sitten kun esikoinen menee kouluun?

Avatar

Meilläkin kyllä auttaisi suuresti, jos isovanhemmat asuisivat lähellä, mutta nyt meillä on ollut vain kerho hoitoapuna. Meillä kyllä vaikuttaa lähipäiväkoti ihan mukavalle, ensi viikolla mennään tutustumaan niin sittenhän sen näkee 🙂
Mutta ihanalta kuulostaa miten olette saaneet hoitokuviot järkättyä ja aikas hankalalta kyllä kuulostaisi tuo päivähoitokuvio teillä.

Avatar

Meillä 5v käy kolme kertaa viikossa 3h kerrallaan avoimessa päiväkodissa. Paljon kaipaa jo ikäistään seuraa, erilaisia leikkejä, tekemistä ja sellaista ohjattua toimintaa 🙂 Nauttii kun tarhatätit opettaa uusia juttuja, istutaan ryhmänä pöydissä eväitä syöden ja tehden kaikkea 🙂

Avatar

Meillä on poika myös tykännyt kovasti käydä kerhossa, monesti olisi sinne vielä halunnut jäädäkin kun kerho on loppunut 😀 Meillä on kerho kestänyt 2,5h, mutta nyt syksyllä siitä lähtee puolituntia pois, eikä tuo pari tuntia enää täytä meidän tarpeita :/

Avatar

Just kirjoittelin kuinka meidän mini pärjää hoidossa 🙂 ratkaisut suuntaan tai toiseen on aina raastavia, mut huh sitä helpotusta kun se on tehty! Mä en tee ihan täyttä kolmiviikkoista, mutta melkein. Pian on kesälomakin! Pyritään mieheni kanssa jakamaan vapaita ja loma tulee niin että lapset on ainakin 5 viikkoa kesästä kotona… 😉

Avatar

On nää päätökset kyllä vaikeita! Mutta nyt kun alkaa ajatukset selkeytymään, niin tuntuukin jo ihan hyvälle 🙂

Avatar

Meillä on kerhoa 2xvko 3 tuntia. Itse en päiväkotiin jättänyt kun jäin esikoisen kanssa, koska koin, että lapsen kuuluu olla kotona minun ja pikkusiskon kanssa. Päiväkoti on niin oma ja julmakin maailmansa, että ei sinne halua lasta jos ei ole pakko. Kerho on kyllä ihan huippu ja maksaa vain 25e/kk.

Mutta… sinun tilanne on eri, teet töitä kotona käsin, minä en. Hankalia juttuja tosiaan mitä siellä pähkäilette. Tsemppiä!

Avatar

Tuommoinen 2xvko 3 tuntia kuulostaisi kyllä meillekin sopivalta, mutta meillä se on syksystä lähtien vain 2xvko 2 tuntia, eikä se enää meille oikein riitä. Muuten kyllä ollaan tykätty tosi paljon kerhosta, jossa lapsi itsekin tykkää käydä. Päiväkotia ollaan mietitty 2xvko 5 tuntia, eikä se tietty paljon ole sekään, mutta ne isot ryhmäkoot mietityttää…

Avatar

Meillä tuo Jimi poika alotti kolme viikkoa sitten perhepäivähoidossa (syksyllä täyttää kolme)
Tavallaan pakkorakonen sillä pääsibn tuohon Leppäsen Leipomoon töihin ja se kotihoidontuki ei pitemmän päälle elätä! Eikä työttömyyspäivärahakaan. Noh, Jimppu ekan viikon itki aina kun häntä siellä' neuvottiin tai toruttiin. Ja sano koko ajan kuulemma "Äiti tullee kohta pyölällä hakemmaan" (Kerkesi olla puol tuntia hoijossa! :D)
Mutta nyt on ihan innoissaan jo menosta ja kun tykkää niistä muistakin kavereista joita on ja puhe alkaa olla Jimillä sujuvampaa kun ei tää hoitotätsky ymmärrä samaa kieltä välttis ku isi/äiti. 🙂
Eli koen, että tekee ihan hyvää pojalle tuo päivähoito sosialistumisen sekä lelujen jakamisen jne kanssa! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä