MUISTILISTA VAUVAN KANSSA ULKOMAILLE MATKUSTAVILLE

Meidän vauvan ensimmäinen ulkomaanmatka lähestyy, ja ajattelin tehdä pienen muistilistan vauvan kanssa matkustamista suunnitteleville. Tein tämän listan vähän sen perusteella, miten ollaan Veikon kanssa matkusteltu, mutta tätä voi kyllä soveltaa tämmöiseen pieneen autoretkeen Pohjoismaissakin, mikä meillä on edessä, ja toki voi soveltaa myös taaperon tai leikki-ikäisenkin kanssa matkustamiseen.

santorini

Lentäminen vauvan kanssa

Matkarattaat
Lentoyhtiöstä riippuen matkarattaat saa viedä joko lähtöportille, tai ne on jätettävä jo lähtöselvityksessä ruumaan menevien tavaroiden joukkoon. Jos saat ottaa rattaa lähtöportille, odottavat ne lennon laskeuduttua sinua heti koneen ulkopuolella. Jos taas rattaat laitetaan ruumaan jo lähtöselvityksessä, ne tulevat useimmiten muiden matkatavaroiden mukana matkalaukkuhihnalle, joskus ne löytyvät erikoismatkatavarahihnalta. Siltä varalta, että rattaat jätetään jo lähtöselvitykseen, kannattaa mukaan ottaa kantoreppu tai -liina, jos sellainen on käytössä. Usein lentokentiltä löytyy myös lainattavia rattaita, mutta nämä sopivat paremmin isommille lapsille, jotka istuvat jo kunnolla.

Turvatarkastus ja eväät lennolle
Useimmiten lapsiperheille löytyy oma turvatarkastus, tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, ja välttää pitkät ja ruuhkaiset jonottelut. Turvamääräysten vuoksi turvatarkastukseta ei saa viedä yli 100ml nestepakkauksia, mutta vauvan ja pikkulasten ruuat ovat (yleensä) poikkeus. Voit siis pakata käsimatkatavaroihin lennon aikana vauvan tarvitsemat eväät, esim. maitopurkkeja ja soseita, mutta varaudu, että joudut turvatarkastuksessa avaamaan ja maistamaan näitä. Itse olen joutunut maistamaan ainakin tuttipullon sisältöä (kämmenselältä), sekä avaamaan ja maistamaan muutamasta pussisoseesta.

Tarvikkeet käsimatkatavaroihin
Eväiden lisäksi käsimatkatavaroihin kannattaa pakata tietenkin tarvittava määrä vaippoja ja kosteuspyyhkeitä. Myös vaihtovaatteet vauvalle (ja itsellesi!) kannattaa ottaa mukaan, isommille vauvoille myös leluja ja muuta pientä puuhaa (naposteltavaa!) matkaviihdykkeeksi.

santorini

Kohteessa

Vauvan ruokailu ja muut päivittäistarvikkeet
Mieti kohteen mukaan, otatko ruuat mukaan jo Suomesta. Veikon ollessa yhdeksän kuukauden ikäinen me matkustettiin Santorinille, mikä ei ole varsinainen lapsiperhekohde, ja raahattiin mukanamme koko kahden viikon sosetarve. Vauva söi tuolloin imetyksen ohella soseita, ja vaikka me niitä kotona kokattiin, oli matkalle ainut vaihtoehto ottaa kaupan valmissoseita. ”Meidän rannalta” tai parista isommasta kaupungista missä käytiin, ei vavoille löytynyt kuin paria laatua hedelmäsosetta, kolminkertaiseen hintaan mitä Suomessa myydään, joten soseet kotoa kannettuna tuli tarpeeseen (meillä ei ollut hotellissa keittomahdollisuutta).
Myös vaipat me otettiin tuolloin mukaan Suomesta, ja niitä me jouduttiin vipoina päivinä hakemaan kaupasta lisää, superkalliita minipakkauksia.
Mun mielestä soseet ja vaipat ei haittaa ruumaan menevässä matkalaukussa ollenkaan, ja takaisin tullessa on matkalaukussa kivasti tilaa ostoksille, haha!

Liikkuminen
Me ollaan aina otettu Suomesta mukaan omat rattaat (paitsi viime talven jenkkireissulle, josta ostimme matkarattaat), mutta lisäksi kannattaa miettiä, onko kantorepulle tai -liinalle tarvetta. Esim. tuolla Santorinilla oli paikkoja, jonne rattaiden kanssa olisi ollut täysin mahdoton päästä (pitkiä rappusia siellä täällä saaren korkeuserojen vuoksi) joten kantoreppu oli todella tarpeen. Jos vuokraat kohteessa auton, selvitä myös voitko vuokrata turvakaukalon tai -istuimen vai otatko senkin mukaan Suomesta.

Majoitus
Mieti mitä haluat majoitukselta, riittääkö, että olette koko perhe yhdessä ja samassa huoneessa, vai haluatteko jatkaa illan viettoa lapsen mentyä nukkumaan, jolloin erillinen makuuhuone olisi tarpeellinen? Syöttekö kaikki ateriat ravintoloissa, vai haluatteko kokkailla osan omassa keittiössä?
Me löydettiin pari vuotta sitten Budapestin matkalle aivan täydellinen hotelli lapsiperheen tarpeisiin, jossa oli erillinen makuuhuone, iso tilava olohuone ja oma keittiö. Huone oli myös varusteltu mm. syöttötuolilla ja korillisella leluja. Useimmiten kuitenkin parhaatkin lapsiperhehuoneet tarkoittavat pikkuisen normaalia tilavampaa huonetta parisängyllä ja vuodesohvalla. Siksipä suosittelen kurkkaamaan Airbnb:n valikoiman! Airbnb:llä tavalliset ihmiset vuokraavat omia kotejaan (tai varsinaisia loma-asuntoja) matkustajille. Meillä oli viime vuonna Amerikassa Airbnb:n kautta vuokrattu (neljälle aikuiselle ja yhdelle lapselle) ihana kaksikerroksinen asunto kolmella makuuhuoneella, kahdella kylppärillä jne, ja hinta oli varsin kilpailukykyinen hotelleihin nähden.
Itse pidän omaa keittiötä isona plussana, sillä vaikka me tavataan syödä ruuat reissuilla ravintoloissa, on vauvan tai pienen lapsen kanssa tosi kätevää kokkailla aamu- ja varsinkin iltapalat ”omassa kodissa”.

santorini

Muuta huomioitavaa

Passi
Kaikki lapset vauvasta lähtien tarvitsevat ulkomaille oman passin. Poikkeuksena Pohjoismaat, joiden sisällä niin lapset kuin aikuisetkin matkustavat ilman passia (aikuiset tarvitsevat mukaansa jonkin henkilötodistuksen, esim. ajokortin)

Eurooppalainen sairasvakuutuskortti
Euroopan sisällä matkustaessa mukana kannattaa olla Eurooppalainen sairasvakuutuskortti. Kortti tilataan jokaiselle perheenjäsenelle Kelasta, ja se on ilmainen. Tuolla kortilla saa EU-maissa julkisen terveydenhuollon samaan hintaan, mitä se maksaa paikallisillekin. Pohjoismaissa matkustaessa korttia ei tarvita.

Matkavakuutus
Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa, että matkavakuutus on voimassa, tai hankkia sellainen jos sitä ei vielä ole. Meillä on kotivakuutukseen liitetty matkavakuutus, joka on aina voimassa koko perheelle, eikä sitä tarvitse erikseen ennen reissua hankkia.

Varsinkin lasten kanssa matkustaessa mä olen supervarmistelija, teen listoja hyvissä ajoin ja koitan miettiä tarkkaan kaikki huomioon otettavat jutut. Tämmöinen kilometrin pituinen lista kuulostaa ehkä jollekin turhan tarkalta, mutta mun mielestä ihan paras ohjenuora lasten kanssa matkustamiseen, jonka olen kuullut, on: Jos jokin voi mennä pieleen, se todennäköisesti myös menee pieleen. Ja koska olen luonteeltani superoptimisti, ei tuo ohje kuulosta mun korvaan mitenkään negatiiviselta, vaan on ainoastaan muistutus siitä, että kun matkan suunnittelee hyvin ja huolella, voi itse reissun ottaa rennolla mielellä!

Matkan sujuminen on varmasti myös paljon lapsesta kiinni, meille on osunut pari kappaletta suht hyvin matkoilla viihtyvää tapausta, ja meidän kokemuksesta vauvan tai pienen lapsen kanssa matkustaminen on helppoa ja mukavaa, kun vaan kohteen valitsee oikein. Oikeastaan, mitä pienempi lapsi, sen helpompaa (ja halvempaa, alle kaksivuotiaat kun matkustavat lentokoneessa vanhemman sylissä, ja alle kolmevuotiaat pääsevät lähes kaikkiin huvipuistoihin ilmaiseksi).

Onko teillä samanlaisia kokemuksia? Omia vinkkejä saa antaa kommenttiboxissa!

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

[…] Jos kaipaat muita vinkkejä pienten lasten kanssa matkustamiseen, niin niitä löytyy tästä postauksesta! […]

Avatar

Oih, mitä tuttuja paikkoja ja maisemia noissa kuvissa! <3 Santorini on aivan mahtava paikka. 🙂

Avatar

Santorini on ihana! Ehkä kaunein paikka missä olen käynyt, vaikka luonto onkin kuivaa ja karua <3

Avatar

Kiitos kattavasta listasta! Tärkeitä asioita kaikki. Me ollaan oltu ainoastaan kerran ulkomailla (siis Ruotsia kauempana) vauvan kanssa. Esikoisemme oli 10kk Mallorcan matkalla ja samalla tavalla toimimme kuin tekin eli kannoimme kaikki vauvan ruuat kotoa mukanamme. Huoneistossamme oli myös keittomahdollisuus ja siksi raahasimme mukanamme jopa pienen kattilan, puurohiutaleita ja olisikohan ollut jokunen perunakin mukana 😀 Tekisin saman ratkaisun nytkin. Itse harrastan myös hyvinkin yksityiskohtaisia listoja. Pakkaaminen on vaan silloin niin paljon helpompaa. Koska meillä on iso perhe, olen kehittänyt vaatteiden osalta mielestäni toimivan pakkaussysteemin. Teen käytännössä vain yhden listan, johon kirjoitan asuittain vaatteet esim. ruskeat shortsit, vaaleansiniset pikeet ja ruskeat neuletakit +lätsät. Sit poimin samanlaisen pinon x5 (kaikilla ei välttämättä ole ihan samanlaiset vaatteet, mutta esim.sama värimaailma tv.). Yritän ajatella myös niin, että reissussa vaatteita olis helppo yhdistää eri asukokonaisuuksien vaatekappaleita ristikkäin. Reissun jälkeen pyykkäämistäkin helpottaa se, että voi pyörittää kerralla samansävyisillä täydet kokeelliset. Ensi kesänä ei varmaan pitkiä reissuja vielä vauvan kanssa tehdä, mutta joka kerta juuri niissä vauvan tavaroissa on se kaikkein työläin homma. Ei niinkään vaatteissa, vaan siinä kaikessa muussa: ruuat, lusikat, lautaset, munkit, ruokalaput, lelut, tutut, pyyhkeet, vaipat, alustat jne. jne. Mitä isompi lapsi, sitä vähemmän tavaraa 😉 Pitää muistaa tämä postaus, jos joskus lähtisimmekin pidemmälle matkalle.

Avatar

Oi, ihana Santorini! Meidän häämatkakohde vuosien takaa <3

Ja erittäin ajankohtainen ja kattava postaus: mahtava tietopaketti tulevan lomakauden lapsiperheen matkavalmisteluiden tueksi. Kiitos 🙂

Me kävimme Ruotsia pidemmällä vasta poikien ollessa 3 ja 5 v, mutta kyllä lasten kanssa matkustettaessa tulee aina tehtyä huolellinen pakkauslista. Esikoisen ollessa puolivuotias jouduimme Ruotsinreissulla ensimmäiseksi etsimään paikallisen apteekin, kun poika sai kovan flunssan. Seuraavilla reissuilla olen sitten varautunut melkein mahdottomaankin ja olen kuin kävelevä sivuapteekki.

Reilun viikon päästä pakkaan esikoisen, 6 v, ensimmäiselle ilman vanhempia tapahtuvalle ulkomaanmatkalle, kun hän lähtee isovanhempien kanssa Turkkiin. Paikka on onneksi sama tuttu, jossa olimme perheenä viime syksynä, mutta kyllä silti jännittää! En ole koskaan ollut viikkoa erossa lapsesta. Ja taas on edessä huolellinen listaus ja pakkaaminen. Purkkiruokia ja vaippoja ei sentään tarvita mukaan! 😉

Vahteristonemäntä / Toivottoman oivallista-bloggari
http://toivottomanoivallista.blogspot.fi/

Avatar

Meille reissaaminen lasten kanssa ulkomailla on tuttua – nykyään lapsia on jo 4 mutta reissaamme edelleen paljon ja joka kesä olemme vähintään 4 viikkoa yhtä jaksoisesti ulkomailla. Varsinkin tuo pitkä matka vaatiin suunnittelua ja varautumista monenlaiseen. Yksi pojistamme oli ensimmäisellä ulkomaanlennollaan 5 viikon ikäinen ja kuopus puolestaan juuri täyttänyt kuukauden kun lähdettiin autolla kuukaudeksi keski-Eurooppaan. Hyvällä suunnittelulla, oikeilla välineillä ja sopivan rennolla asenteella pärjää jo pitkälle mutta lisäksi muistetaan reissata aina pienimmän matkaajan ehdoilla (esim. matkan pituus/kohde, päiväohjelma jne.).

Itsekin lisäisin tuohon listaan lääkkeet. Varsinkin ulkomailla apteekkia ei välttämättä ole ihan lähellä tai se ei välttämättä ole auki (esim. voi olla koko viikonlopun kiinni). Ja jos apteekki löytyykin, niin kaikkialla ei ole pienille lapsille sopivia lääkkeitä (esim. nestemäisiä kuumelääkkeitä tai suppoja). Olen siis todennut helpoimmaksi ottaa tutut ja toimivaksi todetut lääkkeet Suomesta mukaan – myös esim. puuduttavat korvatipat sekä osmosal tms. valmisteet vatsatautia varten (varsinkin vauva/taapero on vaarassa kuivua nopeasti ripulin tai oksentamisen takia). Sairastumisen yllättäessä ja lääkärissä käytäessä on syytä olla tarkkana lapselle määrättyjen paikallisten lääkkeiden suhteen. Yksi lapsistamme on voimakkaasti allerginen penisiliinille ja vaikka asiasta lääkärille kerroin, niin korvatulehdukseen määrätyn antibiootin sisällysluettelosta löytyi myös penisiliiniä… Myös rokotusten on syytä olla kunnossa; niin lapsilla kuin aikuisillakin ja kohdemaasta riippuen rokotesuojaa voi tarvittaessa täydentää.

Nykyään on muuten olemassa matkarattaita, jotka saa ottaa sisälle lentokoneeseen käsimatkatavaraksi. IATA on hyväksynyt virallisesti matkustamoon käsimatkatavaraksi matkaratasmallin Babyzen Yoyo – hintavat mutta hyvä vaihtoehto paljon (lentokoneella) matkustavalle. Muita todella pieneen tilaan meneviä ovat Recaro Easylife ja Mountainbuggy Nano – nämä kaikki ovat hyviä vaihtoehtoja myös niille, jotka etsivät autoon vähän tilaa vieviä matkarattaita. Meilläkin koko perheen matkustaessa autossa on 6 henkeä kolmella penkkirivillä, joten tavaroille sekä rattaille jää aika vähän tilaa. Meillä on tällä hetkellä käytössä Quinnyn zapp xtra2-rattaat, joihin olen ollut todella tyytyväinen. Arkikäytön ohella nämä olivat viimeksi viikko sitten mukana risteilyllä – kätevät laivallakin, kun eivät vie hytissä juurikaan tilaa ja myös julkisissa kulkiessa todella näppärät.

Mukavia ja turvallisia lomareissuja lapsiperheille! 🙂

t. Neljän pojan äiti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä