MITEN PITÄÄ PIKKULEGOT JÄRJESTYKSESSÄ?

Veikko sai ekat odotetut pikkulegonsa aika tasan vuosi sitten isovelilahjaksi, ja oikeastaan siitä lähtien meillä on pohdittu, miten pikkulegot pidetään järjestyksessä.
Noita legoja on kerääntynyt tässä vuoden aikana melkoinen läjä, ja jos ne kaikki säilyttäisi yhdessä isossa laatikossa, niin sellaisesta laatikosta on aika mahdoton homma löytää yhtä tiettyä pikkuista osaa, mitä sillä hetkellä rakkennelmaan tarvitsee (tietää hän, joka on nimitetty viralliseksi palikanetsijäksi, hah). Meillä neljävuotias rakentaa omatoimisesti isotöisiä ja vaikeitakin rakennelmia, mutta äiti saa etsiä tarvittavat osat. Kuulostaako tutulle työnjaolle, haha?
Niinpä meillä aluksi tehtii niin, että aina kun kotiin ilmestyi uusi legopaketti, käytiin me ostamassa clasulta uusi kannellinen säilytysrasia, ja jokainen legosetti pidettiin omassa rasiassaan rakennusohjeen kanssa. Ihan toimiva systeemi, paitsi jos niillä legoilla halusi rakennella oman mielikuvituksensa mukaan, niin sittenhän ne oli taas sekaisin. Vaihdettiinkin taktiikkaa ja lajiteltiin legot väreittäin niihin samaisiin rasioihin. Jotenkin vaan ne rasiat on pikkuhiljaa hivuttautuneet meidän keittiöön, ja meillä on ihan jatkuvasti keittiössä jokin keskeneräinen legorakennelma ja niitä rasioita…
Nyt kun meillä on meneillään lastenhuoneiden uudelleenjärkkäilyt, niin ajateltiin keksiä pikkulegoillekin parempi säilytyspaikka. Tuossa Ikean lipastomöhkäleessä on aikaisemmin Veikko säilytellyt omia pikkujuttujaan, kun sinne ei pikkuveli pääse käsiksi, ja lipaston päällä on säilytetty valmiiksi rakennettuja legoja.
Noilla valmiiksi rakennetuilla leikitään ihan päivittäin, ja niille tarvisikin ostaa vähän lisää hyllytilaa (ne kun on pakko pitää aika korkealla), kun tuohon mahtuu vain osaa. Noita sitten välillä puretaan, rakennetaan toisia tilalle jne.
Käytiin eilen hakemassa Ikeasta muutamia juttuja leikkihuoneeseen ja ostettiin samalla tuommoisia säilytyskoreja, mitkä sopivat kätevästi tuohon lipastoon. Noita lokeroita on erikokoisia, ja me järkkäiltiin nyt noin, että laatikossa on kaksitoista lokeroa, joihin legot on lajiteltu väreittäin, ja lisäksi yhdessä lokerossa on renkaita, yhdessä ukkelit ja niihin liittyvät jutut ja yksi on varattu isoille osille ja puoliksi rakennetuille jutuille.
Kun leikit alkaa, voi tuon koko laatikon nostaa lattialle, ja kaikki palikat on sopivasti kädenulottuvilla. Nuo lokerot ovat myös niin isoja, että legoja ei tule suurimpaan osaan kovin korkeasti, joten palikoiden etsiminenkin on toivottavasti aika helppoa.
Lego-ohjeet ovat nyt toistaiseksi kaikki tuossa yhdessä isossa säilytysrasiassa, mutta niitäkin mietin, että olisikohan kätevämpää hommata niille oma kansio ja muovitaskuja?
Ai niin… Vielä pitäisi miettiä mikä olisi hyvä säilytyspaikka tuolle pahvipinolle, hah!
Veikko jossain vaiheessa keksi, ettei malta luopua legojen pahvipakkauksista ja niitä oli kamala pino huoneen nurkassa. Sovittiin sitten, että saksitaan niistä nuo kuvat irti, niin vievät vähän pienemmän tilan, mutta joku oma paikka niillekin täytyisi keksiä. Meillä on kyllä tarkoitus järkkäillä uusiksi yksi iso vaatekaappi, ja tehdä sinne tilaa leluille, joten voi olla, että nuo pahvit päätyvät sitten sinne.
Ehkä joku huomasi jotain muutakin uutta tuolla leikkihuoneessa..? Veikon sänky on muuttanut tuolta jo poikien uuteen makkariin ja sängyn paikalle on ilmestynyt tuommoinen pöytä ja lipastonpala. Näistä muutoksista piakkoin sitten lisää omassa postauksessaan.
Mitenkäs teillä säilytetään pikkulegoja?

Kommentit

20 kommenttia
Avatar

[…] vuotta sitten kurkattiin täällä blogissa meidän pikkulegojen säilytyssysteemiin, joka olikin ihan toimiva pitkän aikaa, mutta sitten menin vähän järkkäilemään […]

Avatar

Meillä on käytössä vielä Duplot, jotka ovat isossa säilytyslaatikossa. 🙂

Avatar

Meilläkin on Duplot yhdessä isossa laatikossa 🙂 Ne onkin kivoja, kun löytää helposti vaikka ovatkin yhdessä kasassa 🙂

Avatar

Meillä poika rakastaa rakennella kaikkea omasta päästä. Vain rakkaimmat pakkaukset säilyy ehjinä ja muista tulee sitten pierunkehittimiä yms. mitä päähän pälkähtää. Meillä noita palikoita on jo ihan liikaa, mutta pelkästään tytön omille, joilla poika ei leiki, taidan kopioida tastä idean!

Avatar

Se on kyllä jännä, että on niitä legoja kuinka paljon vaan, niin aina niitä toivotaan lisää 😀 Meillä ainakin jo kovasti mietitään mitä halutaan joululahjaksi (eli vissiin koko legokuvasto 😀 )

Avatar

Näyttää kyllä hyvältä! Meillä on lapsilla perintölegoja melkoisesti, ja kaikki kolme vielä saa niitä usein lahjaksi (toiset isovanhemmat ei ole nähneet sitä jo olemassaolevaa kasaa). Legot on isoissa laatikoissa ja sellaisissa legopöntöissä – muuten ihan hyvä, mutta sieltä on tosiaan aika hankala etsiä juuri sitä oikeaa palasta. Ehkä samanlaisen systeemin voisi kehitellä sängynaluslaatikkoon, sinnekin ne saisi työnnettyä kätevästi piiloon, ja kun kaksosetkin itse jo leikkii legoilla, niin kukaan ei niitä ole syömässäkään.

Avatar

Tuo sängynaluslaatikko tällä systeemillä kuulostaa kyllä ihan loistavalle! Sinne mahtuisi varmasti enemmän lokeroitakin ja lapset saa itse siirreltyä laatikkoa. Tuohon meidän versioon tarvitsee tietty aikuisen apua, että saa laatikon nostettua lattialle 🙂

Avatar

Huippuidea! Meillä on sängynaluslaatikossa legot ihan sekaisin vaan ja tärkeimmät rakennelmat on kirjahyllyn ylätasoilla.

Avatar

No nyt vaan hommaamaan sinne sängynaluslaatikkoon vastaavia lokeroita 🙂 On muuten ihana homma lajitella koko läjä ekan kerran 😀

Avatar

Niin tuttua ?. Meillä kun legoja kerääntyi sopiva määrä, laitettiin rakennetut hyllylle ja palaset laatikostoon. No eipä aikaakaan kun legot eivät enää hyllyille mahtuneetkaan! Sitten muokkasimme sänkyä niin että saimme alle kaksi sängynaluslaatikkoa, joista toiseen mahtui rakennetut ja toiseen keskeneräiset ja palikat. No pian sekään ei enää riittänyt ?. Nyt palikat saivat Ikeasta korkean Alex laatikoston, jonne järjestelimme palikkatyypin mukaan osan ja osan käyttötarkoituksen mukaan ja pienimmät palaset väreittäin! Toimii- ainakin vielä ?. Saa itse kaikki esille ja takaisin laatikoihin. Ja ohjeet ovat muovitaskuissa kansioissa.

Avatar

Oi, ihanan järjestelmällisen kuuloista! 🙂 Saa nähdä kauan meillä tämä järjestys toimii, varmaan jossain vaiheessa täytyy justiin palikkatyypeittäinkin lajitella osaa 🙂

Avatar

Kannattaa litistää ne paketit silleen ku aukaisee eka ne päädyt. Littanana mahtuu jonnekin kaappiin säilöön ?

Avatar

Ihan totta, niin toimii varmaan myös! Me nyt leikeltiin ne laatikoiden etu- ja takakannet irti, niin ainakin nyt menee pieneen tilaan 🙂

Avatar

Ihana ratkaisu! Tää laitetaan korvan taakse, ja käyttöön sitte kun meillä siirrytään näihin! Ja toi mappi-idea on kyllä loistava! Saisiko noi pahvit jotenkin muovitettua ja tehtyä niistäkin jonkun kansion?

Nelli // Mistä on pienet pojat tehty?

Avatar

Täytyykin miettiä saisiko noita pahvejakin jotenkin mapitettua tai tehtyä kansiota. Ne on vaan niiin isoja! 😀

Avatar

Tämä tuli kyllä niin hyvään saumaan! Meidän 4v sai nyt lahjaksi ekat pikkulegot ja olen vähän aavistellut, että viimeistään jouluna tilanne leviää käsiin… 😀 Nämä ostoslistalle!

Avatar

Joo näitä kyllä alkaa kertymään kun alkuun on päässyt! 😀 Että kantsii jo varautua 😀

Avatar

kiitos ideasta!! !:)

Avatar

Kiva jos tästä oli hyötyä! 🙂

Avatar

Hauska yhteensattuma, sillä vietin just viikonlopun meidän 6v:n kanssa hänen uutta huonettaan järjestäen ja pääosaa näyttelivät nimenomaan pikkulegot! Ostimme tuota Stuva-sarjaa Ikeasta sillä ajatuksella, että siitä sais sekä sopivaa taso- että säilytystilaa legoille. Huoneeseen tuli kahdeksan noita pienempiä laatikoita, joihin osaan ostettiin niihin sopivat lokerikot lajittelua varten. Lisäksi on kaksi kaapistoa. Meillä on legoja todella paljon, valtaosa isoveljien vanhoja, mutta melko paljon jo tämän 6v:nkin saamia ja nyt myös tuoreen 4v:n. Sängynaluslaatikoita taitaa olla yhteensä viisi. Sit toinen isoveli halus aikoinaan Ikeasta sellaisia erillisiä kannellisia säilytyslokerikoita, joihin lajitteli esim.ukkelit pienempiin osiin (päät, vartalot, jalat, hiukset, aseet…). 6v on nyt perinyt nuo laatikot. Osaa legoista hän säilyttää pahvisalkuissa lähinnä just yhdessä salkussa tietyn rikkoutuneen auton tai rakennuksen osia. Isommille pojille kiinnitettiin aikoinaan lack-hyllyjä seinille legoja varten, mutta ne eivät olleet riittävän syviä esim.lentokoneille ja isommille rakennuksille. Avohyllyissä on myös se harmillisuus, että ne keräävät hirveästi pölyä. Nyt kun nuo Stuvat on syvemmät, laitettiin seinälle ihan vaan pikkuhyllyiksi pienemmille jutuille Stringin Pocket-hyllyt. (Ja pölyä kertyy :/) Ohjeet meillä säilytetään sellaisissa kansoissa, joissa on ne muovitaskulehdet valmiina. Osa legoista majailee myös vaatekaapin yläkaapeissa ja jonkun verran jopa vintillä. Haaveilen itse salaa legojen lajittelutalkoista 😉

Avatar

Jos meillä on yhdelle lapselle kertynyt vuodessa iso läjä legoja, niin voin vain kuvitella mitä se on useamman legoikäisen perheessä! 😀 Mutta ihanan järjestelmälliseltä kuulostaa teidän legohommat. Varmasti myöhemmin meilläkin saa lajitella tarkemmin noita, justiin päät, vartalot jne omiin rasioihinsa, mutta vielä niitä on kuitenkin sen verran maltillisesti, että mennään näin nyt hetken aikaa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä