IHANAN HALPOJA VAATTEITA!

En ole koskaan ollut mikään rantalomailija. En suuremmin pidä altaan reunalla makoilusta tai meressä kahlailusta. Mutta matkustelua rakastan! Auringon sijaan kaipaan matkoiltani nähtävää ja koettavaa. Tykkään lomailla kaupungeissa ja toisaalta tutustua sivukyliin. Rakastan vaellella pitkin katuja ja kujia, pysähtyä kahviloihin katselemaan ihmisvilinää, käydä museoissa ja kierrellä nähtävyyksiä. Mutta tiedättekö mikä parikymppisen Annikan mielestä matkustamisessa oli noiden edellä mainittujen asioiden lisäksi aivan parasta? Shoppailu!

Käytiin joskus miehen kanssa usein Lontoossa ja Oxford Street kauppoineen tuli noiden reissujen aikana koluttua tarkasti läpi. Parasta oli tietenkin matkustaa alennusmyyntien aikaan ja kiikuttaa kassoille mahtavia alelöytöjä. Haahuiltiin Covent Gardenin ja Camdenin markkinoilla (näissä on kyllä ihana tunnelma ilman shoppailuaikeitakin!), ajeltiin junalla ja bussilla Kentiin vain päästäksemme jättimäiseen Bluewater ostoskeskukseen. Ollaan ajeltu vuokra-autolla Bicester Village outletkylään edullisten löytöjen perässä. Miten ihanaa oli ostaa vaatteita!

Kun eräällä Lontoon reissulla (ehkä 12 vuotta sitten) huomasin Oxford Streetin päähän auenneen uuden suuren vaatekaupan, astelin uteliaana sisään. Mitä ihmettä, rekeittäin vaatteita vain muutamalla punnalla! Eikä nuo superhalvat vaatteet olleet vain sisääntuloon sijoitettuna, vaan koko suuri monikerroksinen kauppa oli täynnä käsittämättömän halpoja vaatteita. Kauniita, trendikkäitä vaatteita. Ihanaa! Pyörittelin erivärisin neuletakein täytettyä rekkiä ja mietin, mitkä värit noista neljän punnan neuletakeista ostaisin itselleni. Lopulta vietin tuossa kaupassa neljä tuntia ja käsivarret täristen kannoin täyteen ahdettuja paperikasseja hotelliin. Miten käsittämättömän hyviä löytöjä olin juuri tehnyt! Mielettömän halpoja, trendikkäitä vaatteita.

Paljon on vuosien varrella tapahtunut ja oma ostoskäyttäytymiseni muuttunut aivan täysin!

En ostaisi enää mitään tuosta samasta liikkeestä, jossa tyytyväisenä hykerrellen kiskoin vaatteita henkareista ostoskoriini. En myöskään malttaisi tuhlata aikaa (ja rahaa) ulkomailla kaupoissa tuntikausia kierrellen.

Ei tuolloin juurikaan puhuttu vaatteiden ekologisuudesta, eettisyydestä kyllä jonkin verran. Tai ehkä muut puhuivat, mutta mun korviin nämä puheet eivät olleet kantautuneet.

Tykkään kyllä edelleen vaatteista, kuten tämän blogin sisällöstäkin voi päätellä, mutta oma kulutuskäyttäytymiseni on aivan täysin erilaista nykyään, kuin vuosia sitten!

Jo pitkään olen suosinut kotimaisia ekologisia ja eettisiä vaatemerkkejä, joita nykyään on ilahduttavan helppo löytää! Ostan vaatteita paljon aikaisempaa harvemmin ja vähemmän. En silti voi sanoa, että ostaisin vaatteita vain tarpeeseen, sillä tuskin tarvitsisin uusia vaatteita vuosiin! Ostan edelleen vaatteita, koska kaipaan vaihtelua ja tykkään niistä, mutta paljon aikaisempaa harkiten ja vähemmän.

Edelleen innostun alennusmyynneistä ja bongailen alekoodeja, mutta en osta mitään vain siksi, että se on alennuksessa! Juuri viime viikolla hyvillä mielin lähes pompin innosta, kun bongasin loistavan alekoodin. Sain vihdoin ostettu kotimaisen eettisen ja ekologisen merkin repun, josta olin haaveillut kuukausia!

Kurkkasin juuri makuuhuoneen vaaterekkiin, jonka henkareissa roikkuu mun tämän hetken käytetyimmät vaatteet. Siinä oli seitsemän mekkoa, joista neljä kotimaisilta merkeiltä ja kolme pikamuotiketjuilta. Ostan siis näköjään edelleen myös epäeettisiä ja epäekologisia halppisvaatteita! Sujuvasti sekakäytän niin vastuullista, kuin pikamuotiakin.

Mun mielestä tärkeintä onkin, että tekee parhaansa mukaan niitä parempia valintoja.

tyyliblogi

Jaa että mistä tämä kaikki nyt justiin tuli mieleen? No siitä, että Suomeen ilmeisesti kaikesta hehkutuksesta päätellen rantautui juuri uusia superhalpoja vaatteita myyviä pikamuotiliikkeitä. Ehkäpä siellä nyt joku Annika 20-v on samanlailla sekoilemassa halpojen rekkien seassa, kuin minä aikoinani. Jotenkin vaan luulin, että sellainen olisi nykyään jo tosi noloa!

Ps. Tuo kuvassa vilahtava mekko on kotimaisen Neulomon.

Onko muita, joilla on samanlainen synkeä shoppailutausta, mutta nykyään vastuullisesti tuotetut vaatteet kiinnostavat enemmän?

Kommentit

8 kommenttia
Annika/ Karkkipurkki

Täällä blogissa on tänä vuonna näkynyt 9 uutta vaatetta. Se on tosiaan melkein yksi vaate kuukautta kohti. Mun kulutustottumukset ovat kuitenkin muuttuneet ihan älyttömästi vuosien aikana, aikaisemmin olisin ostanut tuon 9 vaatetta yhdeltä reissulta.
Ilmeisesti en kuitenkaan saisi kertoa omien kulutustottumuksieni muutoksesta, kun edelleen ostan vaatteita?

Avatar

Itsellä tympäsee nää halppis keskustelut. Samaa voisi kaikki eko ajattelut miettiä loppuun ja tehdä sitten kunnolla eko asioita. Kukaan ei ole eko jos se koskee itsellä vaan vaateita. Meikkeihin, samppoot ja kodin tuotteet niissä voi olla myös eko ja ruuassa myös. Ei siis enään ikeaa, loreal, lumene yms tuotteita. Marimekko tuotteet poikottiin myös ei valmisteta Suomessa ja Iittala myös. Jos näistä jätetään ostamatta aika moni työpaikka katoaa Suomesta. On todella noloa että edes kaikki jauhaa tästä, kun ei tehdä oikeesti sitten kunnolla muutoksia vaan ostetaan ikeaa, marimekkoa ja halppis meikkejä mutta vaateissa se on noloa?!
Minusta on mukava olla mukana muodissa ja sisustuksessa ja ostaa edullisia tuotteita ja voin myös vaihtaa näitä ilman että käy kalliiksi. Käyn ulkomailla ja lennän en valitse junaa mikä olisi ekologisempaa.

Annika/ Karkkipurkki

Mua taas ärsyttää se, että usein törmään siihen, ettei ekologisemmista valinnoista saisi puhua, jos ei ole totaalisen vihreä kaikissa valinnoissaan. Mä yritän tehdä ekologisempia valintoja monissa arkisissa jutuissa, ja se riittää mulle. Ollaan lisätty meidän perheessä kasvissyöntiä aivan huimasti tänä vuonna, mutta tavoitteena ei ole alkaa vegaaneiksi, vaan ainoastaan vähentää lihansyöntiä. Ollaan vaihdettu sähkö ekologisempaan tuulisähköön, mutta edelleen asutaan epäekologisesti omakotitalossa. jne.

Mä en boikotoi kotimaisia merkkejä, joiden valmistus ei ole Suomessa, harvan kotimaisen vaatemerkinkään vaatteet täällä ommellaan.

Mun mielestä ei ole ollenkaan noloa tehdä ekologisempia valintoja ja kertoa niistä ääneen.

Avatar

Tuo ekologisuus on niin pinnalla et kaikki jauhaa siitä. Kaikki jotka haluaa olla in poikotoi happis vaateita. Mutta esim Ikeaa ei. Ja näitä postauksia jengi lukee ja poikotoi myös sitten. Mutta jotku on töissä suomessakin aika monessa happis ketjussa. Oli sitten vaateliike, Tiger tai ikeassa. Paljon enemmän työttömiä jos kaikki poikotoi.!
On perustrikoota jotka ihan samaa kangasta mutta toisella maksaa 20€ ja toisella 5€. Mutta haluat kannattaa suomalaista joka ei kuitenkaan valmisteta Suomessa vaan maksat enemmän koska se on tehty muualla samasta kustannus syystä kun ison vaate jätin (edullisempaa) esim h&m vaate jätin tehtaan vieressä tehdään aika monen sinun edustamia vaateita tehdään.?

Annika/ Karkkipurkki

Mun mielestä moni huonompikin asia voisi olla pinnalla, kuin ekologisuus.
Esim tuo kuvassa näkyvä ”perus trikoo” on valmistettu Orivedellä ja vaate on ommeltu Tallinnassa. Mun mielestä se ei ole aivan sama asia, kuin halppisketjun perus trikoo. (Muut tällä hetkellä käyttämäni kotimaisten merkkien vaatteet on ommeltu Suomessa ja Portugalissa)

Avatar

Sinusta ei ole noloa tehdä yhteistyötä elloksen kanssa saada ilmaiseksi vilan tuotteita vagabondin kenkiä jotka on valmistettu samassa halpamaassa. Mutta omalla rahalla haluat ostaa vastuullisesti.

Annika/ Karkkipurkki

Kaupallisiin yhteistöihin liittyen saan toisinaan lahjakortteja, joilla ostan juuri niitä asioita, joita muutenkin ostaisin. Aivan kuten tuossa tekstissä kerroin, ostan siis edelleen halppisvaatteitakin, vaikka nykyään ostan mieluusti myös niitä vastuullisesti tuotettuja.

Mulla on kenkiä varmasti aivan liikaa (omalla rahallakin ostettuja), eivätkä yhdetkään niistä ole minkään kotimaisen merkin vastuullisesti tuotettuja. Silti esim. noita Vagabondin nahkaisia kenkiä käytän nolostelematta, ovat tämän hetken käytetyimmät kenkäni ja käytän niitä varmasti vuosia.

Avatar

Minuakin ihmetyttää se miten paljon vaatteita pitää yhdellä ihmisellä olla, monia eri takkeja ja kenkiä/ vuodenaika. Tämän kuvan saan blogistasi 🙁 siitä on ekologisuus kaukana. Samoin jos pitää tehdä postaus tavaroiden vähennyksestä niin miksi niitä on pitänyt alunperin hankkia liikaa? Nimimerkillä yksi syystakki, yksi talvitakki jne..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä