Erilainen torstai – munasarjakysta vei ensiapuun

Menin eilen aamulla Mehiläiseen kun yöllä alkoi aivan kamala alavatsa-, kylki- ja alaselkäkipu kropan vasemmalla puolella. Se kipu vei yöunet ja jatkui aamulla. Ei auttanut mitkään kotoa löytyneet lääkkeet tai rohdot. Ei jooga eikä jumppaaminen. Oli pakko pyytää mies töistä takaisin, sillä olin kirjaimellisesti kaksinkerroin lattialla. Pikkupoika kyseli vähän väliä, että mikä äitillä on ja miksi äiti ei pysty leikkimään.

Lähdin autolla (maailman typerin ajatus – siinä kunnossa ei pitäisi ajaa!!) Mehiläiseen ja siellä otettiin labrat sekä pissanäytteet ym. ja sain lähetteen Taysiin kun heillä ei ollut ultraaja paikalla sillä hetkellä. Sain jotain kipulääkettä, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta. Ajoin itse Acutaan ja etsin autolle paikan sairaalan kauimmaisesta nurkasta. Sellainen välihuomatus, että tämä autohomma oli ihan oikeasti aivan idiootin toimintaa! Olisi pitänyt mennä taksilla tai soittaa oma isä kuljettamaan.

Pääsin nopeesti kyllä Acutaan sisään, mutta siellähän sitten kaikki kesti. Puolet oli oksennustaudissa, osa ripulissa ja loput sitten varmaan influenssassa. Ei ole varmasti helppo paikka olla töissä! Nostan hattua nöyrästi työntekijöille. Aikamoinen paikka. Siellä sitten otettiin lisää verikokeita, tutkittiin ja tehtiin ct-kuvaus kun epäiltiin virtsakiviä. Sain jonkun kipupiikin, mutta ei auttanut mitään. Yritin siinä sitten oksennustautisten potilaiden välissä pysyä tajuissani ja pyöriä ympäri pientä sopukkaa, jossa sänkyni oli. Säryn kanssa ei vain voinut olla paikoillaan.

Niitä virtsakiviä ei löytynyt, mutta kuvissa näkyi kysta vasemmassa munasarjassa. Kysta on siis hyvänlaatuinen kasvain, vesipallo, joka muodustuu kun munarakkula ei puhkeakaan. Itseasiassa myös keltarauhasesta voi syntyä veristä eritettä sisältävä kysta. Acutasta minut saatettiin synnytysvastaanotolle ja se on kyllä surkea paikka edelleenkin! Odotin siellä käytävässä tuskissani reilut pari tuntia, että pääsin gynekologille. Yli kaksi tuntia!! Itkin ja istuin. Itkin ja pyörin kyyryssä ympäri käytävää. Kaksi tuntia! Voitte kuvitella, että tuntui ikuisuudelta.

Mietin jo, että jos nyt lähden Mehiläiseen tai Terveystaloon, saisinko apua heti kun tiedettiin, että se kysta siellä on. Olisiko tarvinnut odottaa yli kaksi tuntia vai olisinko saanut apua heti? Mietin, että miten surkeaa, että synnytykset ja naistentautien päivystys hoidetaan samassa paikassa ja töissä on yksi gynekologi? Yksi gynekologi!! Taysissa? Uskomatonta ja todella surullista.

Siellä odotellessani sain taas kipupiikin, mutta ei sekään kyllä auttanut. Tarjottiin petipaikkaa, mutta sanoin, että en kivuiltani pysty makaamaan. Sitten reilun parin tunnin päästä pääsin gynekologille ja hän pyyteli kamalasti anteeksi kun olin joutunut kitumaan siellä käytävässä. Sanoinkin lääkärille, että eihän se hänen vikansa ole, ettei Tampereella ole tarpeeksi resursseja vaikka kuitenkin niin paljon potilaita. Lääkäri ultrasi ja löysi ilmeisesti hyvälaatuisen 5,5 x 3,5 cm kokoisen, vettä sisältävän, kystan vasemmasta munasarjasta. Hän epäili, että kysta ja munasarja olisivat kiepsahtaneet ympäri. Se olisi saanut aikaan, että veri ei kiertänyt munasarjassa ja sattui niin vietävästi.

Lääkäri päätti, että aloitetaan kunnon kipulääkitys, pääsen osastolle ja jos kipua ei saada kunnon lääkkeillä parissa tunnissa hallintaan, leikataan. Sain opiaattipiikin ja kipu rupesi hieman helpottamaan! Siirsivät minut naistentautien osastolle ja sovittiin, että yritetään mennä yö niillä opiaateilla ja aamulla leikataan, jos siltä näyttää. Sain tipan, opiaattipiikkejä ja jotain muuta kipulääkettä yön aikana. Vahvat särkylääkkeet saivat minut voimaan pahoin ja muutamaan otteeseen sain lääkettä pahoinvointiinkin.

 

 

Aamulla lääkäri meinasi, että ei leikata kun ei enää kahdeksan tuntia viimeisen piikin jälkeen sattunut. Eli pääsin kotiin ja minulla joko edelleen on se vesi-ilmapallo siellä munasarjassa kiinni, mutta se kiertymä on auennut. Tat sitten toinen vaihtoehto on se, että vesi-ilmapallo räjähti yöllä. Joka tapauksessa kipu lakkasi eikä leikkausta tarvittu! Hyvänlaatusia kystia ei siis aleta leikkaamaan, jos ei ole kipua. Järkevää sinänsä, koska nämä kystat eivät ole vaarallisia ja toisaalta leikkauksissa on aina omat riskinsä.

Koska minun kystani oli (tai on edelleen – kuka tietää) niin iso, kontrollitutkimus on 3 kuukauden päästä. Sitä ennen täytyy vielä käydä labrassa verikokeessa, josta tutkitaan kaiken varalta kasvainmerkkiaineiden kohoamista. Vähän itseäni vielä mietityttää, että onko se kysta siellä vielä vai puhkesiko se. Taysissa eivät sitä enää sitten ultranneet kun sanoivat, että ultran tulos ei vaikuttaisi hoitopäätökseen. Vaikka se siellä edelleen olisi, ei leikattaisi kun ei enää satu. Silti minä kyllä haluaisin tietää, että mitä kehossani tapahtuu.

Jos jo Mehiläisessä olisi selvinnyt, että minulla on munasarjakysta, olisiko reilun parin tunnin jonotus synnytysvastaanotolla voinut olla vielä siedettävän rajoilla? Mutta nyt se oli liikaa. Ihan liikaa. Mietin siinä itsekseni, että voiko tämä oikeasti mennä näin? Että pyörin täällä käytävässä reilut pari tuntia pyörtymispisteessä? Olin esimerkiksi syönyt viimeksi aamupalasmoothien ennen puolta kahdeksaa ja Acutasta kiellettiin jo vastaanotossa syöminen ja edes veden juominen, jos jotain operaatioita tarvitsee tehdä.

Niinhän se sitten meni, että olin yli 12 tuntia tuskissani syömättä ja juomatta. Enkä minä ollut ainoa, joka siellä odotteli! Heidän tarinansa ovat toivottavasti vähän positiivisempia. Ja en missään nimessä syytä tästä asiasta henkilökuntaa! Minun kohdalleni ainakin osui aivan ihania ja lämminsydämisiä hoitajia ja lääkäreitä! He aivan varmasti tekevät parhaansa niiden resurssien puitteissa, joita heille annetaan. Minä kuitenkin toivon, että minkään sortin päivystyksiin en enää Taysiin joudu. Osastolla ollessa homma toimi, mutta tuo päivystyspuoli oli aivan toista maata. Ja edelleen, henkilökunta oli aivan ihanaa!

Kuvat on muuten otettu vasta aamulla kun kivut olivat jo hellittäneet. Niissä kamalissa tuskissa ei pystynyt muuta tekemään kuin pysymään tajuissaan!

 

-R

 

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Just niin!!

Luulen, että puhkes kun tänään alkoi sitten vuotamaan. Sanoivat kun soitin osastolle, että todennäköisesti on puhjennut, mutta täytyy toki tarkkailla ettei lämpöä nosta tai tule kovia kipuja. Mutta toivon tosiaan, että ei tarvi enää mennä päivystykseen!

Avatar

Voi jestas! Toivottavasti kysta on puhjennut, eikä vaivaa enää!

Päivystykset on kyllä oma juttunsa. Kunhan sieltä osastolle selviää niin jes! Ja henkilökunta Tyksissäkin aivan ihanaa ollut pääasiassa aina, mutta odottelu on kyllä etenkin lasten kanssa ihan hirveää. Ja sama homma terveyskeskuksissa. Ja silti jotkut idiootit meinaa, että niistä voidaan aina vähentää henkilökuntaa!

Avatar

Pikaista paranemista!

Avatar

Kiitos! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä