Kuinka seurata lapsen koulumatkoja?

Syksyllä olin uuden vaiheen äärellä kun esikoinen aloitti koulun. Jo itsessään koulun aloittaminen on toki iso asia, mutta minuun iski enemmän se, että koululainen halusikin yllättäen kävellä koulumatkat kavereiden kanssa. Olin varautunut kuljettamaan koululaista autolla kun kotona kuitenkin pienempien lasten kanssa olen, mutta ekaluokkalainen oli varma, että haluaa kävellä.

Miten siis suhtautua siihen, että oma pikkuinen koululainen kulkee yhdessä kavereiden kanssa reilun parin kilometrin koulumatkan ensin kouluun ja sitten iltapäivällä vielä kotiin? Tuntui jotenkin väärältä kieltääkään toista kävelemästä kun kuitenkin koulumatkakävely tai sitten myöhemmin ehkä pyöräilyhän on aivan mahtavaa hyötyliikuntaa. Lapsi saa raikasta ilmaa ja uskon, että aamulla herääkin paljon paremmin kun on haukannut hieman happea ja höpötellyt kavereiden kanssa.

Itse olen sitä mieltä, että koulumatkat ovat iso osa itse koulupäivää, sillä silloinhan kaverukset vaihtavat päivän ensimmäiset ja sitten päivällä viimeiset kuulumiset. Suunnittelevat touhuja ja leikkejä. Jos kiellän lasta kävelemästä koulumatkat kavereidensa kanssa, kiellänkö häneltä samalla mahdollisuuden muodostaa syvempiä kaverisuhteita? Putoaako hän pois jutuista, jos kuljetankin häntä autolla?

Toisaalta taas, usein tuntuu, että tämä maailma on niin kamalan turvaton paikka ja mitä vain voi tapahtua koulumatkoillakin. Osaako pieni mennä tuolla liikenteessä turvallisesti? Vaikka meidän koulumatkalla ei varsinaisia isojen teiden ylityksiä olekaan, silti mietityttää, että osaavatko lapset kulkea tien reunassa ja näillä meidän Kumpulan pikkuteilläkin katsoa, ettei autoja tai pyöriä tule kun tien puolta vaihtavat. Varsinkin kun kavereita on monta ja juttua sekä touhua näyttää riittävän.

Pohdimme asiaa ja olemme antaneet ekaluokkalaisen kulkea innokkaasti kavereiden kanssa koulumatkat. Tottakai, jos vettä sataa, olemme vieneet autolla kouluun tai hakeneet kotiin. Harjoittelimme matkantekoa yhdessä ja ensimmäisinä viikkoina yhden kaverin äiti kulki koululaisten kanssa aamulla kouluun ja varmisteli hieman matkantekoa ja kartoitteli mahdollisia vaaranpaikkoja. Tämä oli minulle äitinä aivan ihana juttu! Kävelimme sitten pienempien sisarusten kanssa ekaluokkalaista vastaan päivällä, mutta aika nopeasti tuli komento, että ei enää tarvitse (lue; saa) tulla vastaan.

Aamuisin kotoa täytyy lähteä jo 45 minuuttia ennen koulun alkua. Koululainen kävelee ensin kaverilleen ja siellä pitää olla puoli tuntia ennen koulun alkua. Siitä he sitten jatkavat matkaa koululle. Kasin aamuina mies usein saattaa koululaisen koiran kanssa kaverin luo ja lähtee sitten itse töihin. Muutamana aamuna on vienyt kaverin luo autollakin.

 

 

Latasin meidän kaikkien puhelimiin  Life360 -sovelluksen, jonka avulla olen pystynyt edes hieman seurailemaan koulumatkojen kulkua. Sovellus käyttää puhelimen sijaintia ja näyttää sen kartalla. Sijainnin saa tarkennettua tosi tarkasti ja kun tarpeeksi zoomaa, tulee satelliittinäkymä esiin ja esimerkiksi näen missä päin koulurakennusta ekaluokkalaisen puhelin on. Tosiaan, täytyy muistaa, että eihän tämä sovellus näytä muuta kuin puhelimen sijainnin. Esimerkiksi tuossa kuvassa mies ja lapset ovat kaupassa, mutta Sofian puhelin on autossa. Minä taas olen kotona.

Sovellus on tuonut minulle ihan hurjasti mielenrauhaa kun voin aamulla varmistaa, että onhan koululainen päässyt kouluun asti. Jos näyttää siltä, että ovat myöhässä, pystyn soittamaan koululaiselle, että nyt vauhtia töppösiin. Silloin kun neitokaisen puhelin on äänettömällä, ei tästä tosin ole kovastikaan hyötyä!

Mutta siis, sovellus on ehdoton. Näen päivällä, että missäpäin neiti kulkee ja saan ilmoituksen kun hän lähtee koulusta. Ilmoituksia voi säätää miten haluaa ja sovellukseen voi luoda paikkoja sijaintien perusteella. Ilmoitukset näihin paikkoihin saapumisesta sekä niistä poistumisesta saa itse säädettyä. Myös paikan sijainnin säteen voi itse säätää. Eli siis kuin monta metriä sijainnin ympärillä on esimerkiksi kodin alue.

Eihän sovellus varsinaistaa turvaa tuo, mutta sen avulla voin tosiaan seurata, että missä koululainen kulkee ja onko hän liikkeellä. Mielenrauhaa se ennen kaikkea antaa, sillä tilanne on tosiaan ihan uusi ja vaati melkoisesti totuttelua minulta!

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Toihan on kätevä!

Avatar

On kyllä ollut ihan huippu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä