Arki tarvitsee aikataulunsa

Vaikka olenkin lasten kanssa kotona, on meidän arki melko aikataulutettua. Joka aamu herätään viimeistään seitsemältä, yleensä puoli seiskan maissa. Lapsista nuorin, yksivuotias, herää ensimmäisenä ja yleensä samaan aikaan herätetään myös ekaluokkalainen. Kolmevuotias pikkupoika on meidän lapsista se kaikkein unisin tapaus ja hän saattaa nukkua joskus jopa ysiin asti. Yleensä kyllä heräilee kasin maissa.

 

 

Pienin tarvitsee pullollisen lämmintä kauramaitoa heti kun herää. Ekaluokkalainen hoitaa aamutoimet sillä aikaa ja vaihtaa vaatteet, jotka on jo edellisenä iltana katsottu valmiiksi. Sitten syödään aamupalaa yleensä sohvalla Pikku Kakkosta katsellen ja siinä samalla letitän ekaluokkalaisen hiukset. Mies lähtee töihin jossain välissä, joskus jo ennen kuin me muut heräämme. Lukujärjestyksestä riippuen koulu alkaa joko varttia yli kahdeksalta tai tasan yhdeksältä ja kotoa pitää lähteä 45 minuuttia sitä ennen, jos neiti kävelee kavereiden kanssa. Silloin kun sataa, joko minä ja pikkusisarukset tai mies viemme koululaisen autolla kouluun.

Toissapäivänä veimme lasten kanssa neitokaisen kouluun, mutta muuten hän on kyllä kävellyt. Silloin juuri jouduinkin pikkupojan herättämään varttia yli kasi kun vettä satoi oikein kunnolla ja täytyi päästä varttia vaille ysin aikoihin lähtemään. Hoidettiin aamutoimet, vaihdettiin vaatteet ja poika söi vähän aamupalaa. Hyvin kerettiin koululle ja kävimme siinä samassa sitten ostoksilla.

Normaalisti kun koululainen kävelee, poika saa herätä silloin kun haluaa. Hän alkaa yleensä leikkiä melkolailla heti kun herää ja syö aamupalaa sitten hetken päästä. Tässä kohtaa minäkin yleensä ehdin syödä jotain, mutta aamukahvin tarvitsen kyllä heti kun herään, hammaspesun jälkeen! Leikit jatkuu aamupalan jälkeen eikä pikkupojan suusta koskaan kuulu, että ei ole mitään tekemistä.

Päivän aikana me laitamme pyykkiä koneeseen sekä kuivausrumpuun, viikaamme puhdasta pyykkiä ja laitamme sitä kaappeihin. Petaamme sängyt, leikimme, täytämme ja tyhjennämme astianpesukonetta, ulkoilemme, käymme kaupassa tai kylässä. Varsinkin pyykkihuolto on sellainen, että jos sitä ei joka päivä hoida moneen kertaan, kasaantuu likapyykki ja pian on täysi kaaos päällä. Joka päivä meillä pestään, kuivataan ja viikataan kaksi tai kolme koneellista pyykkiä. Näin homma pysyy hallinassa.

Lounas syödään yhdentoista, viimeistään kahdentoista, aikaan ja se meillä on aikalailla aina valmiina jääkaapissa. Mies tekee ruuan edellisenä iltana valmiiksi tai esimerkiksi laatikkoruokia ja keittoja syödään monena päivänä peräkkäin. Lämmitetään siis laatikkoa tai keittoa ja kastikkeen seuraksi keitetään riisit tai makaroonit. Tämä helpottaa arkea tosi paljon kun ruuan tekemiseen ei mene aikaa! Voimme siis ulkoilla, käydä kaupassa tai kyläillä rauhassa.

 

 

Lounaan jälkeen leikitään vielä hetken aikaa ja sitten on yksivuotiaan päikkäriaika. Jos ei sada, hän menee nukkumaan noin puoli yhden tai yhden aikoihin. Jos sataa, haemme koululaisen kotiin ja lukkarista riippuen joudun venyttämään unille viemistä joskus jopa sinne melkein kahteen saakka. Unta pikkuneidille maistuu nykyään jopa parisen tuntia ja koululainen tulee sillä välin kotiin, jos kulkee kävellen. 

Sitten kun koululainen on päässyt kotiin, tehdään läksyt ja syödään välipalaa. Yksivuotias heräilee ja saa myös syötävää. Sitten leikitään, ulkoillaan tai käydään kaupassa. Ekaluokkalainen saattaa leikkiä kavereiden kanssa ja jos on harrastuspäivä, syödään päivällinen ennen reeneihin lähtöä. Yleensä torstaisin otan pikkusisaruksetkin mukaan tanssikoululle, mutta tiistaisin normaalisti mies ehtii tulla kotiin ennen kuin tarvitsee lähteä. Silloin menemme kahdestaan vanhimman kanssa. Onneksi pojan reenipäivä on lauantaisin, joten viikolla tarvitsee kuljettaa vain kahtena päivänä.

Päivällinen syödään normaalisti viiden maissa ja iltapala pyritään syömään seiskan aikoihin, mutta tiistaisin reenit loppuvat vasta varttia vaille seitsemän, joten silloin syödään sitten kun ollaan tultu kotiin ja käyty suihkussa. Lapset pyritään laittamaan nukkumaan kasin maissa, mutta aika usein se venähtää hieman. Hiljaisuus tulee normaalisti arkena kuitenkin aikalailla ennen ysiä.

Illalla on sitten muutama tunti sitä kallisarvoista omaa aikaa. Vaikka kuinka rakastankin lapsiani ja arki toimii pääasiassa aika hyvin, tarvitsen sen päivittäisen hetken vain ihan itselleni ja toki miehelleni. Mies tekee vielä hetken töitä ja sitten tekee meille illallisen. Minä käyn suihkussa ja sitten kirjoittelen näitä blogijuttujani. Illalla voidaan rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset ja syödä yhdessä.

Meidän arki tarvitsee toimiakseen selkeät aikataulut ja rutiinit. Tai minä tarvitsen, jotta saan asiat rullaamaan lasten kanssa. Silloin toimin parhaiten. Jostain syystä minusta ei ole sellaiseen kotona haahuilemiseen osittain varmasti siksi, että lapsetkin vaativat touhua ja tekemistä. Hekään eivät pysy tyytyväisinä, jos ei ole ohjelmaa. Ovat olleet sellaisia ihan vauvoista asti.

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä