Matkalla kolmen lapsen kanssa – Budapest

 

Budapest kaupunkina ja matkakohteena on meille ennestään tuttu, sillä olemme siellä vierailleet useasti. Ensikerran kahdestaan häämatkalla ja toisen kerran kun odotimme esikoista. Sitten olimmekin useaan otteeseen reissussa esikoisen ollessa pikkuinen ja kerran kun keskimmäinen oli vauva. Kaksi ensimmäistä kertaa yövyimme hotellissa, mutta muut vierailut olemme saaneet asua kodinomaisesti tuttujen omistamassa asunnossa, aivan huippupaikalla Budapestin keskustassa.

Budapestiin oli helppo lähteä reissuun. Ensinnäkin suorat, lyhyet, lennot Ryanairilla Tampere-Pirkkalasta ovat aivan superihanat kun lasten kanssa reissataan. Ei tarvitse ajaa ensin paria tuntia Helsinkiin ja odotella toista parituntista Helsinki-Vantaalla ennen kuin päästään itse lentomatkalle.

Budapestiin tai mihin muuhun suurkaupunkiin tahansa on mukava matkustaa myös siksi, että voit olla varma, että pystyt ostamaan sieltä aivan kaikkea, mitä tarvitset. Pakkaamisen kanssa ei tarvitse ottaa mitään stressiä, sillä tiedät, että jos jotain unohtuu, paikan päältä saat sen ostettua kyllä. Kunhan lentomatkasta selviää niin kaikki hyvin!

Itse lentoaika Budapestiin on Tampereelta kaksi ja puoli tuntia suurinpiirtein. Eli ei todellakaan paha, mutta ihan riittävän paha, jos yksi lapsista päättää huutaa mennen tullen. Mennen ei ihan niin paljoa, mutta tullessa yhtäsoittoa puolitoista tuntia. Voin kertoa, että siinä teki mieli jo itsekin itkeä. Mutta siis lähtökohtaisesti lennon kesto ja lentoajat ovat tamperelaiselle lapsiperheelle ihan mahtavat. Myös toiminta Pirkkalan kentällä oli todella sujuvaa eikä tarvinnut sen enempiä jonotella missään kohtaa.

Sitten kun sinne Budapestiin laskeuduttiin ja oltiin saatu matkalaukut sekä rattaat haalittua kasaan, oli aika tilata taksi. Välihuomautuksena sellainen juttu, että on aivan huippua kun rattaat saa viedä koneelle asti! Ne jätetään kasaan koneen portaiden viereen ja sieltä ne haetaan sitten kohteessa. Tämä homma toimii Ryanairilla aivan loistavasti! Se taksin tilaus kentällä on myös sellainen juttu, joka todellakin Budapestissa toimii. Kentällä sisäpuolella on tarjolla vaikka mitä taksikuskia, mutta me olemme aina kävelleet kentän ovesta ulos ja tilanneet taksin ”taksikioskista”, ihan siitä ovien ulkopuolelta. Siinä tiskillä kerrotaan, minne ollaan menossa ja kuinka monta matkustajaa sekä paljonko tavaraa on mukana. Kopista saa lapun, jossa lukee osoite ja jopa hinta-arvio matkasta ja se näytetään kuskille.

Meidän tapauksessamme tarvittiin iso taksi ja vieläpä turvaistin, sillä meitä oli matkassa kaksi aikuista, kolme lasta, kaksi isoa matkalaukkua, käsimatkatavarat sekä rattaat. Asiakaspalvelijat taksikopissa puhuvat hyvää englantia – toisin kuin taksikuskit – joten kaikki tämä saatiin helposti selvitettyä ja iso taksi tilattiin meille vähän kauempaa. Sitä odotettiin pikkuhetki ja taksin saavuttua lastattiin tavarat sekä ihmiset autoon. Turvaistuinkin haettiin pääterminaalin taksikopilta sekä asennettiin autoon ja päästiin matkaan kohti Budapestin keskustaa. Matka kentältä keskustaan kestää puolisen tuntia, joten sekin on ihan mahtava lasten kanssa! Meillä muuten taksin hinta oli alle sen arvion, jonka taksikopilta saimme.

 

 

Olemme tottuneet Budapestissä vieraillessamme käyttämään ratikkaa ja metroa, jotka toimivat aivan mielettömän hyvin. Heti ensitöikseen ostetaan aina liput, joilla kuljetaan sitten niin paljon kuin mieli tekee! Viikon lippu aikuiselta maksaa noin 15 eur ja se kattaa ratikat, metrot, bussit ja sarvijaakot. Ja voin kertoa, että ainakin noita meidän käyttämiä ratikoita ja metroja meni aivan jatkuvasti. Siis ihan parin minuutin välein, joten ei todellakaan tarvinnut kuin kävellä pysäkille ja kyyti saapui. Voin sanoa, että ne toimivat kuin ajatus! Huomasimme vasta myöhemmin, että tarjolla olisi ollut myös perhelippuja, jotka varmasti olisivat olleet edullisempia, mutta me ostimme aikuisille omat liput sekä Sofialle omansa. Pienimmät lapset matkustivat maksutta.

Budapest on lapsiystävillinen kaupunki siinä mielessä, että kulkeminen on helppoa ja kaupunki on suhteellisen siisti, myös leikkipuistot, joita me näimme, olivat sitä myöskin. Ravintoloissa otetaan lapset ilolla vastaan, syötävää ja juotavaa löytyy sekä myös värikyniä ja väritettäviä menuja. Ostoskeskukset ovat myös viimeisen päälle siistejä ja, mikä tärkeintä, lelukauppoja löytyy runsaasti. Itseä toki miellyttää myös se, että lastenvaatteita löytyy paljon ja ne oikeasti ovat edullisia sekä tosi ihania! Ekaluokkalainen jo ymmärtää meillä vaatekauppojen päälle – pienemmät lelukauppoen, joissa hinnat olivat myös edulliset koti-Suomeen verrattuna.

Meidän lomapäivät koostuivat pääasiassa kaupungilla kävelystä, kahviloista, ravintoloista, ostoskeskuksista ja eläintarhasta, joka oli lasten ehdoton suosikki. Kylpylä jäi tälläkin kertaa kokeilematta vaikka se kovasti kehuja on saanutkin. Yhdessäkään leikkipuistossa ei tullut käytyä ja tällä reissulla myös ”hoplopit” jäivät välistä. Aiemmin esikoinen on papan kanssa käynyt paikallisen ostoskeskuksen ”hoplopissa” ja tykkäsi siitä niin, että toivoi tälläkin reissulla sinne pääsevänsä. Valitettavasti nyt ei oikein ollut sellaista rakoa, että toive olisi pystyttty toteuttamaan, mutta onneksi toinen toive toteutui. Asunnon poreammeessa meinaan uitiin joka päivä. Aiemmilla reissuilla olemme myös käyneet keilaamaassa, mutta nyt sekin jäi.

 

 

 

Eläintarhassa olemme käyneet ennenkin vaikka esikoinen ei sitä muistanutkaan. Siellä on hurja määrä eläimiä ja oma suhtautumiseni eläintarhoihin on todella ristiriitainen. Toisaalta sydämeni itkee verta kun katselen vankeudessa eläviä eläinraukkoja, mutta toisaalta taas näen, että niistä on pidetty hyvää huolta ja ne elävät isoissa sekä hoidetuissa häkeissä, aitauksissa ja uima-altaissa. Olen myös kuullut, että ilman eläintarhoja, jotkut lajit olisivat jo kuolleet sukupuuttoon. Silti jotenkin koen eläintarhan surullisena paikkana, joka vain osoittaa ihmisten itsekyyttä.

Kaikesta huolimatta eläintarhaan mentiin ja Budapestin eläintarha on minun mielestäni viihtyisä sekä hieno. Se on todella siisti, monipuolinen ja valtavan iso. Nälässä riutuvia eläimiä siellä ei näy ja tosiaan, lapset tykkäsivät kovasti kun näkivät mitä eksoottisempia eläimiä. Joskus eläintarhoissa käynti on vähän turhauttavaa kun tuntuu, että eläimet vain nukkuvat tai ovat piilossa, mutta nyt ainakin oli tosi onnistunut vierailu ja eläimet olivat aktiivisia.

Eläintarhaan mentiin metrolla, joka myös toimii Budapestissa moiteettomasti. Ainoa miinus tulee siitä, että rattaat täytyy joka kerta kantaa rappuset ylös sekä alas kun mitään luiskoja tms. ei ole. Itse matka sujui joka kerta kuitenkin hyvin rattaiden kanssa niin metrossa kuin ratikassakin. Ratikassa oli erikseen merkitty vaunut, joihin rattailla oli esteetön pääsy ja niitä me enimmäkseen käytimmekin. Asunnon ohi kulkevat ratikat ovat uudenmallisia ja tosiaan, niitä menee usein!

 

 

Budapestistä tosiaan löytyy kaikkea. Jopa mantelimaitoa näkyi olevan dm -ketjun liikkeissä, mutta en sen kummemmin katsonut, olisiko löytynyt kauramaitoakin kun sitä pakattiin mukaan kotoa lähtiessä. Muuten lastenruokasaralla luotettiin siihen, että paikanpäältä löytyy kaikkea tarpeellista. Lentomatkoja varten oli eväät mukana, mutta muuten joko syötiin ravintolassa tai kokattiin asunnolla. Kaupasta ostettiin muutamia purkkeja Hipp:n ruokaa ja niitä tosiaan löytyi hyvin!

Budpest on ihana kaupunki ja lastenkin kanssa ajan kyllä sai kulumaan vaikka kaupunkilomalla oltiinkin. Oli ihana kun majoituimme asunnossa, jossa lapset pystyivät rauhassa leikkimään ja tilaa riitti kaikille touhuille. Myös aikuisten kannalta on mukavaa, että kun lapset ovat jo nukkumassa, on mahdollista vielä istua iltaa kaksin ihan rauhassa. Oli muuten myös hyvä, että otimme mukaan rattaat, joihin myös keskimmäinen pääsi istumaan. Kerran jopa nukahti niihin! Kävelyä kaupunkilomalla kuitenkin tulee aina paljon ja kun pieniä jalkoja alkaa väsyttää, on hyvä, että ne pääsevät lepäämään. 

Kotiin lähtiessä taksin tilaus on vähän haastavampaa kuin kentällä, sillä taksikeskuksessa ei varsinaisesti puhuta sujuvaa englantia, mutta joka kerta ollaan taksi saatu tilattua. Turvaistuinta ei tietenkään löydy, mutta onneksi tällä kertaa ainakin mahduimme samaan autoon kaikki. Lentokentästä sen verran, että Ryanairilla kun lentää, joutuu jonkinmatkaa kävelemään ja ehkä jopa odottelemaankin ulkona. Kannattaa siis muistaa pukea tarpeeksi vaatetta päälle! Rattaita joutui myös kantamaan yhdet rappuset, mutta silti me koettiin parempana vaihtoehtona ottaa ne koneelle asti kuin jättää ne ruumaan.

Meillä oli oikein onnistunut loma, mutta päätettiin, että ensi kerralla lähdemme reissuun kaksin! Ihan ei rentoutumisesta mene tuo kaupunkiloma kolmen lapsen kanssa. 😉

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Tutuilta näytti paikat, me ollaan käyty Budapestissa kanssa useamman kerran, ihan booking.comin kautta varattu asunnot ja oltu ihan tyytyväisiä, tämän kesäinen oli aivan huippu! Kun lapsien kanssa liikkuu, niin Aquaworld on ihan loistava paikka kesällä, siellä on sekä sisä-että ulkoaltaita ja päivä siellä menee nopsasti. Sankareiden aukiolta lähtee ilmainen kuljetus sinne, mutta ihan julkisillakin pääsee. Tuo julkinen liikenne on kyllä todella toimivaa Budapestissa, ei odotuksia ja tosi helppoa ja selkeää! Mekin käytiin edellisenä kesänä eläintarhassa ja tykättiin, vaikka samoja ahdistuksia tunnen minäkin aina noissa paikoissa, mutta toisaalta lapsille se on elämys, muuten eivät ehkä koskaan näkisi näitä eläimiä elävänä mm. Kirahveja ja norsuja… ruokavalikoima eläintarhassa vaan oli surkea ja kallis, olisi kannattanut ehdottomasti olla omat eväät mukana, mutta eipä tullut mieleen…

Avatar

Toi Aquaworld olis varmasti kesällä huippupaikka! Me kans syötiin siellä eläintarhassa evästä ja sitte siinä puistossa, eläintarhan ulkopuolella, on sellainen ihana ravintola veden äärellä ja siellä syötiin sitten myöhäinen lounas. Ollaan siellä syöty ennenkin ja on ihana paikka. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä