Marseillesaippuasta tehty pyykinpesuaine

 

Kun nyt pyykinpesussa vauhtiin päästiin niin voin paljastaa erään meneillään olevan prokkikseni. Nimittäin pyykinpesuaineen valmistuksen marseillesaippuasta. Teoriassa helppo homma, mutta eihän se nyt ihan niin mennytkään!

 

 

Tarkoituksena oli siis kaikessa yksinkertaisuudessaan raastaa marseillesaippuaa ja sulattaa se keitettyyn, lämpimään veteen. Alku näytti hyvältä, sillä saippuaraaste liukeni veteen helpolla ja kaadoin pesuaineen lasipulloon sekä tiputin sekaan parisenkymmentä tippaa Purification -eteeristä öljysekoitusta sekä kymmenisen tippaa Ylang Ylangia. Kuvattiin pesuaine pikkuassarin kanssa ja kiikutin seoksen innoissani pyykkihuoneelle odottamaan seuraavaa pesukoneellista (sitä ei muuten kauaa tässä taloudessa tarvitse odotella).

 

 

Sitten parin tunnin päästä tuli aika laittaa pesukone käyntiin. Kaadoin pesuainetta pesupalloon, mutta mitään ei tullut ulos! Seos oli jähmettynyt aivan hyytelöksi lasipullon sisään. Vein pullon takaisin keittiöön ja varmaan tunnin taistelin, jotta sain hyytelön kaivettua ulos pullosta. Luovuttaminenhan ei tullut kuuloonkaan vaan hain isomman, kolmen litran lasitölkin, laitoin hyytelön sinne ja kaadoin lisää kiehutettua, lämmintä vettä hyytelön päälle. Sekoittelin ja sekoittelin kunnes sain aikaan kolme litraa erittäin limaisen oloista pesuainetta.

 

 

Pesuainetta olen sitkeästi käytellyt vaikka annostelu on limaisen koostumuksen vuoksi erittäin hankalaa! Desin verran olen sitä pesupalloon laittanut ja pallon sitten koneeseen pyykin sekaan. Sitten vielä huuhteluainelokeroon pyykkietikkaa ja kone hurisemaan. Valkoiselle tai erittäin likaiselle pyykille lisätään vielä ruokalusikallinen ruokasoodaa niin tahrat saavat kyytiä ja valkoinen pysyy kirkkaana.

Marseillesaippua on jättänyt pyykin aivan uskomattoman pehmeäksi! Puhdasta on myös tullut, joten koostumuksen lisäksi ei ole valittamista. Minun käyttämäni saippua oli sitä Le Chat -kissasaippuaa, joka ei nyt ihan varsinaisesti täytä marseillesaippuan kriteereitä. Sitten kun sen saan kulutettua loppuun, aion ostaa ihan oikeaa marseillesaippuaa ja testata, jääkö siitäkin tehty pesuaine limaiseksi. Aion myös ostaa tai keksiä jonkin helpomman astian seuraavalle pesuainesatsille, jotta annostelu olisi helpompaa.

Jos kokeilet tehdä tätä, valitse oikea, aito, marseillesaippua niin uskon, että onnistut paremmin ja saat oikeasti luonnollisen pesuaineen! Näin jossain myytävän jopa valmista marseillesaippuaraastetta juuri tähän tarkoitukseen. Ikävä kyllä en muista, oliko se aivan aitoa marseillea vai ei, mutta kannattaa googlettaa, jos kiinnostaa. Tai sitten vain raastaa itse!

 

 

Ai, miksikö näen näin paljon vaivaa pesuaineiden, luonnonkosmetiikan ja pyykkietikan tekemiseksi? Lähtökohtaisesti lasten takia. En halua altistaa heitä tai itseäni ylimääräisille myrkyille ja kemikaaleille. Jos kerran näinkin simppelit tuotteet toimivat meillä näin hyvin, miksi ihmeessä en tekisi niitä itse? Silloin niissä ei todellakaan ole mitään ylimääräistä.

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Itse yksinkertaisesti raastan marseille-saippuan raasteeksi ja laitan sitä puoli teelusikallista (sic!) pesupalloon ja liuotan lämpimään veteen hieman aikaa ennenkuin laitan pallon koneeseen. Pesee koneellisen. Jää hyvä tuoksu, en käytä huuhteluainetta. Kissa-marseille on mielestäni jopa vähän parempaa kuin ”oikea” Marseille. Kiitti tuosta sooda-vinkistä, olen ostanut kaupasta valkaisu jauhetta. Nyt kokeilen soodaa seuraavaksi. Marja

Avatar

Hei,

Olen itsekin tehnyt pyykinpesunestettä ensin Le Chat -saippuasta, ja sittemmin aidosta marseillesta, joka jää tosiaan aivan nestemäiseksi. Aloin vihdoin ottaa paremmin selvää kotitekoisista pyykinpesuaineista, ja löysin blogipostauksen, jossa varoitellaan käyttämästä pelkkää marseille-saippuaa:
”Yleisesti vaatteita ei ole hyvä pestä pelkällä marseille saippualla. Se on siihen aivan liian rasvaista. Tämän takia itsetehdyssä pyykinpesuaineessa tai pesupulverissa on marseillesaippuaa vain maksimissaan puolet ohjeesta, mielellään vähemmän. Marseille saippua ei sellaisenaan käy millekään muulle pyykille kuin villalle ja silkille. Jos peset toistuvasti kirjo- ja valkopyykkiä pelkällä Marseille saippualla alkaa pyykki kyllästyä rasvasta ja sitä on todella vaikeaa saada vaatteista silloin enää pois. Pesuvedet, joissa on paljon saippuaa saattavat lisäksi tukkia vähitellen koneen putkistot, siksi itsetehtyjen pesuaineiden kanssa on huolehdittava myös pesukoneen säännöllisestä puhdistamisesta sitruunahapolla.”
http://outilespyy.com/diy-pyykinpesujauhe-ekologinen-pyykki/

Onnekseni en ole huomannut pyykkini alkaneen kyllästyä rasvasta, mutta päivitänpä tosiaan pyykinpesuainereseptini. Toivottavasti pyykkäilyt ovat teilläkin sujuneet onnistuneesti. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä