Miksi käytän luonnontuotteita?

 

Blogin seuraajille on varmasti käynyt selväksi, että olen täysin hurahtanut luonnontuotteisiin – varsinkin luonnonkosmetiikkaan – ja sitä kautta myös itsetehtyyn kotikosmetiikkaan. Ennen menin sillä ajatuksella, että jos tuotetta kerran kaupassa saa myydä niin kyllähän sen nyt pakko on olla turvallista. On kuitenkin EU:t sun muut ja nykyäänhän kielletään tai ainain merkitään kaikki vaaralliselta vaikuttava. Niin ei ilmeisesti kuitenkaan aina ole ja esimerkiksi Tanskassa ihan suositellaan, että raskaana olevien olisi hyvä välttää hormonihäiritsijöitä, joita kauppojen kosmetiikkatuotteet ovat pullollaan. Neuvolat kuulemma kehottavat naisia välttämään raskausaikana kaikkea kosmetiikkaa juurikin synteettisten kemikaalien takia, sillä ei tiedetä miten ne sikiöön vaikuttavat.

 

 

Olen pohdiskellut, että kun hoidan ja pesen ihoani monta kertaa päivässä joka päivä, olen jatkuvasti altistunut melkomäärälle kemikaaleja. Osa varmasti on ihan turvallisia, mutta kaikki varmastikaan eivät. Monet kosmetiikan kemikaalit, jotka nykyään on kiellettyjen listalla, ovat aiemmin olleet sallittuja. Tästä esimerkkinä ftalaatit, joita ennen on käytetty kosmetiikassa ja lastentarvikkeissa, mutta joiden käytön EU on sittemmin kieltänyt. Kemikaalitontahan elämä ei millään voi olla ja minä itsekin aiemmin ajattelin, että esimerkiksi kodin olisi hyvä olla kemikaaliton. Mutta eihän ilman kemikaaleja voi olla elämää! Luontokin on täynnä kemikaaleja ja meidän elimistömme koostuvat niistä.

Tosiaan vaikka suhtaudun nykyään varsinkin synteettisiin kemikaaleihin kriittisesti, ymmärrän kyllä, että ne eivät automaattisesti ole pahoja ja olen esimerkiksi älyttömän kiitollinen nykylääketieteen saavutuksista. Mutta miksi haluaisin ottaa riskin, jos tiedän, että synteettisten kemikaalien vaikutuksista ihmiseen jatkuvassa altistuksessa ei tiedetä tarpeeksi. Siis, jos kyse ei ole esimerkiksi sairauden hoidosta vaan vartalovoiteesta tai deodorantista. Useat tuotteet on mahdollista korvata luonnollisilla tai edes vähäkemikaalisilla tuotteilla ja ne toimivat yhtä hyvin, jos eivät jopa paremmin kuin synteettiset. Deodorantti on yksi niistä tuotteista, joista olen halunnut luopua alumiinin ja rintasyövän tutkitun yhteyden vuoksi. Ikävä kyllä vielä en ole löytänyt täydellistä, alumiinitonta deodoranttia, joka pitäisi kainalot kuivina ja hienhajun poissa, joten päätin tehdä sellaisen itse.

 

 

Luonnonkosmetiikasta puhuttaessa tulee esiin allergia-asiat hyvin usein. Luonnonkosmetiikan kuulee aiheuttavan allergioita herkemmin ja enemmän kuin synteettisten tuotteiden. Varmasti totta siltä osin, että jos olet allerginen laventelille ja hierot itseesi laventeliöljyä, saattaa olla, että jonkinsortin reaktiot saat aikaiseksi. Luonnonkosmetiikassa kuitenkin käytetään luonnon raaka-aineita, jotka varmasti allergisoivat, jos niille on allerginen. Itse olen kerran herkistynyt yhdelle luonnonkosmetiikan hiustenhoitoaineelle, joka ei huuhtoutunut kunnolla hiuksista pois vaan jäi tukkaan ja ajan mittaan iho herkistyi niskasta, korvalehdistä sekä yläselästä. En tiedä herkistyinkö jollekin ainesosalle vai ärsyttikö yksinkertaisesti kokoajan iholla oleva hoitoaine ihoa. Sittemmin minulle puhkisi ilmeisesti myös suunympärysihottuma, mutta tämän ihosairauden syytä ei tänä päivänä vielä tiedetä ja hoitokin on aika heikkoa. Siihenkin on esimerkiksi Pinterest pullollaan vinkkejä luonnollisista hoitokeinoista, joita täytynee kokeilla.

Itse joudun jatkuvasti etsimään itselleni sopivia tuotteita. Joutua on ehkä väärä termi, sillä tykkään tuotteiden testailusta älyttömästi! Sitä olen tehnyt ihan siitä asti kun kosmetiikkatuotteita olen alkanut käyttää. On ihana testailla erilaisia tuotteita, joilla on omat, erilaiset, koostumuksensa sekä tuoksunsa ja huomata mitkä toimivat minulla ja mitkä eivät. Mistä tykkään ja mistä en. Kaikki tuotteet käytän aina loppuun asti ja sitten vasta aloitan uuden. Tietenkin esimerkiksi sen hoitoaineen käyttämisen, jolle herkistyin, lopetin heti.

Kuten olen kirjoitellut, osan käyttämistäni ihonhoitotuotteista teen itse. Silloin tiedän, että sinne ei ole lisätty mitään ylimääräistä, sillä minun mielestäni vähemmän aineita on parempi. Kotikosmetiikkatuotteet ovat muuten todella tehokkaita tuotteita! Ihan mahtavaa, että itse saa tehtyä tuotteita, jotka todella toimivat. Pinterest on täynnä ohjeita sekä vinkkejä ja raaka-aineet saa tilattua näppärästi Limepop:sta. 

Luonnonkosmetiikan lisäksi olen halunnut siirtyä myös pyykin- ja astianpesussa sekä siivouksessa myrkyttömämpiin tuotteisiin. Tiedän kyllä, että esimerkiksi käyttämäni Ecoverin astianpesuaineet eivät myrkyttömiä ole, mutta haluan uskoa, että ne ovat ennen käyttämiäni Fairyja vähäkemikaalisempia kuitenkin. Pyykin pesen itsetekemälläni pyykinpesunesteellä ja huuhteluaineena toimii myöskin itsetehty pyykkietikka. Kodinpuhdistuksessa käyttämästäni Young Livingin puhdistusaineesta kirjoittelin täällä vanhassa blogissani ja uskon sen olevan myös peruspuhdistusaineita parempi vaihtoehto.

 

 

Kemikaaleista on monessa asiassa todella paljon hyötyä, sitä en todellakaan sano. Mutta mitä vähemmän niitä iholle, vaatteille ja kodinpinnoille levittelen niin aina parempi! Ja tosiaan itselläni on ripsienpidennykset, hiuksia värjätään normiväreillä ja osa käyttämistäni meikkituotteistakin ovat synteettisiä. Toivon kuitenkin, että kemikaalikuorman pienentämisellä olisi jotain merkitystä isommassa kuvassa!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä