DIY kosmetiikka – Ruokasoodakuorinnalla eroon mustapäistä

 

Mustapäät ovat varmasti sellainen asia, joka joskus kiusaa meistä jokaista. Ihotyypistä riippuen, toisia enemmän ja toisia taas vähemmän. Enimmäkseen mustapäitä näkyy nenän alueella, mutta toki niitä tulee vastaan myös muualla, joskus jopa selässä! Siellä, missä on ihohuokosia, voi olla myös mustapäitä. Vaikka ne siis kovin tavallisia ja yleisiä ovatkin, en niitä iholleni halua.

Mustapäät eli ne pienet tummat pisteet ihossa syntyvät kun ihohuokosiin jää jumiin ihon jäänteitä, öljyjä, keratiinia tai talia. Vaikka kuinka niitä aina tekeekin mieli puristella, ei se ole kovinkaan hyvä ajatus, jollet omaa tarvittavaa koulutusta eli tiedä kuinka ihohuokoset tyhjennetään oikeaoppisesti.  Käsistä ja kynsistä päätyy helposti ihohuokosiin vain lisää likaa sekä pöpöjä ja tämä taas saattaa aiheuttaa iholle entistä enemmän ongelmia, joita kukaan tuskin haluaa.

 

 

Kuinka ruokasoodakuorinta toimii? 

Mustapäitä voi ehkäistä ja hoitaa jokapäiväisen ihonhoidon ohella esimerkiksi tällä simppelillä kuorinnalla, joka valmistuu käden käänteessä. Se vaalentaa mustapäitä ja auttaa ihohuokosia puhdistumaan sekä ennen kaikkea pysymään puhtaina.

Tässä kuorinnassa on siis pääosassa ruokasooda, joka lukemieni erilaisten diy kosmetiikkaohjeiden mukaan

– on antimikrobinen sekä antibakteerinen
– tasapainottaa ihon pH:ta
– poistaa ylimääräisiä öljyjä ja talia avaamalla ihohuokosia
– ehkäisee säännöllisesti käytettynä ihohuokosia tukkeutumasta uudelleen
– vaalentaa luonnollisesti ihon tummia kohtia, kuten maksaläiskiä, mustapäitä ja arpia.

Kehäkukkaöljyn valitsin toiseksi pääasialliseksi raaka-aineeksi, sillä se

– on omiaan herkälle iholle
– hoitaa vaurioitunutta ja halkeilevaa ihoa
– rauhoittaa ärtynyttä ihoa
– on ihoa uudistava öljy
– suojaa ihoa, edistää verenkiertoa ja stimuloi ihon luontaisia toimintoja.

Tehoaineina toimivat myös teepuun sekä sitruunan eteeriset öljyt, jotka molemmat puhdistavat ja kirkastavat erittäin tehokkaasti ihoa.

 

 

Kuorinnan teko ja käyttö

Kuorintaa varten sekoitetaan pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja sen verran öljyä, että koostumus on sopiva eli helposti levitettävä. Minä käytin tosiaan kehäkukkaöljyä, mutta esimerkiksi manteliöljy tai oliiviöljy sopivat tähän tarkoitukseen myös. Jotkut taitavat käyttää jopa ihan keitettyä vettä tai kookosöljyäkin. Joukkoon lisätään seitsemän tippaa teepuun eteeristä öljyä sekä viisi tippaa sitruunan eteeristä öljyä ja sekoitetaan. Kuorinta säilyy muutaan viikon suljetussa astiassa, jos seoksen tekoon ei käytetä vettä. 

Kuorintaa levitetään pieni määrä kostealle, puhtaalle, iholle kevyin pyörivin liikkein ja annettaan vaikuttaa hetki. Sitten huuhdellaan huolellisesti lämpimällä vedellä. Päivittäin kuorintaa ei missään nimessä kannata käyttää ja jos iho on herkkä, kannattaa kokeilla ensin pienellä määrällä ihon suhtautumista ruokasodaan.

Omalle iholleni kuorinta on tuntunut sopivan ja itseasiassa ruokasoodan sekä kehäkukan on kerrottu auttavan jopa tähän kirottuun perioraalidermatiittiinkin. Mutta tämä jää nyt sitten nähtäväksi, sillä senkin hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä (jota minulle ei ole).

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä