Stressitön Joulu

 

Siivoilin eilen jokaviikkoiseen tapaani ja mietin, että olisiko pitänyt tehdä jonkinsorttinen joulusiivous? Rupesin siinä sitten pohtimaan, että mikä oikein on joulusiivous? Miksi sellainen pitäisi tehdä? Ylipäänsä miksi joulua pitäisi stressata ja mikä siinä stressaa? Eikö tarkoitus kuitenkin ole se kiireetön yhdessäolo?

Minun viikkosiivoukseni tarkoittaa talon imurointia, mattojen tuuletusta, lattioiden pesua, pölyjen pyyhkimistä, vessan pesua, tavaroiden paikoilleen laittamista ja keittiön pesua. Mielestäni se on aika perusteellinen siivous, joten en koe tarpeelliseksi joulua varten siivota sen enempää enkä oikein ymmärrä miksi pitäisikään?

Miksi pitäisi siivota komerot, varastot ja pestä sauna juuri jouluksi? Itse teen näitä pitkin vuotta aina tarpeen mukaan ja vielä tähän mennessä ainakaan sellainen tarve ei ole osunut joululle. Jouluksi koristellaan kotia ja tehdään, ostetaan sekä paketoidaan lahjoja. Kuunnellaan joululauluja ja lasketaan öitä aattoon. Avataan kalentereita, kirjoitellaan tontulle ja ihmetellään kuusen alle ilmestyneitä paketteja. Nautitaan yhdessäolosta ja tehdään kaikkea mukavaa. Ikävä kyllä komerojen siivous ei ole sitä minulle ainakaan!

 

 

Me vietämme joulua perheen ja läheisten kesken. Ihmisten, jotka ovat nähneet tämän meidän kotimme niin sotkuisessa kunnossa kuin olla ja voi. Jotenkin minusta tuntuisi omituiselta puunata ja järjestellä koti blogikuntoon (heh heh) ja kieltää lapsia leikkimästä, jotta täällä on siistiä kun vieraat (läheiset ihmiset) tulevat. Puhdasta pitää olla, mutta minun viikkosiivoustahdillani täällä pitäisi sitä olla kyllä.

Minun stressiäni helpottaa myös kummasti se, että mies tekee meidän perheessä ruuat. Näin myös jouluna. Eikä hänkään kyllä kovin stressaantuneelta vaikuta! Päätimme itseasiassa, että emme tee peruslaatikoita tai -rosolleja vaan teemme muuten hyvää ruokaa. Tai siis mies tekee. Varsinaisia jouluruokia tulee kyllä tässä joulun aikana syötyä ihan tarpeeksi kaikkialla. Minun mielestäni niitä kun ei jaksa määräänsä enempää syödä.

Minä olen hoitanut kodin siivouksen ja joulukoristelun lasten kanssa. On mieskin auttanut, mutta minä olen sitten viimeistellyt, jos tiedätte, mitä tarkoitan? Olen juossut tanssikoulun avoimissa ovissa pienempien lasten kanssa, tehnyt ja paketoinut lahjat opettajille sekä ekaluokkalaisen kavereille yhdessä tytön kanssa. Olen paketoinut lasten ja läheisten joululahjat, jotka kävimme miehen kanssa ostamassa kun pappa hoisi lapsia. Muutama lahja on vielä paketoimatta, mutta muuten alkaa olla valmista.

 

 

Joululahjatkin saa itseasiassa aika helpolla ostettua kasaan. Ei se vaadi kuin vähän ennalta suunnittelua ja yhden kauppareissun, jos oikein tehokas haluaa olla. Lapsille olemme ostaneet vain muutamat paketit, sillä läheiset ovat kuulemma kantaneet kortensa kekoon ja lapset varmasti taas hukkuvat paketteihin.

Me teimme lisäksi paljon lahjoja itse, joten niiden teko ja paketointi on sitä mukavaa joulupuuhastelua lasten kanssa. Meillä oli ekaluokkalaisella hyvin selkeät visiot, mitä hän haluaa kenellekin tehdä ja antaa lahjaksi, joten homma oli helppo toteuttaa ja lahjat annettiin eilen koulukavereille.

Itse en oikein koe olevani oikeutettu stressaamaan lahjojen tai jouluruokien ostamisesta, sillä Suomessakin elää niin monia perheitä köyhyydessä eikä heillä ihan oikeasti ole varaa ekstraruokaan ja joululahjoihin. Siinä kohtaa on ihan varmasti stressaamisen aihetta. Tästä on hyvä esimerkki se Joulupuu -keräys, joka joulun alla keräsi lahjoja lapsille, jotka muuten olisivat jääneet ilman. Surullista, mutta totta. Ja aivan ihanaa, että tälläisiä keräyksiä järjestetään!

Aivan ihanaa on myös se, että täällä on lunta maassa. Tänäänkin on satanut ihan kunnolla melkein koko päivän, joten ehkä tässä jo uskaltaa sanoa, että saamme valkoisen joulun!

 

-R

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Toi on erittäin hyvä pointti, että joillekin joulun aika on oikeasti stressaavaa, kun pitää miettiä mistä rahat ruokaan ja ehkä siihen ainoaan lahjaan lapselle. Ihanaa stressitöntä joulua teille!

Avatar

Kiitos, teille myös! 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä