Oman ajan merkityksestä

 

Meidän arki kolmen pienen lapsen kanssa on usein melko hektistä ja aikataulutettua ekaluokkalaisen lukujärjestyksen sekä harrastusten mukaan. Aamulla herätään aikaisin ja illalla lasten nukkuaanmenoon asti mennään aikalailla lasten tarpeet huomioiden. Mies toki käy töissä, mutta minä olen kotona lasten kanssa. Kuitenkaan kummallekaan ei sitä omaa aikaa juurikaan päivän aikana järjesty.

Me kuitenkin suhteellisen usein järjestämme sitä kallisarvoista omaa aikaa viemällä lapset mammalaan yökylään ja tekemällä silloin yhdessä jotakin. Olemme joko ihan vain kaksin kotona, käymme illallisella, kutsumme ystäviä meille tai teemme jonkun pienen reissun. Viimeisimpänä juuri olimme yön hotellissa Helsingissä. Söimme hyvin ja istuimme rauhassa iltaa. Kävimmepä jopa yökerhossakin, mutta ei se oikein enää ole minua varten!

Olemme onnekkaassa asemassa, kun saamme lapset yleensä helposti hoitoon ja pääsemme kahdestaan oman ajan pariin. Tiedän kyllä, että aina se ei ole ihan niin yksinkertaista ja helppoa. On pitkiä välimatkoja, iäkkäitä tai sairaita isovanhempia eikä aina heitä enää ole tai sitten he eivät välttämättä edes halua hoitaa lapsenlapsiaan. Onneksi meillä isovanhemmat auttavat ja ottavat lapset hoitoon!

 

 

Minulle oma aika jokapäiväisessä arjessa on sitä, että illalla saan olla pari tuntia ihan rauhassa. Ei tarvitse vaihtaa vaippaa, lämmittää ruokaa tai rakentaa junarataa. Kaikki ihania asioita, ei sillä, mutta jos niitä tekee tauotta ympäri vuorokauden niin kyllä se rupeaa väsyttämään. Tarvitsen sen oman hetkeni, jolloin minun ei tarvitse sännätä joka suuntaan tai toimia erotuomarina vaan saan syödä ruokani rauhassa. Saan jopa siivota lelut paikoilleen rauhassa!

Siivouksesta puheenollen, myös viikkosiivous tuntuu omalta ajaltani. Mies tekee lasten kanssa sen aikaa jotain ja minä saan siivota kodin rauhassa. Kuulostaa varmaan melko säälittävältä, mutta nautin kun saan siivota ihan kaikessa rauhassa yksinäni. Ei tarvitse ajatella juuri mitään tai vastaavasti on aikaa omille ajatuksille. Usein arkipäivisin kun on sellainen meno, että ei ehdi kuunnella omia ajatuksiaankaan. 

Joskus myös se, että laitan pyykit pyykkihuoneessa yksinäni kaikessa rauhassa tai, että pääsen suihkuun ennen lasten nukkumaanmenoa ihan yksin, tuntuu mahtavalta! Silloin ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun tai tehdä sataa asiaa samaan aikaan. Ihan mahtavaa kun pystyy keskittymään johonkin aivan kaikessa rauhassa.

 

 

Minulle oma aika siis on ihan hirvittävän tärkeää. Se tarkoittaa sitä, että silloin minun ei tarvitse huolehtia kenenkään muun perustarpeista tai päivärytmeistä. Älkää käsittäkö väärin, rakastan arkea lasten kanssa kotona, mutta se on äärettömän kuluttavaa ja stressaavaa. Tarvitsen siitä säännöllisen hengähdystauon, jotta jaksan sitä taas.

Parasta tietysti on, että saamme viettää oman aikamme yleensä miehen kanssa yhdessä eikä meidän tarvitse vuorotella hengähdystaukojemme kanssa. On melkoisen piristävää keskustella välillä aikuisten ihmisten kanssa kun päivät suurimmaksi osaksi vietän lasten kanssa. Puhua heidän kanssaan kyllä saa niin, että kieli on solmussa, mutta ei se ihan vastaa keskustelua aikuisen kanssa!

Välillä tuntuu, että yökyläreissujen järjestäminen ja siihen omaan aikaan pääseminen vaatii kovasti järjestelyä ja ponnistelua, mutta kyllä se joka kerta vaan on sen arvoista! Vaikka kotiinpaluu on joskus melkoinen isku vasten kasvoja kiukuttelevien lasten kanssa, on se oma aika silti vaan senkin arvoista. Seuraavana päivänä kotiinpaluusta kun arki taas on palautunut raiteilleen, jaksaa paremmin ladatuilla akuilla ja rauhallisella mielellä.

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä