Perioraalidermatiitin hoitokokemukseni

 

Perioraalidermatiitti (pod) eli suunympärysihottuma on viheliäinen vaiva ja välillä oman taisteluni aikana on tuntunut siltä, että mistään ei ole ollut apua ja taas toisaalta en ole saanut kiinni siitä, mikä sitä pahentaisikaan.

Edellisessä postauksessa kerroin elämästäni ja historiastani perioraalidermatiitin kanssa. Pohdin syitä, jotka taudin voivat laukaista ja mitä se voi tehdä itsetunnolle. Postauksen voi lukea täältä, jos aihe kiinnostaa etkä sitä ole vielä huomannut lukea.

 

 

Itsehoito

Koska pod:n voi laukaista lukuisat kosmetiikkatuotteiden sisältämät ainesosat, on kosmetiikkaja meikkituotteiden vaihto suositeltavaa. Ihottumaa voi kokeilla hoitaa myös apteekista saatavilla ​​​​​​lääkevoiteilla. Hoito kestää useita kuukausia ja jos apua ei löydy, vaihtoehtona on pitkä antibioottikuuri. Kortisonivoiteet on myös suositeltavaa unohtaa, sillä niiden käyttö on yhdistetty pod:n puhkeamiseen, kertoo Terveyskirjasto.

Luonnollisia hoitokeinojakin toki kannattaa kokeilla. Tutkiessani pod:n hoitoa ja kahlatessani erilaisia blogipostauksia sekä artikkeleita läpi, törmäsin seuraaviin luonnollisiin vaihtoehtoihin:

– omenaviinietikka
– greipinsiemenuute
– aloe vera
– helokkiöljy
– luonnonjugurtti
– neitsytkookosöljy
– kehäkukkauute
– E-vitamiini
– hunaja sekä
– kurkuma.

Monet olivat kirjoitusten perusteella saaneet näistä keinoista apua, mutta osalla taas ei ole oikein auttanut mikään. Ei edes lääkevoiteet tai antibioottikuuri vaan tauti on aina uusiutunut.

Sain myös edelliseen postaukseeni kommentin, jossa kerrottiin luontaistuotekaupasta saatavan entsyymivalmisteen auttavan alkavan ruusufinnin kukistamisessa. Jos kerran kyseessä on sama tautiperhe niin ehkä siitä on apua podiinkin. Aina kannattaa yrittää ja kokeilla eri vaihtoehtoja, sillä ikinä ei voi tietää, mikä omalla kohdalla toimii!

 

 

Minun testaamani hoitokeinot

Itse en luonnollisia keinoja tai apteekin voiteita ole vielä kokeillut, mutta ehkä aloitan kuitenkin tuosta luonnollisemmasta päästä, jos tarve vaatii. Olen varalta vaihtanut kaikki ihonhoitotuotteeni, vaikka en ole huomannut, että ihoni olisi suoranaisesti reagoinut mihinkään ärsykkeeseen hormonitoiminnan lisäksi.

Myös hammastahnan olen vaihtanut sellaiseen, joka ei sisällä SLS:ää (sodium lauryl sulphate), mutta en tiedä onko sillä ollut mitään vaikutusta. Käsisaippuat, shampoot ja suihkugeelit olen vaihtanut myös, samoin kuin pyykinpesuaineet olen tehnyt viimeaikoina itse. Tyynyliinatkin vaihdan nykyään monta kertaa viikossa, sillä luin jostakin, että sekin saattaa auttaa.

Tuntuu, että kaikki käyttämäni ihonhoitotuotteet ovat sopineet iholleni tai sitten kaikki ovat yksinkertaisesti olleet sopimattomia kun pod on vain ollut ja pysynyt. Mistään vaihdoksesta se ei ole ottanut nokkiinsa, mutta toisaalta ilmiselvää parannustakaan ei niistä kuitenkaan löytynyt.

Terveyskirjasto suosittelee ihon pesemistä saippualla pari kertaa viikossa, mutta oma ihoni kuivui tästä aivan kamalaan kuntoon. Käytin saippuaa, jossa ei ollut SLS:ää, sillä se on joissakin tapauksissa ollut pod:n laukaisija ja pahentaja. Joillain tämä saippuapesu on toki tehonnutkin, sillä se on vienyt iholta mukanaan bakteerit ja pod:n hyvin tehokkaasti.

 

Ihonhoitotuotteeni tällä hetkellä

Lääkäri, joka perioraalidermatiitin minulla diagnosoi, neuvoi testaamaan saksalaista Dermaviduals –voidetta, sillä en halunnut pitkää antibioottikuuria enkä ihan ensimmäisenä lääkevoiteitakaan. Toki kuurin syön ja lääkevoiteita käytän, jos ihottuma ei parane, mutta ensin kokeilen muita keinoja. Haluan poistaa sen tekijän, joka pod:n minulle laukaisee, sillä en usko, että lääkkeistä on apua, jos sitä perimmäistä syytä ei selvitä ja poista.

 

 

Kyseinen Dermaviduals -voide oli lääkärin henkilökohtainen suositus, sillä se oli tehonnut hänellä itsellään samaiseen vaivaan hyvin. Voiteessa ei ole säilöntäaineita, mineraaliöljyjä, silikonia, väriaineita eikä hajusteita. Voide sisältää ainoastaan fysiologisia raaka-aineita, joten se on sopinut monille tavallisesta kosmetiikasta herkistyneelle.

Ostin voiteen, joka oli muuten kallein ikinä ostamani ihonhoitotuote, ja sitä olen nyt pari viikkoa käyttänyt. Voide on tuntunut miellyttävältä, mutta minun olisi varmastikin pitänyt valita vieläkin kosteuttavampi ja ravitsevampi voide valikoimasta. Lääkäri suositteli myös vaihtamaan kasvojen putsarin puhdistusvoiteeseen tai -maitoon, sillä pod-iho tarvitsee hellävaraista hoitoa ja puhdistusta.

Dermaviduals -voide on rauhoittanut pod-alueita tosi kivasti ja nenänpielten pod-näpyt ovat melkein kokonaan kadonneet. Tällä hetkellä pod-alueiden ongelmana on lähinnä se, että ihoni on äärimmäisen kuiva, kiristävä ja hilseilevä. Vaikka ihoni on osittain kuiva, tukkeutuvat ihohuokoset silti helposti. Ihoni on todella haastava tapaus niinkuin nämä ongelmaihot yleensä ovat. Pitäisi siis löytää kosteuttavat, hoitavat ja ravitsevat tuotteet, mutta silti ne eivät saisi olla liian rasvaisia ja ihoa tukkivia.

 

 

Kasvovetenä minulla on käytössäni aamulla ja illalla ruusuvesi ja kasvoni putsaan iltaisin puhdistusvaahdolla, joka on iholleni todennäköisesti turhan tehokas ja kuivattava. Misellivettä en enää käytä kuin silmämeikin puhdistamineen, sillä olen yrittänyt karsia iholtani kaiken ylimääräisen. Kosteusvoiteena on sitten tuo Dermaviduals aamulla ja illalla, mutta silti ihoni on edelleen todella kuiva.

Uskon, että lääkäri oli oikeassa ja minun iholleni täytyy löytää hellävaraisempi putsari, sillä puhdistusvaahdot ovat kaiketi melko kuivattavia. Seuraavana ostoslistalla onkin esimerkiksi pod-iholle sopiva puhdistusvoide, joka olisi riittävän hellävarainen, mutta puhdistaisi ihon kuitenkin kunnolla. Lisäksi ihoni tarvitsee selvästikin lisäkosteutusta, mutta ei kuitenkaan mitään liian raskasta voidetta, sillä ihoni tukkeutuu helposti.

 

 

Ihoni kunto nyt ja hoitosuunnitelmani

Tällä hetkellä tosiaan pod-alueet voivat melko hyvin, jos hilseilyä ei lasketa, mutta muualla iho kukkii. Näppyjä pukkaa sinne, tänne ja olenkin nyt melko hukassa ihoni kanssa. Mitkä siis olisivat sopivia ihonhoitotuotteita tälle kuivalle sekaiholleni? Mitään kovin voimakasta en uskalla kokeilla, sillä pelkään, että pod räjähtää taas käsiin, mutta ei tämä kuiva ja näppyinen ihokaan kovin kiva ole.

Uskon, että ihoni kunto voi hyvin johtua heittelevästä hormonitasapainosta ja huonosta vastustuskyvystä. Jos tätä vuotta vertaa viime vuoteen, olen sairastanut jo kolme flunssaa kun viime vuonna en sairastanut kertaakaan vaikka meillä jylläsi kokoajan joku pöpö. Olenkin siis päättänyt perehtyä keinoihin, joilla saisin vastustuskykyni kuntoon, josko sitä kautta ihokin rauhottuisi.

 

 

Hormonitoiminta olisi tietysti myös mukava saada tasoittumaan, mutta se voikin olla vähän isompi projekti. Siitähän tämä kaikki kuitenkin sai alkunsa, joten hyvä sekin olisi saada taas tasoittumaan. En tiedä auttaako siihen muu kuin aika ja se, että lopettaa stressaamisen. Ihoasiaa en niinkään stressaa, mutta perusluonteeltani olen kyllä melkoinen asioiden murehtija.

Aion etsiä muutamat täsmätuotteet iholleni, boostata vastustuskykyä ja joogata säännöllisesti. Aion myös yrittää selvittää voisinko jotenkin tasapainottaa hormonitoimintaani. Katsotaan saanko niillä keinoilla ihoni taas kuntoon! Tavoitteet ainakin ovat korkealla.

 

-R

 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Tilasin muistaakseni suoraan Saksasta eBayn kautta. Toivottavasti löydät jostain! 😊

Avatar

Hei! Mistä onnistuit löytämään tuota Dermaviduals-voidetta? En ole löytänyt sitä mistään kaupasta enkä myöskään mitään nettikauppaa, joka sitä myisi 🙁

Avatar

Tulipa mieleeni, että mitä jos hoidon pitäisikin lähteä sisältäpäin eikä pintapuolelta? Oppieni mukaan hyvin iso osa ihovaivoista heijastuu suolistosta, ja kun sen kunto paranee, helpottavat ihovaivatkin – elleivät jopa häviä!

Avatar

Näin mäkin vahvasti uskon! Kuten postauksessa kirjoitinkin, vastustuskyky ensin kuntoon niin siitä varmasti muukin paraneminen alkaa. Ja suolistostahan se vastustuskyky lähtee!

Avatar

Olisitko kiinnostunut kokeilemaan luonnollisia, juotavia ravintolisiä, millainen vaikutus niillä voisi olla vointiisi? Mikäli kiinnostaa, laita viestiä niin saat testattavaa. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä