Miten meillä nukutaan?

 

Usein kun lapsiperheen kuulumisia kysellään, puhe siirtyy nukkumiseen. Miten teillä nukutaan?  Kysymys ei todellakaan ole turha, sillä ainakin meillä yöt ovat usein melkomoista rallia. Etsitään kadonneita unikavereita, huudetaan puhkeavia hampaita, sairastetaan tai nähdään pahoja unia. Ainakin käydään vessassa, jossei muuta.

Minä rakastan kunnon yönia.

Jos olisi suinkin mahdollista, nukkuisin varmasti kymmenen tunnin yöunia ja heräisin aina siinä aamuysin aikoihin. Se olisi minulle se ihanteellisin vaihtoehto. Silloin ehkä herääminen ei olisi niin tuskallista kuin se nyt on. Herään aina kiukkuisena ja väsyneenä.

 

 

No, edellä mainittu ihannetilanne ei mitenkään ole mahdollinen ensinnäkin siitä syystä, että nuorin lapsista herää joka aamu siinä kuuden maissa. Toki meillä vielä öisinkin heräillään useita kertoja, joten normaalisti yöt koostuvat muutaman tunnin pätkistä. Sehän on tälläiselle unta rakastavalle ihmiselle ihan kidutusta, mutta melko hyvin siihenkin on jo sopeutunut.

Voisin toki mennä samaan aikaan lasten kanssa nukkumaan ja herätä sitten aamulla aikaisin. Tämä ei tietenkään poistaisi niitä yöheräilyjä, mutta saisin kuitenkin tuntimääräisesti pidemmät yöunet kuin nyt.

Minulle kuitenkin se jokailtainen oma aika on äärimmäisen tärkeää.

Tiedättekö, kun lapset ovat nukkumassa ja saa olla ihan rauhassa? Se on minulle kuitenkin tärkeämpää kuin ne pitkät yöunet, joten näillä mennään. Olen ihmisenä sellainen, että tarvitsen päivässä sen muutaman tunnin, jolloin voin vaikka tujoittaa seinää ihan kaikessa rauhassa, jos siltä tuntuu.

 

 

Eikä tämän ole tarkoitus olla mikään valitusvirsi siitä, että en saa nukkua tarpeeksi tai että lapset valvottavat! Tämähän on sitä ihan perus kolmilapsisen perheen meininkiä, se ei ole tullut mitenkään yllätyksenä. Nyt vasta meillä ekaluokkalainen on alkanut nukkua kokonaisia öitä, joten harjoitusta näistä yöheräilyistä kyllä on takana vuositolkulla!

Viimeiset pari yötä meillä on kaikki nukkuneet tosi hyvin.

Nukkumaan mennään kahdeksalta ja tosiaan normaalisti yöhön kuuluu pari-kolme heräystä, mutta viimeiset kaksi yötä on nukuttu hyvin. Toissayönä herättiin kerran viideltä ja viime yö nukuttiin ihan kokonaan! Kuudelta heräsi ensimmäinen ja itse en millään meinannut uskoa, että ihan oikeasti kello oli jo kuusi. Olin nukkunut itsekin ihan koko yön yhdestätoista kuuteen ja edellisen yön kymmenestä viiteen!

 

 

Sitä on niin tottunut yöheräilyihin, että ne eivät enää tunnu niin kamalilta kuin silloin joskus. Alkuunhan rikkonaiset yöt ja valvomiset tuntuivat ihan suoranaiselta kidutukselta ja tuntui aivan mahdottomalta, että pitäisi jaksaa vielä olla päivä hereillä ja jopa tehdä jotain.

Mutta tosiaan, jopa minä, nukkumista rakastava ihminen siedän nykyään ehkä hieman paremmin väsymystä. Se on jo niin suuri osa minua, että sitä ei aina huomaakaan. Silloin kun mennään useita päiviä parin tunnin unilla, rupeaa kyllä oma pääni hajoilemaan.

Meillä minä olen se, joka palan loppuun ensimmäisenä.

 

 

Mies jaksaa väsymystä paljon paremmin kuin minä ja tästä syystä hän herää esimerkiksi viikonloppuisin silloin kuudelta ja minä saan nukkua jopa kahdeksaan.

Tänäänkin hän nousi kuudelta ja minä torkuin vielä kahdeksaan.

Tosin esikoinen kömpi viereen puoli seitsemältä, pyöri siinä seitsemään asti ja meni yläkertaan. Sitten vähän ennen kahdeksaa keskimmäinen huuteli, että herätäänkö äiti. Mennäänkö jo yläkertaan? Herättiinhän me sitten. Mies sai onneksi päivällä ottaa pienet päikkärit.

 

 

Jotenkin hullulla tavalla kaikesta näistä yöheräilyistä huolimatta kun minulta kysytään, että miten meillä nukutaan, vastaan, että ihan hyvin. Joku muu, joka on tottunut siihen, että lapset todella nukkuvat, olisi varmasti ihan eri mieltä.

Itse kuitenkin tiedän, että tilanne voisi olla ja taas kun joku tulee kipeäksi, tulee olemaan, todella paljon huonompi. Silloin meillä ei sitten ihan oikeasti nukuta kuin pari tuntia päivässä, joten olen tällä hetkellä hyvin tyytyväinen siihen, miten meillä nukutaan.

Ja tosiaan, viime yö nukuttiin kokonaan, että kuka tietää vaikka se jäisi jo ihan tavaksi!

Toivottavasti teilläkin nukutaan hyvin.

 

-R

 

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Meillä oli kans yhessä vaiheessa aina esikoinen välissä, mutta nykyään se jo nukkuu omassa sängyssä! 😅 Kaksi nuorinta ei osaa nukkua meiän välissä kun ne oon niin tottuneita omiin sänkyihinsä. Toisaalta hyvä, mutta olis se ihana niitäkin joskus pitää yöllä kainalossa. 😊 Mutta kyllä yöllä pitää tehdä just niin, että kaikki saa nukuttua mahdollisimman paljon ja hyvin!

Avatar

Meillä on kolmevuotias saattaa heräillä yöllä nähdessään pahaa unta. Yöt oli rikkonaisia ja teimme ratkaisun, että minä nukun kuopuksen huoneen vieressä, jossa on avattavan paljeovi/seinä. Kuopus näkee yöllä mamman ja rauhoittuu ääneen. Nyt nukutaan hyvin koko yön ja aamulla jaksaa herätä. Veikkaan, että kyllä kuopus alkaa häätää mamman takaisin omaan makuuhuoneeseen viimesitään teini-iässä.

Avatar

Me tehtiin vähän samantyylinen ratkaisu kun siirrettiin makkarit aikanaan alakertaan. Nyt kaikki kolme lasta nukkuu samassa makkarissa ja meidän makkari on ihan niiden huoneessa kiinni. Ei tarvi kuin nousta ylös sängystä niin on lasten huoneessa kun huoneiden välillä on oviaukko. Helpottaa yöjuoksuja huomattavasti!

Avatar

Meil on onneks tytöt pinniksestä pois siirtymisen jälkeen molemmat ruvenneet jossain kohtaa hipsuttamaan itse meiän sänkyyn. Eli on tarvinnut vain nostaa pieni uninen lapsi sänkyyn ja jatkaa unia. 😄

Avatar

Meillä 6v. on nukkunut jo parisen vuotta omassa sängyssään pääasiassa koko yön. Harvoin edes heräilee ja jos herää, useimmiten käy juomassa tai vessassa ilman, että herättää meitä aikuisia. Tähän pisteeseen päästiin kun hän sai koko yön omassa sängyssä nukutuista kerroista aina pisteen ja keräsi itselleen palkintoja. Jossain kohtaa tehdään kuopuksenkin kanssa sama, jos on tarpeen. Hänen yönsä kun on kausiluonteisia. Ensin meillä meni juuri alkuvuonna kaksi viikkoa niin, että hän tuli lähes joka yö meidän sänkyyn. Parhaimmillaan/pahimmillaan jo yhdeltä yöllä. Välillä hän oli täysin hereillä klo 3 ja valvoi sen tunnin pari. Välillä pistin Muumit pyörimään, jotta sain torkuttua itse hänen katsellessaan Muumipeikkoa ja kumppaneita kainalossani. Ja nyt taas on neiti pysynyt hyvin omassa sängyssään! Tullut vasta aamun tunteina viereen, joinain öinä ei ollenkaan vaan kavunnut aamulla omasta sängystään meidän muiden ollessa jo hereillä. Kyllä hyvin nukuttu yö on vaan ihan parasta! Itse alan muutaman huonon yön jälkeen huomata sen todella olossani! Kumma kun se ei lapsissa näy! 😂

Avatar

Nää on niitä kuuluisia vaiheita! 🤣 Kaikkee säätämistä on täälläkin kyllä näihin vuosiin mahtunut nukkumisen osalta, mutta sellasta se taitaa olla. 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä