Suklaa-suolakaramellipiirakka meille herkkusuille

 

Meidän pääsiäisen jälkkärinä toimi aivan törkeän hyvä suklaa-suolakaramellipiirakka,  jonka ohjeen bongasin Pirkka 4/2018 -lehdestä  (löytyy myös täältä). Tässä piirakassa ei sitten kyllä kaloreita lasketa, sillä melko tuhti tapaus on kyseessä. Mutta eipä se niin vaarallista ole, jos joskus hieman herkuttelee kunhan ei joka päivä kuitenkaan!

Minun suuhuni suolainen-makea -yhdistelmä  sopii paremmin kuin hyvin ja rakastan esimerkiksi tummaa suklaata, jossa on merisuolaa seassa. Ihanaa, että nyt on kaupoissa myynnissä paljon kaikkea herkkuja juuri tällä yhdistelmällä. Usein vaan minun makuuni niissä ei ole tarpeeksi suolaa, mutta tähän piirakkaan sitä saa laitettua juuri niin paljon kuin mieli tekee!

 

 

Suklaa-suolakaramellipiirakka (8-10 palaa)

Pohja

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
125 g voita
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä

Täyte

2 prk (à 397 g) kondensoitua maitoa (makeutettu maitotiiviste)
tai kondensoitua maitotiivistettä, joka on valmiiksi karamellisoitu

Kuorrute

2 dl kuohukermaa
2 levyä (à 100 g) tummaa leivontasuklaata (70%)

Päälle

sormisuolaa

Valmistus

Valmista ensin täyte.  Kaada maitotiiviste uunivuokaan ja peitä foliolla. Laita uunivuoka isompaan uunivuokaan tai uunipannulle vesihauteeseen ja paahda 200 asteessa 2 tuntia. Maitotiivistettä paahdetaan kunnes se paksuuntuu ja saa hieman väriä. Paahdetun tiivisteen annetaan jäähtyä ja se vatkataan pallovatkaimella tasaiseksi.

Meidän kakussa käytettiin täytteenä kondensoitua maitotiivistettä, joka oli valmiiksi karamellisoitua.  Skippasin siis suosiolla täytteen valmistusvaiheen ja kaadoin purkillisen (397 g) valmista tavaraa kakun täytteeksi. Meidän vuokaan tosiaan riitti purkillinen kondensoitua maitotiivistettä, joka oli valmiiksi karamellisoitua.

Valmista pohja.  Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Paloittele voi ja lisää se kuivien aineiden joukkoon. Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kananmuna sekä vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina tiiviisti ja anna sen tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.

 

 

Painele taikina  piirasvuokaan (Ø 28 cm). Pistele pohjaa haarukalla ja laita päälle leivinpaperi. Laita leivinpaperin päälle painoksi kypsentämätöntä riisiä ja paista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Ota leivinpaperi sekä riisit pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kaada täyte  jäähtyneen piiraspohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa kelmulla peitettynä noin puoli tuntia.

Valmista kuorrute.  Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma kattilassa ja kaada se suklaarouheen päälle. Anna suklaan sulaa ja sekoita seos sitten kuohkeaksi. Levitä suklaakuorrute piirasvuokaan karamellitäytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi ja anna jähmettyä jääkaapissa vielä 1-2 tuntia.

Ripottele  päälle sormisuolaa oman maun mukaan.

 

 

Lupaan, että piirakka on aivan törkeän hyvää!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä