Sisustus, joka toimii meillä

 

Minä rakastan sisustaa kotia. Se on aivan ihanan terapeuttista ja tykkään kovasti siitä, että koti on viihtyisä ja kaunis. Minä olen kotona paljon, kun lasten kanssa kotona olen, ja minulle on äärimmäisen tärkeää, että kodin sisustus miellyttää silmääni. Tykkään, että kotona on kiva olla ja sisustuksella on siinä minulle suuri vaikutus.

Minkälainen on mielestäni toimiva sisustus, jos kotona meitä asustelee kolme lasta, vanhemmat ja yksi koira? Sisustuksen tulee mielestäni kestää elämää. Olisi kamalaa, jos täytyisi varoa joka päivä, ettei sotkisi kallista mattoa tai, että lapset eivät saisi leikkiä, maalata ja askarrella! Sisustuksen täytyy ihan ehdottomasti kestää:

 

 

  • Kolmen lapsen taiteellisuutta. Voi apua kuinka paljon sotkua kolme maalaavaa lasta saakaan aikaan! Tai muovailuvahoilla muovailevaa. Siinä on hyvä olla sellaiset pinnat, että sotkut saa siivottua helposti eikä meillä esimerkiksi voi pitää mattoa ruokapöydän alla vaikka kuinka haluaisi!

 

 

  • Hiekkaisia kenkiä ruokailutilan lattialla. Terassin ovi on aina lämpiminä kesäpäivinä auki ja siinä mennään edestakas. Välillä on kengät jalassa ja välillä ne heitetään terassin ovelle hiekkoineen päivineen. Minulle on tärkeää, että matot voi pestä eikä lattia ole niin arka, etteikö se kestäisi paria kenkäparia hiekkoineen. Sama pätee oikeastaan koko sisustukseen.

 

 

  • Lasten ruokailua. Meillä ainakaan ei syöminen ole siistiä ja esimerkiksi eilen iltapalan jälkeen pöydässä oli pari rahkaa, leipää, mehua, lusikka ja rahkapurkin kannen palasia. Penkkikin oli saanut osansa enkä rehellisesti sanottuna tiedä, mitä hittoa on taas tapahtunut kun penkki on täynnä tahroja ja tokihan sieltä löytyy myös lusikka. Sisustuksen täytyy ehdottamasti kestää elämää ja pesua!

 

 

  • Leipää voipuoli alaspäin. Keittiön matto on pakko olla pestävä sillä se sotkeentuu ihan kokoajan. Minä kyllä muutenkin haluan, että kodin sisustus on sellainen, joka kestää näitä leipiä ym. sotkuja ja jota pystyy huoletta puhdistamaan.

 

 

  • Koiraa. Tassuissa tuleva hiekkamäärä näin kesällä on kyllä melkomoinen eikä käy kieltäminen – koirat sotkevat! Joko on kakka sohvalla tai oksennus matolla. Saattaa olla vessan roskis tai kakkavaippa revittynä ympäri taloa. Tai sitten ihan vaan hypitty pöydille ja syöty kaikki, mitä on saatu alas. Lautasia on hajonnut useita ja monta mattoakin on jouduttu uusimaan.

 

 

  • Pesussa olevaa konekalustoa. Tämä ei ole sitten mikään siisti operaatio! Koneet ovat olleet ulkona tositoimissa ja kesällä ne tuodaan mutaisina pesuun kun taas talvella auraushommissa ollut kalusto on usein lumen tai jään peitossa. Vettä roiskuu aikalailla jokapuolelle vessaa ja konemiestä.

 

 

  • Leikkejä. Ekaluokkalaisen kaveri oli käynyt leikkimässä ja omat lapset olivat sitten ”jatkaneet leikkejä”. Niinpä niin, näyttäisi siltä, että leikit olisivat jatkuneet pari viikkoa, mutta ihan yhdessä päivässä tämä oli saatu aikaan. Kehoituksen jälkeen lapset kyllä siivoavat, mutta ihan vielä ei mene perille se, että joka leikin jälkeen laitetaan tavarat paikoilleen. Opetellaan, opetellaan!

 

Leikkihuoneen sisustukseen en suoraan sanottuna jaksa panostaa, sillä siellä on leikit aina käynnissä ja ainakin yksi pommi räjähtänyt. Ehkä sitten kun lapset hieman kasvavat, on eri ääni kellossa, mutta tällä hetkellä on pääasia, että kaikelle tavaralle on oma paikkansa ja päivän päätteeksi lelut ovat omilla paikoillaan, jotta ne voidaan taas aamulla levittää.

Aika usein meillä kyllä leikitään olohuoneessa ja siellä olen tarkempi siitä, että aina leikin jälkeen tavarat täytyy siivota pois. Silti siellä lojuu usein kaikenlaista tavaraa, joita sitten keräillään ja laitellaan paikoilleen pitkin päivää. Minusta on tärkeää, että lapset saavat leikkiä ja touhuta vapaasti, mutta oppivat kuitenkin siivoamaan jälkensä.

 

 

Meillä sisustuksen täytyy kestää sotkua. Se on ehkä se, mitä tämänhetkinen elämäntilanne kolmen pienen lapsen ja koiran kanssa kaikkein eniten vaatii meidän kodin sisustukselta. Toki sisustuksen pitää mielestäni olla kaunis ja toimiva, mutta myös helposti siivottava ja kestävä.

Muunneltavuus on myös asia, jota sisustukseltani vaadin, sillä tykkään vaihdella huonekalujen ja tavaroiden järjestystä usein. Yleensä löydänkin kotoa valmiiksi paljon kaikkea, mitä voin uudelleenjärjestellä ja näin luoda uuden sisustuksen kotiin. Se on homma, jota tykkään tehdä. Tykkään kulkea kaikenmaailman tavarat käsissäni ympäri taloa ja uudelleensijoitella niitä.

Tykkään siitä, että aina ei tarvitse ostaa uutta! Toki minun tulee uuttakin ostettua, mutta yritän ostaa sellaista tavaraa, jota oletan käyttäväni pitkään. Myönnän olevani aika pihi enkä voisi kuvitella ihan äkkiä ostavani kalliita tuotteita vain suunnittelijan tai brändin takia.

Kodin sisustus on mielestäni sellainen asia, että sen täytyy tuntua oikealta juuri sen kodin asukkaille, ei kenellekään muulle! Sisustusta ei voi tehdä oikeanlaiseksi lehtiä kopioimalla vaan se täytyy tehdä sydämellä. Sisustuslehdet ja -blogit toki toimivat mahtavana inspiraationa, mutta pääasia on se, että koti toimii oikein sen asukkaille.

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä