DIY Body Mist – Luonnollinen tuoksu syntyy helposti

 

Erilaiset hajuvedet ja muut parfyymit kuuluivat aiemmin ihan jokaiseen päivääni, mutta nyt kun olen yrittänyt vähentää omaa ja perheeni kemikaalikuormaa, synteettiset hajusteet saavat minut voimaan pahoin ja vähintään aiheuttavat minulle päänsäryn. Edellä mainittu siis siinä tapauksessa, että itse käyttäisin vaikkapa hajuvettä joka päivä – en siis ole hajusteyliherkkä tai allerginen.

Tykkään kuitenkin tuoksuista ja aiemmin olen sekoitellut eteeristen öljyjen lempparituoksujani pieniin pulloihin kasviöljyjen kanssa ja käyttänyt niitä hajuvesien korvikkeena. Nämä tuoksut ovat edelleen ihan toimivia ja minulla käytössä, mutta niiden rinnalle tein myös pari suihkutettavaa tuoksua.

Suihkutettava tuoksu leviää paremmin esimerkiksi vaatteisiin ja mielestäni tuoksu säilyy näin pidempään kuin niissä minun öljypohjaisissa tuoksuissani. Olen suihkuttanut tuoksua samalla hieman myös hiuksiin ja tuoksu pysyy hiuksissakin melko pitkään. Nyt kesällä olen tykännyt kukkaistuoksuista, mutta syksyä kohden kun mennään niin varmasti tekee mieli jotakin täyteläisempää.

Alla on ohjeet tuoksun tekoon ja kun jatkat ohjeen lukemista, löytyy sieltä lisää vaihtoehtoja käytettäviin tuotteisiin. Kannattaa muistaa tuoksuja suihkiessa, että osa ihmisistä reagoi tuoksuihin hyvin voimakkaasti ja jotkut tosiaan ovat hajusteyliherkkiä sekä ihan kunnolla allergisia hajusteille. Ihan myös näille luonnollisillekin tuoksuille!

 

 

DIY Body Mist

– keitettyä, lämmintä, vettä
– eteerisiä öljyjä
– Polysorbaatti 20 emulgaattoria
– säilöntäainetta, esim. Geogard ® 221 (Cosgard) 
– lasinen suihkupullo

 

Keitä vettä viisi minuuttia ja anna jäähtyä lämpimäksi. Mittaa pieneen astiaan yhtä paljon Polysorbaatti 20 sekä eteerisiä öljyjä ja sekoita hyvin. Määrät riippuvat siitä kuinka vahvan tuoksusta haluat. Itse käytin 100 ml:n lasipulloon noin teelusikallisen molempia. Polysorbaatti 20 avulla öljyt liukenevat veteen, mutta tuoksun voi tehdä ilmankin.

Tiputtelin siis eteeriset öljyt teelusikkaan ja kaadoin ne kuppiin, josta on helppo kaataa. Laitoin perään saman verran Polysorbaatti 20 ja sekoitin hyvin. Kaadoin päälle lämmintä vettä ja sekoitin taas. Haistelin seosta ja kaadoin lisää vettä kunnes tuoksu oli sopiva. En siis halunnut tehdä kovin voimakasta, hajuvesimäistä, suihketta vaan kevyen tuoksun.

Kaadoin tuoksun lasipulloon pientä suppiloa apuna käyttäen, lisäsin säilöntäaineen sen ohjeiden mukaisesti ja ravistelin hyvin. Säilöntäainetta on hyvä käyttää aina kun tuotteeseen käytetään vettä, jossa bakteerit pääsevät nopeasti kasvamaan.

Säilöntäaine, jota minä käytin, oli EcoCert -sertifioitu Geogard 221 ® (Cosgard), mutta kannattaa tarkastaa oman veden pH ja valita sille sopiva säilöntäaine. Säilöntäaineen sekä Polysorbaatti 20:n olen tilannut Limepop:sta.

Tuoksun voi tehdä myös esimerkiksi taikapähkinäveteen, jolloin säilöntäainetta ei tarvita. Jotkut tekevät tuoksun myös alkoholiin, mutta minusta se ei ole välttämätöntä vaan saattaa ärsyttää ihoa turhaan. Itse olen käyttänyt keitettyä vettä ja säilöntäainetta tai sitten taikapähkinävettä.

Jos et käytä säilöntäainetta ja teet tuoksun veteen, säilyy tuoksu käyttökelpoisena ehkä viikon ja säilöntäaineen kanssa ajattelisin tuoksun olevan käyttökelpoinen muutaman kuukauden. Polysorbaatti 20:kään ei ole välttämätöntä käyttää, mutta siinä tapauksessa tuoksua täytyy ravistaa kunnolla ennen käyttöä, sillä öljyt eivät liukene nesteeseen ilman sitä.

Polysorbaatti 20 tekee tuoksun ulkonäöstä sumean, joten itse olen kokenut mielekkäämpänä käyttää tummaa lasipulloa, jotta sumeus ei näy niin paljon. Eteeristen öljyjen kanssa kannattaa käyttää lasipulloja, sillä öljyt saattavat liottaa muovista irti myrkkyjä.

 

 

Toiseen tuoksuuni laitoin eteerisistä öljyistä ylang ylang -kukkaistuoksua sekä mustakuusi -havutuoksua. Ne ovat tuoksuina yksiä lemppareitani ja kokeilin, toimiiko niiden yhdistelmä kuinka. Minun nenääni tuoksu toimii hyvin, mutta tietenkään kaikki eivät näitä kahta yhdistäisi.

Toiseen tuoksuuni yhdistin sypressin ja ruusugeraniumin tuoksut. Tämä on yhdistelmänä yksi lemppareistani ja löysin sen joskus ihan sattumalta. Parastahan näissä itsetehdyissä tuoksuissa on se, että niistä saa juuri sellaiset kuin itse haluaa. Voi tehdä mausteisen, kukkaisen tai vaikkapa sitruksisen tuoksun.

 

 

Eteerisiä öljyjä toisiinsa sekoitettaessa kannattaa miettiä tuoksun tasapainoa. Tuoksuja on kolmea eri tuoksunuottia (ylä-, ala- sekä keskinuotti) ja esimerkiksi Limepop:n  ohjeissa neuvotaan käyttämään tuoksuja niin, että laitetaan 50 % ylänuottia, 40 % alanuottia ja 10 % pohjanuottia.

Jos esimerkiksi sekoittaa keski- ja ylänuotin tuoksuja saman verran, tuoksuyhdistelmässä keskinuotin tuoksu peittää alleen ylänuotin tuoksun. Jotta valmiista tuoksusta saadaan tasapainoinen, ylänuotin tuoksua pitää laittaa enemmän kuin keskinuotin tuoksua. Täältä löytyy runsaasti tietoa eteeristen öljyjen käytöstä ja tuoksunuoteista – kannattaa tutustua!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä