DIY Himalajan suolasaippua kuiville käsille

 

Minulla on todella kuivat kädet oikeastaan aina. Kesällä tilanne on hieman parempi, mutta muuten kuin kesällä kärsin kuivista käsistä kyllä aikalailla aina. Kuivat kädet ovat saaneet minut luopumaan omien käsieni pesussa nestesaippuan käytöstä kotona ja olen jo hyvän aikaa tehnyt itse palasaippuaa valmismassasta, joka ei sisällä minun käsiäni eniten kuivattavia SLS-tensidejä.

Tällä kertaa kokeilin tehdä Himalajan suolasaippuaa, sillä muistan kuulleeni ja lukeeni, että ruususuolaksikin kutsuttu mineraalipitoinen vuoristosuola olisi hyväksi kuivalle iholle. Ruususuola tasapainottaa ihon omia luonnollisia toimintoja ja tukee ihon omaa kosteustasapainoa. Lisäsin saippuaan myös ihoa hoitavia kasviöljyjä sekä mangovoita ja lopputulos on ihana!

 

 

Suolasaippuaa varten pilkoin palasen kirkasta saippuamassaa, joka ei sisällä SLS:ää. Pilkottu massa sulatetaan vesihauteessa liedellä kevyesti sekoitellen ja massa kannattaa muuten pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi niin se sulaa nopeammin. Kun massa on sulanut, joukkoon lisätään kasviöljyt, glyseriini, mangovoi ja kookosöljy. Omat aineeni olen tilannut Limepopista.

Käytin kasviöljyistä kehäkukkaöljyä ja risiiniölyä, sillä ne ovat sopineet minun iholle hyvin. Ne hoitavat hyvin kuivaa ihoa ja risiiniöljy vielä kaiken kukkuraksi lisää saippuan vaahtoavuutta. Käytän yleensä saippuassa myös kookosöljyä sekä glyseriiniä lisäämään saippuan hoitavuutta. Myös mango- tai sheavoi kuuluu vakiotuotteisiin saippuaa kuiville käsille tehdessäni.

 

 

Kasviöljyjä, mangovoita, glyseriiniä ja kookosöljyä lisätään yhteensä maksimissaan 10 prosenttia ja kun ne ovat sulaneet massan joukkoon, sekoitetaan kevyesti, mutta huolellisesti. Vatkata ei kannata, jotta sekaan ei pääse hirveän paljoa ilmakuplia, mutta ainesten täytyy kuitenkin sekoittua kunnolla. Väriaineita en tällä kertaa käyttänyt, sillä tykkään ruususuolan väristä.

Seuraavaksi kattila otetaan pois kuumalta liedeltä, mutta saippuaseoksen annetaan kuitenkin olla vielä vesihauteessa. Joukkoon lisätään eteeriset öljyt, jos niitä haluaa käyttää. Minä käytin tähän saippuaan bergamotin pirteän raikasta sitrusöljyä ja tiputtelin sitä  seokseen kunnes saippuan tuoksu oli tarpeeksi vahva minun nenääni. Ja jälleen sekoitetaan huolellisesti, mutta varovasti.

Viimeisenä joukkoon lisätään ruususuola ja ennen sen lisäämistä kannattaa laittaa muotit ja nuolijat valmiiksi, sillä saippua jähmettyy alle aikayksikön. Suolaa ei tarvitse lisätä paljoa ja minä lorautin aluksi ihan liikaa – lopputuloksena massa jähmettyi kulhoon. Tein sitten uuden satsin ilman suolaa ja lisäsin sen jo jähmettyneen massan joukkoon.

 

 

Laitoin massan uudestaan vesihauteeseen ja sekoittelin kunnes sain uuden erän sekoittumaan jähmettyneeseen erään. En enää lisännyt suolaa vaan kaadoin seoksen heti ensimmäiseen muottiin, laitoin loput takaisin vesihauteeseen ja suihkutin saippuan päälle taikapähkinävettä kuplia poistamaan. Annoin loppumassan taas sulaa hetken vesihauteessa, kaadoin ne toiseen muottiin ja suihkutin päälle taikapähkinävettä.

Kuviollinen muotti ei ollut hyvä vaihtoehto, sillä massa oli edelleen niin jähmeää, että se ei oikein muotoutunut muotin mukaan. Olisi ehkä kannattanut hieman painella massaa muottiin, jotta sitä olisi levinnyt ihan kaikkialle. Suolan olisi ehkä myös voinut sekoittaa saippuan sekaan vasta muoteissakin, jotta massa ei olisi jähmettynyt kulhoon niin nopeasti.

Kun saippuat olivat hieman jäähtyneet muoteissaan, laitoin ne muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Kun saippuat ovat kunnolla kovettuneet ja jäähtyneet, voi ne ottaa varovasti pois muoteistaan. Yleensä leikkaan tuon isomman muotin saippuan kahtia, mutta suolasaippua on melko helposti halkeilevaa, joten jätin sen sen kokonaiseksi ja itseasiassa se onkin aika passelin kokoinen.

 

 

Yllä olevassa kuvassa näkyy kuinka kuviollisen muotin saippua ei ole kunnolla ulottunut jokaiseen muotin kohtaan vaan saippuassa on koloja. Käyttöä tämä ei haittaa, mutta kovin esteettinen se ei kyllä ole! Valmismassasta tehty saippua on kuuden tunnin päästä valmistuksesta käyttövalmista ja saippuan, joka ei tullut käyttöön, laitoin tiiviiseen rasiaan leivinpaperiin käärittynä.

Muuten saippua on käytössä aika hauskan tuntuinen kuorivine suolakiteineen ja tulen tätä kyllä tekemään jatkossakin! Toinen saippua on jo käytetty melkein kokonaan ja toinen odottelee vuoroaan komerossa. Palasaippua pitää muistaa huuhdella käsienpesun jälkeen ja laittaa ilmavasti esimerkiksi saippuaritilälle odottelemaan seuraavaa käsienpesua. Näin se on hygieninen!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä