Omenakaurapaistos oman puun omenoista

 
 
Meidän omppupuista tulee kamalan paljon omenoita tänä syksynä! Niistä on yleensä tehty hieman hilloa sekä muutamat omppupiirakat ja  -paistokset. Toki omenoita syödään ihan sellaisenaankin kyllä, mutta on pakko myöntää, että omppuja tulee ihan liikaa. Vieraat saavat kantaa niitä pussitolkulla mukanaan, jos vain haluavat.
 
Meidän täytyy ihan ehdottomasti ensi kesänä harventaa omenapuita reilusti, jotta ne eivät olisi näin tiheitä kuin nyt. Me olemme myös pohtineet talon laajentamista ja voi tietenkin olla, että ainakin tämä isoin puu voi joutua väistymään laajennuksen tieltä. No, ei ehkä vielä ensi keväällä, mutta ainahan kannattaa toivoa ja suunnitella!
 
 
 
 
Granitin  Ratinan myymälässä oli puoleen hintaan tälläinen omenasorvi, jolla saa omenoista kuoret pois ja jäljelle jää spiraaliksi leikattu omppu ilman kotaa. Superkätevä muuten, mutta meillä ainakaan imukuppi ei jaksa pitää sorvia pöydässä kiinni ja siihen täytyy keksiä joku toimiva puristin vaikkapa.
 
Kuten videolta näkyy, ihan toimiva peli ja säästyy aikaa sekä vaivaa melko paljon kun ei tarvitse kuoria ja pilkkoa. Omenoista tulee niin ohut spiraali, että sen voi käsin taitella palasiksi. Älkää välittäkö pikkupojan höpötyksestä videon taustalla. Yritin kyllä saada niitä pois ja musaa tilalle, mutta en tainnut onnistua!
 

 

Testailimme omenasorvia ja rupesi yhtäkkiä tekemään mieli omenakaurapaistosta. En niinkään ole omppupiirakan ystäviä, mutta omenakaurapaistosta voisin syödä vaikka kuinka paljon! Meillä kun niitä omppuja nyt löytyy puusta ja muitakin aineksia kaapista, niin ruvettiin hommiin. Omenakaurapaistoksen alkuperäinen resepti löytyy täältä ja meidän versio tästä alta.

 

Omenakaurapaistos
 
n.10 pikkuomppua
1 tl kanelia
100 g Oivariiniä
1 dl fariinisokeria
3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja

Kuori ja pilko omenat voideltuun uuninkestävään paistovuokaan haluamasi kokoisiksi ja ripottele päälle kanelia. Kuten yksi lukija kommentoikin, oman puun omput voi jättää myös kuorimatta! Sulata Oivariini, sekoita jauhot, fariinisokeri sekä kaurahiutaleet omassa kulhossaan ja lisää sekaan sulatettu rasva. Sekoita hyvin ja levitä seos omenalohkojen päälle.

Kypsennä paistosta 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Omenakaurapaistos on minun mielestäni parasta joko vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa nautittuna, mutta kyllä se aika herkkua on ihan sellaisenaankin!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Oli muuten hyvää! Kannattaa muistaa omenakaurapaistos nyt syksyn tullen kun on se paras omena-aika. Se on tosi helppo tehdä varsinkin kun kuoriminen ja pilkkominen helpottuu sorvin avulla.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

 

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Mulla varmaan menis kuorineen, mutta lapset ei tykkää kuorista. Ja siis kyllähän se totta on, että ne kuoret jää koviksi ja tarttuu hampaiden väliin ym. 😊

Avatar

Hyvä ja tuttu ohje, mutta miksi kuoria kotimaiset omenat?

Avatar

Meillä jää lapsilla omppupaistos syömättä, jos omenoissa on kuoret. Vain siitä syystä! 😊

Avatar

Mä kyllä kuorin kanssa. On kiva kun ompuista tulee pehmoisia ja ainoa oikeasti pureskelua enemmän vaativa on rapsakka kaura! 🙂

Avatar

Omenakaurapaistos on ihan mun herkkuani! 😊

Avatar

Niin munkin! Vois syödä koko vuoallisen. 😋

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä