Joululahjavinkki: Itsetehty pyykkietikka

 

Joulu lähestyy todella hurjaa vauhtia ja alkaa olla korkea aika jakaa diy-joululahjavikkejä. Ensimmäisenä jaan suosituimman diy-ohjeeni eli ohjeen itsetehtyyn pyykkietikkaan. Itseasiassa tässä tulee parikin ohjetta – toinen todella simppeli ja toinen vähän enemmän kikkailua vaativa. Aloitetaan siitä helpommasta, eikö vain?

 

Itsetehty pyykkietikka

3/4 väkiviinaetikkaa
1/4 keitettyä, jäähtynyttä, vettä
eteerisiä öljyjä oman maun mukaan

Lasipulloon mitataan viisi minuuttia kiehunut, jäähtynyt, vesi ja etikka. Sekaan tiputellaan eteeriset öljyt. Itse teen pyykkietikan litran lasipulloon ja siihen menee sellaiset 40 tippaa eteeristä öljyä. Puhtaaseen, kuivaan pyykkiin ei juurikaan jää tuoksua, mutta toisaalta taas en haluakaan, että pyykki tuoksuu voimakkaasti.

Tätä emulgoimatonta pyykkietikkaa pitää muistaa ravistaa kunnolla ennen kuin sitä annostelee, sillä eteeriset öljyt eivät liukene nesteeseen vaan jäävät pintaan kellumaan.

Pyykkietikkaa annostelen tavallista isompaan, 9 kg:n, pesukoneeseen vähän alle puoli desiä tavalliseen tapaan huuhteluainelokeroon.

 

Pyykkietikkaa ei kannata valmistaa kovin suurta määrää kerrallaan, jos pyykkiä ei tule paljon, sillä tässä ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta. Tosin etikka taitaa itsessään kuitenkin toimia säilöntäaineena happamuutensa ansiosta ja meillä tulee pestyä pyykkiä niin paljon, että säilöntäaineeton pyykkietikka ei pääse pilaantumaan. Siksi teen kerralla reilun satsin.

Toisaalta taas, vettäkään ei ole pakko käyttää vaan voi ihan hyvin myös lorauttaa pelkkää etikkaa ja eteerisiä öljyjä. Jos niin tekee, kannattaa ottaa se huomioon pyykkietikan annostelussa!

 

 

Sitten siihen toiseen, eli emulgoidun pyykkietikan ohjeeseen.

Tässä ohjeessa eteeriset öljyt pysyvät sekoittuneena pyykkietikkaan eli tätä versioita ei tarvitse ravistella ennen käyttöä. Jos pyykkietikkaa antaa lahjaksi, on ehkä kivempi antaa ns. valmista tuotetta, jota ei tarvitse ravistella. Toisaalta taas, ensimmäisessä ohjeessa ei ole mitään ylimääräistä.

Polysorbaatti 20, joka toimii tässä ohjeessa emulgaattorina, on helposti biohajoava ja sen perustana ovat rasvahapot sekä lauriinihappo. Se on vesi- ja glyseriiniliukoista sekä toimii myös lievänä pinta-aktiivina. Minä olen tilannut Polysorbaatti 20:n sekä eteeriset öljyt Limepopista.

 

Emulgoitu pyykkietikka

7 dl väkiviinaetikkaa
3 dl keitettyä vettä
2,5 tl (12,5 ml) Polysorbaatti 20:tä
max. 2,5 tl (12,5 ml) eteerisiä öljyjä

Tästä ohjeesta tulee reilu litra valmista pyykkietikkaa, joten ohjeen voi huoletta myös puolittaa, jos on esimerkiksi hankaluuksia löytää tarpeeksi isoa pulloa tai jos pyykkiä tulee vähän. Ohjeessa ei käytetä säilöntäainetta, joten ikuisuuksia ei tämäkään pyykkietikka tule säilymään. Se kannattaa huomioda myös!

Vesi keitetään kiehuvaksi ja annetaan kiehua viitisen minuuttia. Sitten sen annetaan jäähtyä niin että se ei enää ole kuumaa. Polysorbaatti 20 mitataan astiaan, johon mahtuu myöhemmin myös vesi ja sekaan lisätään eteeriset öljyt oman mielen mukaan. Öljyjä ei kuitenkaan saa laittaa enempää kuin polysorbaatti 20:tä vaan maksimissaan saman verran.

Minun satsiini tuli litra nestettä ja Polysorbaatti 20:tä tuli se 2,5 teelusikallista, joten eteerisiä öljyjä ei saanut tulla sitä enempää. Seos saa minun nenääni suoksua voimakkaalle, sillä tuoksu laimenee paljon kun seos sekoitetaan etikka-vesi -seokseen.

Polysorbaatti 20 sekä eteeriset öljyt sekoitetaan keskenään hyvin, joukkoon kaadetaan lämmin vesi ja sekoitetaan kunnolla. Etikka mitataan kannelliseen tai korkilliseen lasipulloon, jossa valmis pyykkietikka sitten säilytetään. Kannattaa muistaa, että jos kannessa tai korkissa on metallia, etikka saa sen ruostumaan.

Vesi-polysorbaatti-öljy -seos kaadetaan etikan joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Oma etikkani ainakin vaahtoaa hieman tässä kohtaa, mutta vaahto laskee kyllä ja pyykkietikka tosiaan pysyy emulgoituna eli öljyt eivät nouse pintaan niinkuin ne tekevät ilman emulgointia.

Annostelen pyykkietikkaa tavallista isompaan, 9 kg:n koneelliseen vajaat 50 ml. Pyykkietikka annostellaan koneen huuhteluainelokeroon tavallisen huuhteluaineen tapaan.

 

 

Olen jäänyt totaalisesti koukkuun pyykkietiikkaan eikä meillä muuta enää käytetä.

Pyykkietikasta jää mieto tuoksu pyykkiin ja minä tykkään kovin kun pyykki ei jää tuoksumaan vahvoille, synteettisille, hajusteille niin kuin huuhteluaineen kanssa on tapana. Lempparituoksuni pyykkietikassa ovat piparminttu, viherminttu, laventeli ja ylang ylang sekä niiden yhdistelmät.

Eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää! En myöskään ole varma kannattaako etikkaa käyttää koneessa, jossa kone annostelee aineet itse. En osaa sanoa onko siinä tapauksessa hyväksi, että etikka on jatkuvasti kosketuksissa koneen osien ja säiliöiden kanssa.

Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi ja pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä. Oikeastaan se kirkastaa värit ja poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukykyä kuten taas huuhteluaine tekee.

Etikka pitää lisäksi huolta pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. Minun koneeni ei ainakaan haise ummehtuneelle eikä sinne kerry huuhteluainelokeroon sellaista ällöttävää tatinaa kuin taas huuhteluaineen kanssa aikoinaan kertyi.

Ei muuta kuin pyykkietikka kauniiseen, hyvin suljettavaan lasipulloon ja tuoteseloste sekä käyttöohje mukaan! Lahja on valmiina.

 

-R

 

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Olen tykännyt Limepopin öljyistä paljon ja ne ovat todella edullisia! Olen itse miettinyt samaa ja joskus kysyinkin Limepopista, että ovatko öljyt varmasti ihan laimentamattomia kun ovat niin edullisia. Vastasivat, että ovat. Olen itse käyttänyt myös kalliimpia öljyjä, mutta en ole huomannut niissä mitään eroa näihin Limepopin öljyihin sen hinnan lisäksi. Olen myös tilannut öljyjä suoraan ranskalaiselta Florihanan tislaamolta eikä sielläkään niiden hinta ole ollut kovin paljoa. Postikulut sitten on ollut suuremmat toki!

Avatar

En jostain syystä pysty vastaamaan suoraan Jh:n kommenttiin, jossa kysyttiin, että kuuluuko appelsiini konetta haurastuttaviin öljyihin. Itse en ole uskaltanut appelsiinia käyttää, niin ihana kuin se pyykkietikassa olisikin.

Avatar

Kiitos! Taidan pelata varman päälle ja ottaa kokeiluun piparmintun siis 🙂
Katsoin limepopista tuota piparminttua ja hintaa oli alle 4e. Lifessa sama 10ml pullo maksoi päälle 9e. Osaatko sanoa onko näissä jotain eroja, kun hintaero on noin suuri?

Avatar

Kuuluko appelsiini näihin konetta haurastuttaviin? Olen meinannut sitä käyttää, mutta en ehkä sittenkään…

Avatar

Moikka! Onko vesi pakko keittää tuossa ensimmäisessä ohjeessa? Jossakin ohjeessa vettä ei keitetä eli onko joku perustelu tuolle veden keittämiselle?😊

Avatar

Moikka!

Keitetty vesi on puhtaampaa kuin keittämätön vesi eli uskoisin, että siinä on se syy keittämiselle. Varsinkin kun tuotteessa ei käytetä säilöntäaineita ja se sisältää vettä, alkaa siinä ei-toivotut bakteerit kasvaa melko nopeasti. Tosin, etikka ehkä toimii omalta osaltaan säilöntäaineena, mutta en osaa sanoa missä suhteessa niitä pitää laittaa, jotta vesi ei ala pilaantua (ja säilöökö etikka ylipäänsä vettä?). 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä