Syötävän ihanat piparisaippuat toivottavat hyvää joulua

 

Lapset tekivät piparkakkusaippuoita kavereilleen joulumuistamisiksi ja ne ovat todellakin rakkaudella tehtyjä. Näiden palasaippuoiden teko onnistuu helposti valmismassasta ja koristelut tehtiin ihan tavallisella sokerikuorrutteella, jolla syötävätkin piparkakut koristellaan.

Kuorrute pestään pois ensimmäisellä käyttökerralla ja kirjoitin sen vielä lapulle saippuoiden mukaan, jotta lahjan saaja tietää huuhdella sen pois. Laitoin mukaan myös listan saippuoissa käytetyistä aineista.

 

 

Piparkakkupalasaippuat

12 pienehköä palasaippuaa

500 g luomusaippuamassaa (Pieni Tuoksukauppa)
20 g sheavoita (Limepop)
10 ml auringonkukkaöljyä (Limepop)
väriainetta, esim. keskiruskea rautaoksidi (Limepop)
tuoksuja, esim. kanelin, inkiväärin ja neilikan eteerisiä öljyjä (Limepop ja Florihana)

Sulata saippuamassa ja sheavoi vesihauteessa kattilassa tai metallikannussa. Sillä aikaa kun ne sulavat, sekoita jauhemainen väriaine auringonkukkaöljyyn niin, että väri on melko tummaa.

Kun väri on sopiva, lisää joukkoon oman maun mukaan eteerisiä öljyjä, sekoita ja haistele. Tuoksu saa olla voimakas, sillä se tasoittuu paljon kun saippuat ovat valmiita.

Valmistele muotti. Itse käytin paistokasaria, sillä se oli juuri sopivan kokoinen. Tarkoituksena on siis saada aikaiseksi saippualevy, josta piparkakkumuoteilla sitten painellaan palasaippuat irti.

Laitoin kasarin pohjalle leivinpaperin, sillä en ollut varma, olisiko saippuan saanut irti pohjasta ilman sitä. Täytyy joskus kokeilla!

Kun kiinteät aineet ovat sulaneet, ota kattila pois levyltä tai sulje induktioliesi. Anna saippuamassan olla vesihauteessa, jotta saippua ei ala jähmettyä. Lisää joukkoon öljy-väri-tuoksuseos ja sekoita. Muista sekoittaa saippuaa hellävaraisesti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Ota muotti sekä keittiöpyyhe valmiiksi, nosta kattila tai kannu pois vesihauteesta ja kuivaa sen pohja. Kaada saippuamassa muottiin. Anna saippuan jähmettyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin pariksi tunniksi.

Ota muotti pois jääkaapista ja anna olla huoneenlämmössä vielä muutama tunti ennen kuin irrotat saippualevyn muotista. Meidän saippualevyyn jäi päälle sen verran kuplia, että käänsimme levyn ympäri ja käytimme alapuolta päällipuolena.

Painele piparkakkumuoteilla saippuapiparit irti levystä ja koristele palat sokerikuorrutteella. Anna kuorrutteiden kuivua ja paketoi saippuat esimerkiksi pahvinpalan päälle sellofaaniin.

Tee lahjojen mukaan lista käytetyistä aineksista, jotta esimerkiksi jollekin aineelle allerginen lahjansaaja tietää, mitä tuote sisältää.

Saippuat, jotka eivät tule heti käyttöön tai lahjaksi, kannattaa jättää koristelematta. Ne voi kääriä vaikkapa leivinpaperiin ja pakata tiiviiseen astiaan käyttöä tai lahjaksi antamista odottelemaan.

 

 

 

 

 

Ensimmäiset piparkakkusaippuat teimme sekä annoimme lahjoiksi ilman koristeita. Teimme sitten pari testiversiota kuorrutteilla kotikäyttöön. Ne toimivat hyvin, joten teimme sitten sukulaisille aatoksi omat palasaippuat koristeilla.

Saippuat onnistuivat ihan hyvin kasari-leivinpaperi-yhdistelmälläkin, mutta parempi lopputulos tulisi, jos muotin pohja olisi ihan tasainen. Leivinpaperi kuitenkin jää aina runtulle ja siitä jää raitoja valmiiseen saippuaan. Raidat kyllä peittyvät onneksi aika hyvin koristeiden alle!

 

 

Näiden jouluisten piparkakkusaippuoiden myötä toivotan kaikille rauhallista joulua!

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä