Vuosi vaihtui, täytyykö aloittaa tehodieetti ja ostaa salijäsenyys?

 

En ole koskaan ollut dieetillä tai noudattanut minkäänlaista erityisruokavaliota. En painonpudotuksen tai esimerkiksi allergioidenkaan vuoksi. Ja jos suoraan sanotaan, en usko minkään maailman pikadieetteihin kun puhutaan pysyvästä painonhallinnasta. Itse uskon, että pysyvä painonpudotus vaatii elämäntapamuutoksen, ei pelkkää pikadieettiä.

Allergioiden osalta varmasti noudattaisin tiukkaa erityisruokavaliota, jos sellaiselle olisi tarve, mutta painonhallintamielessä uskon enemmän pysyvän tasapainon löytämiseen. Uskon, että hetkelliset, muutaman viikon tehodieetit ja lupaukset saattavat toimia hetkellisesti, mutta pysyviin tuloksiin vaaditaan enemmän. Uskon myös, että suhteen ruokaan täytyy olla terve.

 

 

Herkuttelukierre katki tehodieetillä

Itse ajattelen niin, että ravinto ja liikunnan määrä täytyy saada kohtaamaan toisensa ihan siinä perusarjessa. Ei se auta kovin pitkälle, että muutaman viikon noudattaa tiukkaa dieettiä ja sitten kun se arki taas koittaa, hommat ryöstäytyvät käsistä. Palataan taas takaisin siihen entiseen ja syödään mitä sattuu eikä treenata laisinkaan.

Toki jokin tehodieetti voi olla hyvä potku takamukselle ja tapa saada esimerkiksi herkuttelekierre näin joulun jälkeen katkaistua. Se voi hyvinkin kannustaa siihen, että perusarjessakin pyrkii noudattamaan terveellisiä elämäntapoja. Tämä vaatii toki sen, että dieetti on ollut liikunta- ja ravitsemusalan ammattilaisen ohjaama sekä tarjonnut sitä ihkaoikeaa tietoa ravinnosta ja liikunnasta.

Jos ei ole valmis muuttamaan elämäntapojaan pysyvästi, ei pikadieetin aikaansaamasta painonpudotuksesta ole kovin pitkää iloa. Myöskään, jos valmennukseen ei ole sisältynyt tarvittavaa tietoa ja ohjausta, jonka avulla jatkaa valmennuksen jälkeen, ei tulos voi olla kestävä.

 

 

Hyvää ruokaa ja tehokasta joogaa

Oma painonhallintani menee lähinnä niin, että rakastan hyvää ruokaa ja rakastan joogaa. Hyvällä ruoalla en tarkoita mäkkäriä, heseä enkä oikeastaan edes mitään muutakaan pika- tai noutoruokaa. Tarkoitan lähinnä sitä, että ruoka on minulle paljon enemmän kuin pelkkää polttoainetta. Se antaa minulle suurta nautintoa enkä ole ihan helposti valmis siitä luopumaan.

Mielummin sitten lisään liikuntaa kuin rupean punnitsemaan syömisiäni. Toki täytyy ottaa huomioon se, että minulla ei varsinaisesti olekaan tarvetta terveydellisistä syistä pudottaa painoa tai välttää tiettyjä ruoka-aineita, joten tarvetta syömisten rajoittamiselle ei sitä kautta ole. Toki aina voi valita puhtaampia ja terveellisempiä ruokia, se ei varmasti haittaa ketään.

Minulla ei ole halua muokata kehoani tietyn malliseksi, joten joogaharjoitukset kotona riittävät minulle.

Syön perusterveellisesti enkä noudata minkäänlaista ruokavaliota tai syö sen kummempia superfoodeja. Olen melkolailla kaikkiruokainen ja tottunut liikkumaan. Treenaaminen on aina ollut tärkeä osa elämääni ja olen tottunut siihen, että kun liikkuu tarpeeksi, pysyy kunnossa. Kun syö hyvin, jaksaa!

Tietenkään en tarkoita sitä, että suuhunsa voi laittaa ihan mitä vain ja kuinka paljon vain! Tarkoitan sitä maalaisjärjen käyttöä. Kaikkea kohtuudella ja pääpaino tuoreessa, terveellisessä ruuassa. Mielestäni hiilareita tai mitään muutakaan ruoka-ainetta ei saa pelätä vaan kaikkea täytyy voida nauttia kohtuudella ja liikkua tarpeeksi.

Joogaan tällä hetkellä aikalailla neljänä päivänä viikossa ja loput liikunnastani tulee hyötyliikunnasta. Olen kotona lasten kanssa, joten päivät ovat melko liikkuvaisia eikä paikallaan tarvitse istuskella. Minulla ei ole askelmittaria enkä muutenkaan seuraa harjoitteluani tai laske kaloreitani. Meillä ei ole vaakaa enkä edes tiedä tämänhetkistä painoani. Luotan peilikuvaan!

En tarvitse viimeisen päälle trimattua kroppaa, mutta haluan, että se on terve ja voi hyvin!

 

 

Koulutettu ohjaaja elämäntaparemontin tueksi

Jos minulle tulee tarve kiinteyttää itseäni, teen sen lisäämällä treenaamistani ja valikoimalla treenit tavoitteeni mukaan. Jos haluan joskus aloittaa elämäntaparemontin, menen ammattitaitoisen valmentajan puheille. En aloita mitään kuureja tai dieettejä vaan pyrin pysyvään muutokseen.

Vaikka puhunkin usein kotitreenaamisen hyödyistä, on mielestäni tärkeää, että jos on tarvetta radikaalille painonpudotukselle, ruokaremontille tai kunnon kohotukselle, se tehdään ammattitaitoisen valmentajan johdolla. Kun valmentajalla on koulutus liikunta- ja ravitsemusalalta, uskoisin, että valmennuksella ei saada kroppaa sekaisin tai muutakaan vahinkoa aikaiseksi.

Uskon, että ammattitaitoinen valmentaja pystyy antamaan avaimet sitten siihen valmennuksen jälkeiseen perusarkeenkin.

Jossain kohtaahan kuitenkin tulee se tilanne, että valmennus loppuu ja pitää pystyä jatkamaan normaalielämää. Silloin elämä ei saa kaatua jouluherkutteluun tai satunnaiseen roskaruokailuun. Silloin pitää olla hallussa se kohtuus.

 

 

Lisää joogaa ja välipaloja

En aio tänäkään vuonna aloittaa pikadieettiä enkä ottaa salijäsenyyttä. Sen sijaan aioin pyrkiä joogaamaan ainakin neljä-viisi kertaa viikossa, sillä joogasta on minulle niin älyttömän paljon hyötyä sekä henkisesti että fyysisestikin.

Joogaharjoitus on oma mindfulness-hetkeni ja treenituokioni.

Aion myös pyrkiä syömään tasaisemmin, sillä myönnän, että kiireisessä arjessa unohdan usein syödä ja olen sitten ihan pyörtymispisteessä. Siinä kohtaa mikään ruoka maailmassa ei enää auta tyynnyttämään nälkääni tai huonoa oloani. Tänä vuonna aion siis panostaa välipaloihin! 

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Ihanaa lukea tämmöinen maalaisjärkinen kirjoitus. Mä voisin laittaa kans tavoitteeksi, että joogaisin useammin kuin kerran viikossa. Joululoman pötköttelyt ja junassa istumiset alkaa tuntua jo selässä ja hartioissa! Jooga tuo myös parempaa ryhtiä ja liikkuvuutta kehoon (esim selkään), jonka myötä kaikki oleminen muuttuu helpommaksi ja jumit vähenee. Ihania joogahetkiä ja upeaa vuotta 2019!

Avatar

Kiva kuulla, että tykkäsit kirjoituksestani! 🙂

Kiitos ja mukavia joogahetkiä sekä ihanaa uutta vuotta sinulle myös!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä