Kuinka säästyä vatsataudilta? Vai onko se edes mahdollista?

 

Taas on se aika vuodesta kun vatsataudit (ja kaikki muutkin pöpöt) jylläävät enemmän kuin normaalisti. Viimeksi vuosi sitten tähän aikaan meillä vieraili noro, joka oli kyllä raju tapaus se. Se meni kaikki läpi ja kesti viikon. Toki sairastuimme kaikki aikalailla viiden päivän sisällä, joten parissa viikossa tauti oli käynyt meidät läpi.

Meillä on tässä ollut vähän taas vatsataudin uhkaa ympärillä ja kaivoin esiin vanhan kirjoitukseni siitä, kuinka taistella vatsatautia vastaan, jos se nyt edes on mahdollista. Meillä on käytössä seuraavat keinot:

 • Valkopippuri. Sanotaan, että valkopippuri voisi suojella tartunnalta tai jopa parantaa sen. Vaikutus voisi liittyä jotenkin valkopippurin taipumukseen erittää limaa vatsalaukussa ja lima on puolestaan luontainen suoja viruksia sekä bakteereita vastaan. Aikuisella kymmenen kokonaisena nieltyä pippuria päivässä pitäisi toimia. (täällä lähde)
   
 • Probiootit ja boulardii. Molemmat vahvistavat suoliston hyvää bakteerikantaa ja tasapainottavat sitä sekä lisäävät vastustuskykyä. Näitä syömme muutenkin, mutta nyt vatsataudin uhan alla täydellä annostuksella. (täällä lisää maitohappobakteereista)

 • Käsipesu saippualla. Käsien pesu meillä muutenkin on rutiininomaista, mutta vatsataudissa käsiä pestään entistä huolellisemmin eli aina kun tulemme kotiin tai menemme kylään, aina vessassa käynnin jälkeen, ennen ruuanlaittoa ja ennen ruokailua. Sekä toki, jos putsaan eritteitä jostain päin taloa. (täällä lisää käsienpesusta)
   
 • Saastuneiden alueiden pesu. En enää jaksa mitenkään hysteerisesti steriloida kotia tautien aikaan, sillä olen niin monta kertaa niin tehnyt ja kaikki silti ovat tartunnan saaneet. Joten siivoan saastuneet alueet pesuaineella ja pesen pyykit mahdollisimman korkeassa lämpötilassa, mutta muuta en näe tarpeelliseksi tehdä.
   
 • Lopeta stressaaminen. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta tarttumisesta stressaaminen ei ainakaan auta mitään! Kun tekee parhaansa, ei voi tehdä enempää. Jos tauti siitä huolimatta tarttuu niin sitten se tarttuu. Sille ei voi mitään. Tauti on kurja joka tapauksessa, mutta vielä kurjempi, jos ensin on stressannut sen tarttumisesta.

 

 

Näillä keinoilla meillä taistellaan vatsapöpöä vastaan. Jos on jotain huippuhyviä vinkkejä niin antaa tulla! Jotkut vannovat eteeristen öljyjen nimeen, mutta kertaakaan ne eivät ole meillä tauteja estäneet kiertämästä perhettä läpi, vaikka kokeiltu on.

En oikein usko mihinkään ihmekeinoihin ja tuo valkopippurikin on vähän niin ja näin. Kesällä se kai toimi ja vatsatauti kävi vain yhdessä perheenjäsenessä, joten toistaiseksi se ainakin on vielä käytössä. Probiooteista ollaan myös montaa mieltä, mutta jostain syystä minä luotan niiden ja boulardiin tehoon edelleen.

Tsemppiä kaikille tähän pöpökauteen!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä