Saako lapsiperheessä nauttia alkoholia? Vai täytyykö mennä nollalinjalla?

 

Niin, miten se on? Kuuluuko alkoholi lapsiperheen illallispöytään vai ei? Asiasta varmasti ollaan aikalailla kahta mieltä. Itse olen sillä kannalla, että lasten ei kuulu missään tilanteessa nähdä vanhempiaan humalassa, mutta ns. terve ja kohtuullinen alkoholin käyttö esimerkiksi illallisella on täysin sallittua.

Mielestäni ruoka ja juoma kuuluvat yhteen.

Meillä tarjoillaan viiniä illallisella, jos meillä on esimerkiksi vieraita syömässä. Meillä kilistetään uuden vuoden tai vapun kunniaksi ja joulupöytään kuuluu viini. Saatan kaataa illalla itselleni lasiin punaviiniä, jos siltä tuntuu ja nauttia sitä pitkin iltaa. Jos joskus illallistamme ravintolassa, saatan tilata ruuan kanssa lasillisen viiniä enkä näe siinä mitään pahaa.

Kuitenkaan mielestäni silloin kun on raskaana tai kun tarvitsee tarttua auton rattiin, ei ole sijaa alkoholille. Silloin mennään ehdottomasti nollalinjalla!

 

 

Rakastan hyvää, täyteläistä punaviiniä, ja haluan, että lapseni oppivat sen, että jos alkoholia juodaan niin se tehdään sivistyneesti ruuan kanssa ja siitä nautitaan samoin kuin ruuastakin.

En halua opettaa lapsilleni, että alkoholia juodaan humalanhakuisesti, vaikka varmasti vielä jonain päivänä he senkin haluavat kokea. Tästä syystä haluan lasteni tietävän myös sen, että alkoholia voi käyttää ns. väärinkin ja että sen seuraukset voivat olla vakavat.

En halua opettaa lapsilleni, että alkoholin kohtuullinen käyttö olisi kiellettyä tai että siinä olisi jotain pahaa.

Ymmärrän kyllä enemmän kuin hyvin, että alkoholi on todellinen ongelma joissakin perheissä eikä silloin tarjoilla viiniä juhlapöydässä. Jos meidän perheessämme olisi alkoholiongelma, en varmasti olisi tätä mieltä kuin nyt olen. Mutta toisaalta, ymmärtäisin ehkä sen, että useissa perheessä alkoholia nautitaan kuitenkin kohtuudella ilman ongelmia.

 

 

Itse en näe siinä mitään negatiivista tai pahaa, että lapsiperheessä tarjoillaan esimerkiksi siinä illallispöydässä viiniä kunhan sitä ei juoda siinä tarkoituksessa, että humallutaan. Viini on usein tärkeä osa illallista ja kruunaa makuelämyksen.

Alkoholia ei kuulu nauttia siksi, että tulee humalaan tai siksi, että haluaa arkea pakoon.

Toivoisin, että lasten ei tarvitsisi katsella humalaisia, pahimmassa tapauksessa pelottavia ja väkivaltaisia, vanhempiaan vaan, että vanhemmilta tulisi terve malli alkoholinkäyttöön. En nyt tietenkään tarkoita sitä, että lapset opetetaan juomaan, mutta tarkoitan ehkä juuri sitä, että nautitaan lasillinen viiniä silloin tällöin esimerkiksi illallisen kanssa eikä humalluta.

 

 

Toivon, että suomalainen juomakulttuuri olisi pikkuhiljaa muuttumassa vähemmän humalanhakuiseksi. Toivoisin, että alkoholista tai lähinnä juuri viineistä sekä miedoista alkoholijuomista tulisi enemmän osa ruokakulttuuria ja kirkkaat, väkevät viinat, jäisivät taka-alalle. Toivoisin myös, että alkoholia käytettäisiin kohtuullisesti ja vastuullisesti, oli sitten kyseessä lapsiperhe tai ei.

Kohtuullisen alkoholin käytön rajat sekä paljon muutakin tietoa voit käydä lukemassa täältä.

Olethan muuten jo osallistunut arvontaan, jossa voit voittaa liput Joogafestivaleille? Jos et, ja liput kiinnostavat, käy osallistumassa arvontaan täällä. Liput arvotaan ystävänpäivänä!

 

-R

 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Kiitos sinä ihana! Osaat kyllä aina piristää mieltäni. 🙂 Ja kuinka sattuikaan, luin kommenttisi joogamatolla harjoituksen jälkeen koiranpentu sylissäni. Ihanaa lauantaita sinullekin!

Avatar

Hei, hienoa että otat viiniä lasin kaksi, matkustan usein Ranskaan , Italiaan ja USA han. Siellä viini / alkoholi kulttuuuri on ihan erilainen. En ole koskaan nähnyt ns alkoholisteja. Vierailen usein perheiden luona ja viini on osa ruoka kulttuuria ei juoma kulttuuuria, todella hienoa että olet tällä linjalla! Alkoholi on päihde kun sitä käyttää liikaa. Elä elämäsi täysillä pari lasia viiniä ei vie ketään tuhoon. Englannin kuningatar Elisabeth nauttii sekä champanjaa ym alkoholipitoisia juomia pitkin päivää ja on teräs kunnossa, siis ching ching meille jotka joogaavat ja nauttivat elämästämme! Todella hyvää lauantai iltaa viinin ja hyvän ruuan merkeissä! Super halaus !

Avatar

Lapset ansaitsevat toden totta lapsuuden mahdollisimman päihteettömässä ympäristössä. Ja toivottavasti mahdollisimman harva turvautuu niihin nuoruuden pyörteissäkään – elämä on parasta ilman huumetta. Jos päihteiden käyttö saataisiin vähenemään, sillä olisi Suomessa valtavan suuret myönteiset sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset ja sote-rahaa riittäisi yllin kyllin lasten, nuorten, vanhusten ja vammaisten tarpeisiin. Onneksi hyvän ruoan mauista voi nauttia täysin ilman viiniä, eikä sitä oletusarvoisesti tarvita hyvän ja rentoutuneen tunnelman luomiseenkaan. Alkoholi on päihde, johon kehittyy helposti riippuvuus, joten itseään kannattaa palkita päivän päätteeksi muilla, vähemmän koukuttavilla keinoilla kuin viinilasillisella. Se on rasvaliuotin, jossa ei ole mitään tarpeellisia ravintoaineita, siinä on ainoastaan energiaa, joka kuormittaa siinä missä ravinnosta saadut liialliset kaloritkin. Punaviiniä ei kannata juoda flavonoideja saadakseen, parempi on nauttia marjoina ja kasviksina. Päihdelinkki -verkkosivustosta löytyy paljon asiaa alkoholista ja muista riippuvuutta aiheuttavista aineista.

Avatar

Samaa mieltä!

Avatar

👍🏼

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä