Pataleipä hurmaa rapealla kuorellaan ja kuohkealla sisuksellaan: Näin teet sen

 

Tuore leipä on yksi heikkouteni! Sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon ihan vain Oivariinin kanssa ja, jos oikein hulluttelee, voi päälle laittaa pari kurkkuviipaletta.

Pataleipä on helppo valmistaa, mutta aikaa se ottaa kaikkinensa puolesta vuorokaudesta vuorokauteen. Pataleipä on pienen hiivamäärän ja pitkän kohoamisaikansa ansiosta ihanan kuohkeaa ja sillä on rouskuvan rapea kuori. Meidän leipä sai lisämakua ja rakennetta cashewpähkinöistä, joita rouhittiin taikinan joukkoon.

 

 

Pataleipä

5 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä (+42 astetta) vettä
cashewpähkinöitä rouhittuna

Rouhi pähkinät ja sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää joukkoon pähkinät sekä vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-24 h eli esimerkiksi reippaasti yön yli.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja laita uunipata kannen kanssa kylmään uuniin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele itsensä yli muutaman kerran, mutta älä vaivaa. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, peitä taikina liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Nosta kuuma pata uunista pöydälle, öljyä se ja laita taikina pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

 

 

Pataleipä on muuten todella hyvää! Ihanan tuoretta ja rapeapintaista, mutta sisältä silti pehmeän kuohkeaa. Ihan ehdottomasti kokeilemisen arvoinen esimerkiksi viikonloppuna, jolloin siitä leivästä ehtii aamulla vähän enemmän nauttiakin. Tai miksei toki arkenakin! Tuore leipähän maistuu koska vaan.

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Voin kuvitella, miten upealta se tuoksuu! Enää puuttuu pata 🙂

Avatar

Kyllä! 😊 Itse asiassa, kuulin juuri, että pataleipä onnistuu myös kattilassa. Eli ei muuta kuin kokeilemaan. 👍🏼 Mukavaa loppuviikkoa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä