Curly girlien hehkuttama PSG – 5 syytä tehdä pellavansiemengeeliä

 

Varsinkin Curly Girl -metodia  noudattavat, kiharatukkaiset, naiset (miksei toki miehetkin) ovat hurahtaneet pellavansiemengeeliin hiusten hoidossa. Geeli ravitsee hiusta tehokkaasti ja on omiaan säilyttämään kiharat kiharina eli sitä käytetään hoitamisen lisäksi myös hiusten muotoilussa.

Mutta miksi tämä pellavansiemengeeli on niin mahtavaa? Mikä siitä tekee sen vaivan arvoisen, että sitä kannattaa itse keitellä? Otin haasteen vastaan ja aloin selvitellä sekä toki myös testata asiaa. Tästä postauksesta löydät myös ohjeen tuohon pellavansiemengeeliin, jos sitä innostut kokeilemaan.

 

 

5 syytä käyttää pellavansiemeniä hiuksille

  1. Pellavansiemenet sisältävät hiuksille tärkeitä öljyjä ja ravintoaineita (omega-3 -rasvahappoja, E- ja B-vitamiineja), joten ne ravitsevat hiuksia tehokkaasti.
  2. Pellavansiemengeeli pehmentää ja siloittaa hiusta. Lisäksi muotoilee hiukset normaalin hiusgeelin tapaan (tai jopa paremmin).
  3. Pellavansiemengeeli kosteuttaa hiuksia sulkemalla hiussuomut. Se siloittaa hiuksen pinnan ja sulkiessaan hiussuomut, se lukitsee kosteuden hiuksen sisään.
  4. Pellavansiemenet ennalta ehkäisevät kuuleman mukaan hiustenlähtöä ja niiden kerrotaan myös nopeuttavan hiusten kasvua.
  5. Itsetehty pellavansiemengeeli ei sisällä mitään ylimääräistä ja on todellinen luonnontuote. Pellavansiemengeeli tuottaa myös todella vähän muoviroskaa, sillä ainoa pakkausjäte on sitten joskus pellavansiementen pakkaus.

 

 

Pellavansiemengeeli (PSG) hiuksille

4 dl vettä
4 rkl pellavansiemeniä (kokonaisia)
(säilöntäainetta, esim. Geogard ® 221
)
(eteerisiä öljyjä)

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon pellavansiemenet. Anna kiehua niin kauan, että seos alkaa geeliytyä.

Siivilöi seos huolellisesti tiheän siivilän läpi. Olen lukenut käytettävän myös sukkahousuja tai pitsikangasta, jolloin geelin saa huolellisesti puristettua, mutta itse olen tyytynyt siivilän käyttöön.

Kaada seos kuumuuttaa kestäviin astioihin ja anna jäähtyä kunnolla. Seos muuttuu kunnon geeliksi jäähtyessään. Olen kokenut pumppupullot kaikista kätevimmiksi käytön kannalta, mutta jotkut säilövät geelin myös esimerkiksi pakasterasiassa.

Kun seos on jäähtynyt, lisää säilöntäaine erillisten ohjeiden mukaan. Huomioi, että jos et lisää säilöntäainetta, geeli on säilytettävä jääkaapissa ja säilyvyys on noin viikon verran.

Jos haluat, voit lisätä geeliin myös hiuksillesi sopivia eteerisiä öljyjä. Kiharalle hiukselle sopivia ovat esimerkiksi laventeli, geranium, ylang ylang, palmarosa ja rosmariini.

 

 

Kuinka pellavansiemengeeliä käytetään?

Käytän pellavansiemengeeliä luonnonkiharille hiuksilleni pesun ja hoitoaineiden jälkeen. Rutistelen geelin märkiin hiuksiin ylöspäinsuuntautuvin puristuksin, jolloin kihara muodostuu sellaiseksi kuin haluan ja toisaalta myös kosteus jää geelin ansiosta hiuksiin.

Kuivaan hiukset ensin ploppaamalla (täällä enemmän Curly Girl -metodista) ja sitten annan niiden ilmakuivua. Yön hiukset ovat korkealla, löysällä, ponnarilla (nk. ananas) ja aamulla sitten on muotoilun aika.

Aamulla kastelen hiukset rutistelemalla niitä märillä käsillä ja sitten lisään niihin hieman pellavansiemengeeliä. Rutistelen geelin kosteisiin hiuksiin taas niillä ylöspäin suuntautuvilla rutistuksilla ja annan kuivua kunnolla.

Kun hiukset ovat rutikuivat ja pellavansiemengeeli on kovettunut koppuraksi, rutistelen ja puristelen hiukset pehmeiksi.

 

 

Pumppupullo on paras

Voin suositella lämpimästi geelin säilömistä pumppupullossa. Siitä sen käyttäminen on todella helppoa! Muutamalla pumppauksella saa kätevästi käsiteltyä hiukset eikä astiaan mene käsistä pöpöjä, jotka edesauttavat geelin pilaantumista.

Suosittelen myös käyttämään oman veden pH:lle sopivaa säilöntäainetta, jotta geeli ei pilaannu. Itse en uskaltaisi kovin montaa päivää käyttää geeliä, jossa ei säilöntäainetta ole, vaikka sitä jääkaapissa säilytettäisikin. Olen itse valinnut vesiliukoisen Geogard ® 221 -säilöntäaineen, jolla on ECOCERT ja COSMOS -sertifikaatit.

Olen kuullut myös pellavansiemenvedestä ja sitä taidankin tehdä seuraavaksi. Lupaan sitten tietenkin kertoa siitäkin! Kokosin tähän alle juttujani koskien Curly Girl -metodia, jos vaikka muiltakin kiinnostusta löytyy metodia kohtaan.

 

Täältä voit lukea muutkin Curly Girl -kirjoitukseni:

 

Mukavaa toukokuuta kaikille!

 

-R

 

Kommentit

11 kommenttia
Avatar

Vähän saivartelua, mutta hius on ns. kuollutta ainetta, joten se ei hyödy vitamiineista ja tuskin nirsoilee rasvahappojenkaan ravintoarvoista. Hiusjuuri on asia erikseen. Pituuksille toki on plussaa se, että rasvahappoja on mukana koska öljyt kuitenkin pehmentävät hiuksia.

Avatar

Laitatko siis geeliä illalla hiusten pesun jälkeen ja aamulla uudestaan?

Avatar

Juu, mä oon laittanut molempina. Aamulla hiukset kaipaavat aina hieman muotoilua niin siksi joudun aamullakin laittamaan. Olen kyllä miettinyt, että testaisin kuinka geeli tai oikeastaan hiukseni toimisivat, jos käyttäisin sitä vain aamulla kun yön aikana hiukset kuitenkin suoristuvat jonkin verran ja vaativat muotoilua. Mutta tähän asti olen käyttänyt illalla ja aamulla märkiin hiuksiin. 🙂

Avatar

Mistä pumppupullo?

Avatar

Ikeasta on tuo lasinen, jossa on valkoinen pumppuosa ja toinen on vanha saippuapullo. 😊

Avatar

Hei! Kuinka paljon laitoit säilöntäainetta geelin sekaan? Pari tippaa?

Avatar

Moikka! Säilöntäaineen ohjeen mukaan laitoin. Ohjeessa neuvottiin laittamaan 0,2-1 % ja laitoin aikalailla sen 1 %. 😊

Avatar

Miten monta minuuttia keitit siemeniä?

Avatar

Keittelen sitä niin kauan, että seos alkaa geeliytyä. Se jatkaa jähmettymistään vielä sen jälkeen kun on siivilöity, joten kannattaa siivilöidä kuumana tai muuten voi olla hankala enää saada läpi siivilästä. 😊

Avatar

Kysyisin tuosta säilöntäaineesta, mistä sen voi ostaa?

Avatar

Olen tilannut sitä Limepopista. Tuosta kun klikkaat tai kosketat tekstissä säilöntäaineen nimeä niin pääset sinne, mistä olen tilannut. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä