Kun akne iskee aikuisiällä – Omat kokemukseni aikuisiän aknesta

 

Oma ihoni voi nyt suhteellisen hyvin. Mutta vielä muutama kuukausi sitten ei näin ollut vaan kärsin kunnon aikuisiän aknesta. Oli ehkä jopa masentavaa huomata yhtäkkiä kun kolmekymppiä oli tullut mittariin, että iho alkoi pikkuhiljaa näyttää samalta kuin murrosikäisellä. Näppyä pukkasi ja kasvojen ihohuokoset olivat täysin tukossa.

Aknessa ei ole mitään hävettävää, oli sitten kyseessä nuori tai aikuinen. Kunnon akne on ihan oikea sairaus, jolle itse ei mahda mitään. Ei auta vaikka millä dietillä olisi tai mitä tuotteita ihoon läträisi. Toki nämä voivat auttaa joissakin tapauksissa, mutta vaikea akne vaatii yleensä ihotautilääkärillä käyntiä, jotta vältyttäisiin esimerkiksi pysyviltä aknearvilta.

 

 

Kova paikka itsetunnolle

Akne on usein varsinkin nuoren itsetunnolle kova isku. Nuorena kun se itsetunto muutenkin huojuu ja silloin tuntuu, että ihan jokainen pikkuryppy elämässä on valtava katastrofi. Kun kasvojen iho alkaa yhtäkkiä näyttää huonovointiselta, voi se tuntua kaiken muunkin hormonimyllerryksen seassa maailmanlopulta.

Maailmanloppu se ei kuitenkaan ole ja suurin osa akneista on hoidettavissa. Itse suosittelen menemään ihotautilääkärin vastaanotolle mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta hoito voidaan aloittaa ajoissa. Ihotautilääkäri osaa asiansa ja pystyy määräämään joko ulkoisesti tai sisäisesti käytettävät lääkkeet tilannetta hoitamaan.

Ihotautilääkäri myös osaa neuvoa kuinka ihoa kannattaa hoitaa ja mitä tuotteita sille kannattaa käyttää. Akneiholle kun ei ihan mikä tahansa tuote valitettavasti sovi. Jo pelkästään lääkärissä käynti tuo mielenrauhaa nuorelle. Ja aikuisellekin. Ihoaan ei suotta kannata häpeillä vaan rohkeasti hakea apua.

 

 

Hormonit syypäänä aikuisiän akneen

Oma kokemukseni aknesta sijoittuu aikuisiälle. Pari vuotta sitten jouduin ensiapuun kun minulla kiertyi viisisenttinen munasarjakysta munajohtimen ympäri. Tämän jälkeen hormonitoimintani, joka on aina muutenkin heitellyt miten sattuu, meni aivan sekaisin.

Siitä seurauksena ihoni meni kamalaan kuntoon ja minulle puhkesi perioraalidermatiitti (pod) eli suunympärysihottuma. Podin sain hoidettua (täällä ja täällä postauksia aiheesta), mutta iho jäi muuten huonoon kuntoon ja aknehan siitä pikkuhiljaa kehittyi.

Yritin hoitaa epäpuhdasta ihoani niin synteettisen kuin luonnonkosmetiikankin tuotteilla, mutta mistään ei ollut kuin aivan hetkellinen apu. Otin käyttöön erilaisia ravintolisiä ja vähensin esimerkiksi maitotuotteita ja viljoja. Googlettelin erilaisia luonnollisia keinoja, mutta eivät ne minulla toimineet. Itse suosin aina luonnollisia vaihtoehtoja, mutta eivät ne kyllä aina toimi!

Iho parani ihonhoitotuotteita ja muita konsteja testaillessani ehkä ihan inan verran, mutta palasi aina ennalleen jatkaen kukkimistaan. Puolitoista vuotta iho oli näppyinen ja tukkoinen, mutta ei ihan varsinaisesti vielä akneiho kuitenkaan.

Tilanne ei häirinnyt minua mitenkään kamalan paljon ja ajattelin, että kun munasarjakystan aiheuttamat hormoniitoiminnan heittelyt tasoittuvat, paranee ihokin. Toisin kävi ja keväällä koin lisää isoja mullistuksia hormonitoiminnassani ja iho otti taas itseensä oikein kunnolla.

Iho alkoi näyttää toukokuussa jo akneiholta ja yritin hoitaa sitä erilaisilla ihonhoitotuotteilla ja poppakonsteilla kunnes tulin siihen tulokseen, että ihoni oli sairas. Varasin ajan ensimmäistä kertaa elämässäni ihotautilääkärille Pihlajalinnaan.

 

 

Kohti tervettä ihoa

Ihotautilääkärille menin kahden pienemmän lapsen kanssa. Isompi oli koulussa ja mies työmatkalla, mutta hyvin onnistui lääkärikäynti lastenkin kanssa. Lapset olivat itseasiassa aika innoissaan kun kerrankin äiti oli potilaana!

Ihotautilääkäri tutki ihoani ja kyseli minulta hoitoon vaikuttavia asioita. Sain reseptit ulkoisesti käytettäviin hoitovoiteisiin sekä vinkkejä ihonhoitoon. Hän suositteli tiettyjä ihonhoitotuotteita apteekin valikoimasta ja neuvoi kuinka käyttää niitä. Ihan jo käynti lääkärissä toi sellaista tietynlaista varmuutta siihen, että kyllä ihoni tästä vielä paranee.

Ja parempaa kohti ollaan menty. Olen käyttänyt reseptivoiteita sekä hoitanut ihoani lääkärin ohjeiden mukaan nyt kaksi kuukautta ja isot näpyt ovat hävinneet eikä iho ole enää niin tukossa kuin oli ennen lääkärissä käyntiä.

Kyllähän näppyjä pukkaa muutama aina silloin tällöin varsinkin hormonitoiminnasta johtuen, mutta tilanne on rauhoittunut huomattavasti. Lääkevoiteet ja oikeanlaiset ihonhoitotuotteet ovat parantaneet ihoani huomattavasti.

Itse edelleen haikailen luonnonkosmetiikan perään kasvojen ihonhoidossa, mutta hoidan nyt ensin ihoni kuntoon ja sitten rupean hiljalleen testaamaan niitä. Täytyy vain valita tuotteet, jotka eivät ole iholleni liian hoitavia, jotta ihoni innostu taas liikaa. Tiedän kyllä, että on täysin mahdollista, ettei luonnonkosmetiikka vain sovi kasvojeni iholle.

 

 

Pigmenttiläiskiä ja satunnaisia näppylöitä

Olen todella tyytyväinen, että kävin ihotautilääkärin vastaanotolla ja ihoni sai sieltä oikeanlaista hoitoa. Olen monesti lukenut, että aina ei yksi käynti lääkärissä riitä vaan tarvitaan monia käyntejä ja kuureja ennen kuin iho alkaa paranemaan. Joskus myös asia on toisinpäin ja apu löytyy luonnollisista keinoista eikä lääkäristä ja apteekista.

Otsaani koristaa tällä hetkellä pari pigmenttiläiskää, jotka kesä on taikonut esille. Pisamia on kesän myötä noussut esiin myös ja juuri nyt nenän pielessä on kunnon finni. Ihoni ei kuitenkaan ole enää niin tukossa kuin pari kuukautta sitten ja tosiaan isoja, tulehtuneita, näppylöitä ei ole enää ympäri kasvoja.

Minun iholleni on nyt tuntunut riittävän nämä ulkoisesti käyttämäni voiteet ja ihonhoitotuotteet, mutta vaikea akne taitaa usein vaatia antibioottikuuria. Olen myös lukenut, että joskus näppylät tekevät paluun kun lääkevoiteiden käyttö loppuu tai kun antibiootit on syöty. Omalla kohdallani tämä jää nähtäväksi, mutta tämän hetkiseen tilanteeseeni olen enemmän kuin tyytyväinen.

Tästä alta löytyy vielä postaukseni koskien suunympärysihottumaa sekä postaus tuotteista, joilla aikuisiän akne sai häädön.

 

 

Mukavaa maanantaita ja alkuviikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Mielenkiintoisia ovat nämä iho-ongelmat ja kehon kokonaisvaltaisuus niiden muodostumisessa. Itse kärsin tosi pahasta aknesta murrosiässä, mutta sen jälkeen (noin 15-vuotiaasta) eteenpäin ihoni on pysynyt tosi hyvänä ilman mitään hoitoja tai lääkkeitä (myöskään minkään raskauksistani aikana en ole joutunut minkäänlaisista iho-ongelmista kärsimään) ja nyt 40-vuotiaana ihoni jopa näyttää sileämmältä kuin koskaan – merkillisiä siis ovat nämä asiat välillä 😊.

Työssäni terveydenhuollossa ja muuten elämässä olen huomannut, ja sitä nykyään usein ihmetellyt, kuinka yleistä tosiaan tuo aikuisiän akne on. Monilla naisilla, joilla murrosiässä ei ollut mitään iho-ongelmia, on sitten juuri 20-30-vuotiaana tulehdusta ja näppyjä joka puolella. Moni kertonut liittävänsä sen hormoonimuutosten lisäksi mm. stressiin ja sisäiseen kehon jännittyneisyyteen. Tsemppiä sinulle oikeiden hoitojen löydössä ja muista, että sinulla on kyllä kuviasi perusteella kauniit kasvot ja sädehtivät silmät, jollaisissa kehyksissä näppyjä ”ei edes huomaa” 😊. Hyvä aiheen nosto blogissasi tämä, varmasti monelle osuva.

Avatar

Kiitos! ❤️ Kyllä itselläni ainakin on juuri niin, että keho ja mieli kulkevat käsi kädessä. Kaikki tuntuu vaikuttavan kaikkeen ja varmasti esimerkiksi nuorena aloitetun hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamat muutokset alkavat näkyä vasta aikuisiällä. No, mene ja tiedä, yksilöitähän me olemme eikä mikään ole yksiselitteistä.

Kiitos vielä ihanasta kommentistasi ja mukavaa kesää! 😊☀️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä