Näin kasvatat avokadopuun itse

 

Rakastan huonekasveja ja ne tuovat kotiin ihanaa tunnelmaa sekä persoonallista fiilistä. Lisäksi huonekasvien sanotaan puhdistavan huoneilmaa, joten siitäkin syystä tykkään, että kotona on kasveja.

Luin joskus viime vuoden puolella, että avokadon siemestä tai kivestä, kumpi se mahtaa oikeasti ollakaan, saisi kasvatettua itse avokadopuun. Projekti kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin kokeilla ja onnistuihan se! Kaikista kolmesta siemenestä kasvoi avokadopuun taimi.

Kasvatus itsessään on helppoa, mutta vaatii kärsivällisyyttä. Itseltä ainakin meinasi uskoa loppua kun siemenet juurtuivat vesilasissa monta kuukautta eikä mitään näyttänyt tapahtuvan. Kärsivällisyys palkittiin ja lopulta avokadot rupesivät kasvamaan!

 

 

Näin kasvatat avokadopuun siemenestä:

  1. Irroita avokadon siemen hedelmälihasta ja pese se huolellisesti täysin puhtaaksi.
  2. Anna siemenen kuivua muutama päivä ja kuori sen ruskea pinta pois. Itse käytin osassa siemenistä vain kynsiä ja osassa kuorimaveistä. Molemmat tavat näköjään toimivat, sillä kaikki alkoivat itämään.
  3. Työnnä siemeneen muutama hammastikku, mutta varo, ettet työnnä tikkua ”saumakohtaan”. Työnnä tikut siemeneen niin, että siemenen leveämpi osa jää alaspäin ja suipompi pää ylöspäin. Juuret alkavat aikanaan kasvaa leveämmästä päästä, joten sen kuuluu olla vedessä.
  4. Aseta siemen vesilasiin tikkujen varassa niin, että vettä on suunnilleen siemenen puoleenväliin asti ja leveämpi pää on vedessä. Itse tykkäsin laittaa siemenet kirkkaaseen vesilasiin, jotta näen kun juuret alkavat kasvaa. Vaihda vettä usein niin, että se pysyy raikkaana.
  5. Kun siemen on kasvattanut juuria (tai juurta) niin paljon, että ne alkavat yltää lasin pohjaan, istutetaan avokadopuun alku ruukkuun. Itse suosin saviruukkua, jonka pohjassa on reikä. Laitan pohjalle kerroksen ruukkusoraa ja siihen päälle multaa. Hiekkapitoinen kaktus- ja mehikasvimulta on sopinut omille kasveilleni, joten sitä käytin myös avokadopuille.
  6. Kun avokadopuu on kasvanut noin 15 senttiseksi kannattaa se joidenkin ohjeiden mukaan leikata. Itse leikkasin varresta reilut viitisen senttiä, mutta en ole ihan varma kannattiko se. Oletin, että puu olisi alkanut haaroittumaan, mutta niin ei kyllä käynyt. Tosin, jos en olisi leikannut sitä, ehkä puu olisi vain kasvanut hurjan paljon pituutta.

 

 

Itse laitoin kolme avokadon siementä itämään ja vastoin kaikkia oletuksia, jokainen niistä kasvoi puuksi asti! Jokainen kolmesta on omanlaisensa. Yhdellä on isot lehdet ja lyhyt varsi, toisella taas pitkä varsi ja pienmmät lehdet. Se, ovatko ne nättejä, riippuu toki katsojasta. Minusta ne ovat ihania, sillä olenhan ne itse alusta asti kasvattanut!

Kolmas avokadopuu on ihan omanlaisensa. Sillä kesti hirvittävän kauan kasvattaa juuri ja myös otti oman aikansa ennen kuin varsi alkoi kasvaa. Loppujen lopuksi varsia kasvoi useampi ja jokaiseen niistä useita lehtiä. Tätä yksilöä en koskaan leikannut, sillä sen kasvu oli niin maltillista.

Olen lannoittanut avokadopuita suunnilleen kerran viikossa nyt kesäkautena ja talvella sitten taas vähennän lannoittelua. Multaa täytyy lisätä kaikille avokadoilleni ja itseasiassa tekisi mieli kokeilla vielä kasvattaa yksi ylksilö niin, että laittaisi kuoritun siemenen suoraan multaan.

Avokadopuut tykkäävät, että multa on kosteaa, mutta ei kuitenkaan ihan läpimärkää, joten olen kastellut niitä melko usein, mutta en kuitenkaan liikaa. Tykkään, että saviruukut ovat kastelun kannalta parhaita, sillä kosteus pääsee haihtumaan niistä hyvin ja lisäksi pohjassa on reikä ylimääräiselle vedelle. Avokadopuut tarvitsevat myös valoa, jotta ne jaksavat kasvaa.

 

 

Odottelen, että avokadopuut vielä hieman tuosta kasvaisivat tuuheammiksi, mutta se, että tapahtuuko niin, jää nähtäväksi. Jos siellä on jollain avokadopuun kasvatusvinkkejä takataskussa niin ne ovat tervetulleita!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä