Näin valmistat kauniit kynttilät helposti kotona

 

Hoksasin muutama vuosi sitten keskellä kaamosta, että kynttilöitähän voi tehdä itse kotona! Se oli ihan mahtava ahaa-elämys, sillä olin jo aikani pohdiskellut kaupoissa myytävien kynttilöiden turvallisuutta. Olin lukenut paljon siitä, kuinka kynttilöitä poltettaessa huoneilmaan pääsee myrkkyjä sekä pienhiukkasia ja pohtinut kynttilöiden turvallisuutta.

Toki myös itsetehdyistä kynttilöitä ilmaan pääsee hiukkasia, mutta uskon, että soijavaha on kuitenkin turvallisempi kuin esimerkiksi streariini tai parafiini, joita yleensä kynttilöissä käytetään. Kynttilöihin lisätään luultavasti myös monia muita aineita ja itse tykkään, kun tiedän, mitä polttamani kynttilät sisältävät.

Olen tehnyt kynttilät biohajoavasta soijavahasta, jota olen tilaillut Limepopista. Sieltä olen tilannut myös muut kynttilöiden tekoon tarvittavat tarvikkeet, kuten sopivat sydämet, värit, tuoksut ja osan kupeista, joihin kynttilöitä olen tehnyt. Kynttilöiden tekeminen on oikeasti tosi helppoa sekä nopeaa, ja itsetehty kynttilä on ihana lahja nyt pimeään vuodenaikaan.

 

 

Näin teet kynttilät itse

Kynttilän tekoa varten tarvitset:

Näin homma toimii:

Laita astiat uuniin matalalle lämpötilalle lämpenemään. Näin kuuma soijavahaseos jähmettyy niihin tasaisemmin kuin, jos seoksen kaataisi kylmiin astioihin. Itse kyllä usein kaadan seoksen kylmiin purkkeihin, mutta esimerkiksi lahjoja tehdessäni, lämmitän astiat ensin.

Yhtä kynttilää varten tarvitaan noin kaksi astiallista soijavahaa. Eli soijavahaa mitataan metalliastiaan, josta on helppo kaataa, suurinpiirtein kaksi kertaa sen astian verran, johon kynttilä valmistetaan. Vähän vähemmänkin riittää, mutta, jos mittaa kaksi astiallista, niin ei kynttilä ainakaan jää vajaaksi. Toinen tapa on laskea menekki näin: 100 g soijavahaa = 1 dl.

Metalliastia laitetaan liedelle vesihauteeseen lämpenemään ja soijavahan joukkoon lisätään kynttiläväri, jos kynttilään halutaan väriä. Jos väriä ei lisää, kynttilästä tulee kauniin luonnonvalkoinen. Värin lisäämiseen ei minulla ole mitään tiettyä sääntöä, vaan lisään sitä aikalailla kokemuksen mukaan. Kun muutaman kynttilän on tehnyt, tietää suurinpiirtein kuinka värit toimivat.

Kun soijavaha ja värit ovat täysin sulaneet, voi lieden laittaa pois päältä (tai nostaa vesihauteen pois liedeltä) ja lisätä joukkoon eteeriset öljyt tuoksua lisäämään. Meidän suosikkeja tällä hetkellä ovat esimerkiksi sitruuna, appelsiini, kuusi, laventeli ja piparminttu. Tuoksua voi lisätä noin yhdeksän prosenttia soijavahan määrästä.

Eteerisillä öljyillä saa kynttilään juuri sellaisen tuoksun kuin haluaa ja tuoksu kannattaa tehdä melko vahvaksi, jotta sitä jää hyvin valmiiseen kynttilään. Toki myös tuoksuton kynttilä on aivan ihana tunnelman luoja! Soijavaha pelkästään ei tuoksu millekään, joten jättämällä eteeriset öljyt pois, saa tuoksuttoman kynttilän.

Kun värit ja tuoksut on lisätty sekä sekoitettu, kaadetaan sula vahaseos valittuun astiaan. Astiaa ei kannata kamalasti enää liikutella sen jälkeen kun vaha on siihen kaadettu eli kannattaa valita sopiva paikka, jossa kynttilät saavat rauhassa jäähtyä. Kun kynttilät alkavat jäähtyä ja jähmettyä pinnalta sekä pohjasta, lisätään sydämet.

Kynttilä on pohjasta sen verran jähmettynyt, että sydän pysyy tässä vaiheessa pohjassa paikoillaan. Kannattaa kuitenkin tukea sydän astian päältä esimerkiksi syömäpuikoilla tai pyykkipojalla, ettei se pääse kaatumaan. Jos pintaan tulee tässä kohtaa möykkyjä tai epätasaisuuksia, voi ne siloitella varovasti hiustenkuivaajalla sitten kun kynttilät ovat täysin valmiita.

Sydän täytyy valita astian koon ja kynttilän raaka-aineiden mukaan. Isompi astia tarvitsee isomman sydämen ja soijavaha tarvitsee erilaisen sydämen kuin esimerkiksi parafiini. Myös, jos kynttilässä käytetään värejä ja / tai tuoksuja, on todennäköistä, että kynttilä tarvitsee isomman sydämen kuin pelkkä luonnonvahainen kynttilä. Tässäkin taas, kokeilemalla oppii parhaiten.

Sitten kun kynttilät ovat täysin jäähtyneet ja jähmettyneet, leikataan sydämet sopivan pituisiksi. Tosiaan myös, jos sydämen juurelle tulee rakoa tai esimerkiksi kynttilään pinnalle läikkiä, voi nekin sulatella pois hiustenkuivaajalla. Kannattaa käyttää puhalluksen pienintä tehoa ja kuumaa puhallusta.

 


Lapsen maalaamasta lasipurkista syntyi ihanan tunnelmallinen puusydänkynttilä.

 

Kynttiläksi sopivan astian valinta

Astia on syytä valita huolella ja kynttilöitä poltettaessa täytyy muistaa paloturvallisuus. Kynttilää ei saa ikinä jättää ilman valvontaa, vaikka se olisi kuinka korkealla tai kuinka paloturvalliselta tuntuvassa paikassa tahansa. On myös syytä ottaa huomioon, että lapset ja lemmikit eivät osaa ajatella tekojensa seurauksia, joten kynttilöiden kanssa on oltava tarkkana.

Lasipurkit voivat vaikuttaa hyvinkin paloturvallisilta, mutta on syytä muistaa, että mikä tahansa lasipurkki saattaa räjähtää liiasta kuumuudesta, sillä purkissa ei ilmankierto toimi. Minulle itselleni on käynyt näin ihan tuikkulyhtyinä myytyjen lasipurkkien kanssa, joten olen oppinut varovaiseksi.

Paras tapa testata astian kuumuuden kestävyys, on polttaa kynttilää monta tuntia valvonnan alla paloturvallisessa paikassa. Lyhyt polttaminen ei riitä, sillä purkki kuumenee sitä kuumemmaksi, mitä kauemmin kynttilää poltetaan. Olen käyttänyt paljon purkkeja, joissa on jo aiemminkin ollut kynttilä ja osan kynttiläpurkeista olen tilannut Limepopista. Kuitenkin aina täytyy testata purkki!

Jos kynttilän valaa peltipurkkiin, kannattaa muistaa, että peltipurkit kuumenevat itsessään todella paljon kun niissä palaa tuli. Myös purkin pohja kuumenee, joten peltipurkin alla täytyy olla kuumuutta kestävä alusta eikä kuumaa peltipurkkia kannata mennä koskemaan.

Täältä löytyy muitakin hyviä turvallisuusvinkkejä tuunaamiseen. Siellä on tietoa esimerkiksi kuormalavojen ja kaapelikelojen myrkyllisyydestä sekä valaisimien tuunaamisesta.

 

 

Kynttilöillä saa kivaa tunnelmaa kotiin kunhan vain muistaa paloturvallisuuden! Meillä lapset tekevät kanssani innoissaan kynttilöitä ja se on tosi kivaa, yhteistä, puuhaa. Toki kuuman veden ja soijavahaseoksen kanssa täytyy olla varovainen, mutta lapset ovat kovasti tykänneet tehdä värikkäitä luomuksia esimerkiksi opettajille joululahjaksi.

Mukavia lokakuun viimeisiä päiviä kaikille!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä