Tavoitteena pitää täit poissa meidän päistä

 

Tällekin lukuvuodelle on mahtunut Helmi-viestiä, jos jonkinmoisesta aiheesta eikä sovi unohtaa niitä varoituksia luokasta löytyneistä täitartunnoista. Alkuaikoina ostin apteekista valmiita täisuihkeita, joiden koostumus alkoi muutaman pullollisen jälkeen hirvittää.

En kuitenkaan uskaltanut luopua suihkeesta kokonaan, vaan halusin tilalle jotain luonnollisempaa. Täitä tuntui olevan liikkeellä ihan kokoajan ja täiepidemia vaikutti olevan kokoajan päällä. Tai niin kai se edelleenkin on, siihen on vain jo jotenkin tottunut. Vaikka ei se kiva viesti ole lukea, että luokkakavereilla on täitä. Itsellä ainakin nousee kylmät väreet.

Olenkin muutaman vuoden ajan käyttänyt lapsilla itsetekemääni täisuihketta, jonka tarkoitus on yksinkertaisesti pitää täit kaukana lasten päistä. Täithän eivät ole mitenkään vaarallisia, mutta ällöttävä ja melko työläs riesa ilmeisesti. Täisuihke on tosi helppo tehdä ja se on melko riittoisaa myös. Meillä on kolme lasta ja pullollinen riittää kyllä pitkään vaikka sitä usein käytetäänkin.

 

 

Täisuihke

150 ml taikapähkinävettä
10 tippaa laventelin eteeristä öljyä
10 tippaa teepuun eteeristä öljyä
10 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
5 tippaa piparmintun eteeristä öljyä

Kaada taikapähkinävesi lasipulloon pientä suppiloa apuna käyttäen. Tiputtele joukkoon eteeriset öljyt ja sulje pullo. Ravista hyvin ja liimaa pulloon etiketti, jossa kerrotaan, mitä pullossa on.

 

Täisuihketta suihkautetaan suihkaus hiuksiin (ei iholle tai päänahkaan) tai päähineeseen tilanteen niin vaatiessa. Pulloa täytyy ensin ravistaa, jotta öljyt sekoittuvat taikapähkinäveteen. Meidän tulee käytettyä suihketta oikeastaan aina koulu- ja kerhoaamuina tai HopLop -reissuille lähdettäessä. Täitartunnanhan voi oikeasti saada ihan mistä vain ja kuka tahansa, mutta onpahan ainakin yritetty suojautua siltä.

Jotkut tiputtavat eteerisiä öljyjä suoraan pipoon, mutta itse tykkään suihkeesta enemmän. Suihkaukseen ei kuitenkaan mahdu yhtäkään kokonaista tippaa eteeristä öljyä, joten itse ajattelen suihkeen olevan laimeampi eivätkä hiukset tai päähineet jää tuoksumaan (tai haisemaan) öljyille.

Toki täytyy muistaa myös, että pipoja ei missään nimessä säilytetä naulakoissa tai hattuhyllyillä eikä lainailla keskenään niitä hattuja, huiveja, pantoja, pinnejä, ponnareita tai harjoja. Pitkät hiukset suositellaan myös pidettävän kiinni. Näillä keinoilla on varmasti myös suuri vaikutus täitartuntojen estämisessä! Ja, jos tartunta osuu kohdalle, täytyy se ehdottamasti hoitaa apteekin neuvomalla tavalla.

Mukavaa alkuviikkoa!

 

-R

 

Kommentit

6 kommenttia
Avatar

Ja siis, kiitos kommentistasi! Oli tosiaan ihan uutta tietoa tämä.

Avatar

Varoituksen sana Ranskasta. Minua ja muita täkäläisiä äitejä on lääkäri kieltänyt käyttämästä laventelin eteeristä öljyä lapsilla, varsinkaan tytöillä. Sen molekyylirakenne on muistuttaa kuulemma niin paljon joidenkin hormonien molekyylirakennetta, että epäilyjä on sen hormonitoimintaa sekoittavasta vaikutuksesta. Jonka taas pelätään johtavan tytöillä aivan liian aikaiseen puberteettiin. Eli meillä on suosiolla palattu apteekin (laventelittomiin) tuotteisiin, raaka-aineen luonnollisuushan ei ole tae sen turvallisuudesta.

Avatar

No voi rähmä! Mä oon lukenut laventelin ja teepuun eteeristen öljyjen vaikutuksesta poikoen rintojen kasvuun, jos niitä on käytetty suoraan iholle. Mutta tämä on nyt ihan uutta tietoa! Täytyypäs yrittää löytää tästä lisää. Onko sinulla mitään lähteitä, joista voisin lukea lisää?

Avatar

Aika voimakas seos vaikkei laittaisikaan suoraan iholle, rosmariinin eteerinen öljy sisältää mm. kamphoria joka on neurotoksiini, joten varoisin kyllä pipoonkaan suihkuttelemasta kovin usein tällaista misktuuraa.

Avatar

Mielenkiinnosta vielä haluaisin lukea lisää tästä aiheesta. Olisiko sinulla antaa luotettavia, puolueettomia, lähteitä? En ihan äkkiä nopeasti googlettamalla löytänyt yhtään? Itse käytän rosmariiniä joskus hiusten hoitotuotteissa sekä ihonhoidossakin, joten olisi mielenkiintoista lukea enemmän.

Avatar

Kiitos kommentistasi! Uskoisin tämän olevan kuitenkin hellävaraisempi ja turvallisempi kuin apteekissa myytävät suihkeet. Tämä on nyt ihan mutuilua, mutta eihän yhteen suihkaukseen kovin paljoa rosmariiniä, saati neurotoksiinia mahdu. Toki rosmariininhan voi myös jättää kokonaan pois, jos se epäilyttää! 😊👍🏼

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä