Säihkyvät saippuat muovittomalla glitterillä, appelsiinilla ja kanelilla

 

Ennen vuoden vaihdetta tehtiin lasten kanssa varsin säihkyviä palasaippuoita. Lasten mielestä on sitä parempi, mitä enemmän saippuoissa on väriä ja glitteriä, mutta toisaalta sehän on hyvä niin, jos väriloisto saa lapset innokkaasti käsipesulle.

Lasten kanssa saippuat tehdään meillä aina valmismassasta, eikä lipeästä, sillä minusta näin on lasten kanssa turvallisempaa toimia. Valmismassa eli melt and pour -massa, jota meillä vallan käytetään on Pienestä Tuoksukaupasta tilattua Stephensonin luomusaippuamassaa ja se on meillä toiminut mainiosti.

Luomumassan käyttö melt and pour -saippuan tekoon on tosi helppoa sekä nopeaa ja vain mielikuvitus on rajana. Massa siis yksinkertaisesti vain sulatetaan vesihauteessa, joukkoon lisätään halutut ekstrat eli väri, tuoksu ja koristeet sekä esimerkiksi kasviöljy tai -vaha. Ekstroja voi lisätä luomumassan painosta noin 5 %, mutta usein minun tulee laitettua vähän enemmänkin.

Kun massa ja ekstrat ovat sulaneet sekä sekoittuneet, kaadetaan massa muotteihin jähmettymään. Kun massa on kokonaan jäähtynyt, jähmettynyt ja kovettunut, ovat saippuat valmiita. Käytännössä palasaippua on nyt heti käyttövalmis eikä sen tarvitse antaa kypsyä montaa viikkoa kuten silloin, jos saippuan tekee lipeästä alusta asti itse.

 

 

Säihkyvät palasaippuat luomumassasta

Linkkasin raaka-aineiden ostopaikat ylläolevaan ohjeeseen, joten niiden takaa löytyy hinnat ja lisätiedot.

Tee näin:

Pilko luomusaippuamassa pieniksi palasiksi ja laita metallikannuun vesihauteeseen sulamaan. Laita toiseen kattilaan vesihaude lämpenemään ja katso toinenkin metalllikannu valmiiksi. Kun saippuamassa on sulanut, lisää joukkoon auringonkukkaöljy ja sekoita varovasti. Kaada puolet massasta toiseen kannuun ja laita kannut vesihauteisiin.

Lisää toisen massan joukkoon akvamariini mica ja toiseen kaneli. Micaa kannattaa lisätä varoen teelusikan kärjellä, sillä sitä riittää melko pienikin määrä. Laita molempiin seoksiin myös muovitonta kulta-glitteriä hieman oman mielesi mukaan ja tiputtele joukkoon appelsiinin eteerinen öljy. Tuoksuttele ja lisää tarvittaessa enemmän öljyä.

Itse tykkään jättää tuoksun melko vahvaksi, jotta pesun jälkeen käsiinkin jää ihana tuoksu. Eteerisen öljyn voi myös jättää pois, jolloin saat tuoksuttomia sekä kanelintuoksuisia saippuoita. Muista sekoittaa massaa varovasti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Nosta toinen metallikannu vesihauteesta, kuivaa sen pohja varovasti keittiöpyyhkeellä ja kaada saippuamassa muotteihin. Jos haluat, voit suihkasta saippuapalojen pinnalle taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia, jotka molemmat poistavat pinnalle muodostuneita ilmakuplia tehokkaasti. Tee sama toisellekin massalle.

Anna saippuoiden jäähtyä huoneenlämmössä hetki ja kun ne ovat hieman jähmettyneet, voit siirtää ne jääkaappiin noin tunniksi. Kylmä jäähdyttää saippuat nopeammin, mutta voit antaa niiden jäähtyä ja jähmettyä myös huoneenlämmössä.

Kun saippuat ovat kunnolla kovettuneet, voit irroittaa ne muoteista ja siistiä reunoja esimerkiksi veitsellä tai juustohöylällä, jos haluat. Saippuat, jotka eivät tule käyttöön, kannattaa kääriä leivinpaperiin ja laittaa tiiviiseen astiaan tai muovipussiin käyttöä odottelemaan.

 

 

Saippuat vaahtosivat hyvin käsiä pestessä ja itse tykkään käyttää palasaippuaa kotioloissa ennemmin kuin nestesaippuaa. Minulla onkin yleensä molemmissa vessoissa sekä keittiössä nestesaippuan lisäksi myös itsetehtyä palasaippuaa ja käytän itse niitä mielummin. Palasaippualla pestessä omat käteni eivät kuivu liikaa.

Palasaippua sekä kädet kastellaan ja saippuaa vaahdotetaan kunnolla käsissä. Sitten kädet pestään huolellisesti ja lopuksi myös palasaippua huuhdellaan. Saippuan annetaan kuivahtaa saippuaritilällä käsien pesujen välissä eikä sitä esimerkiksi säilytetä lillumassa veden kanssa. Likaisessa vedessä alkaa melko nopeasti kasvaa jos jonkinmoisia pöpöjä ja niitä ei käsiin haluta.

Viimeksi tein savisaippuaa, joka sopii niin käsille kuin myös ihokarvojen sheivauksen kaveriksi ja ohjeet löydät tästä alta. Nyt meillä alkaa taas olla saippuat lopussa, joten täytyy lasten kanssa ruveta hommiin! Joskus on myös ihana tehdä saippuaa itse kaikessa rauhassa, mutta koska lapset tykkäävät saippuahommista niin kovasti, otan yleensä heidät mukaan saippuantekoon.

Ihanaa viikonloppua kaikille! Uskomatonta, että taas on jo perjantai.

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä