Kuka kokkaa ja kuka siivoaa? Kotitöiden jakaminen parisuhteessa osa 1

Minusta on aina hauska lukea kuinka toisissa kodeissa tehdään asiat. En niinkään rupea vertailemaan meidän tapoja toimia arjessa muiden tapoihin, mutta on virkistävää huomata, että asiat voi hoitaa monella tapaa ja kaikki tavat ovat yhtä hyviä. Kotitöiden jakaminen parisuhteessa on yksi näistä asioista ja kunhan jako toimii kyseisessä suhteessa niin hyvä!

Meillä minä olen päivät lasten kanssa kotona, teen omia työhommiani sitten iltaisin ja viikonloppuisin tai niinä päivinä kun pienemmät lapset ovat muutaman tunnin kerhossa. Mies tekee yrittäjänä töitä melko paljon ja päivät ovat aika pitkiä, joten tottakai minun tulee tehtyä kotona enemmän. Onneksi meillä kuitenkin myös mies tekee kotona tosi paljon!

Kokosin tähän postaukseen ehkä yleisimpiä kotitöitä ja kirjoittelin, kuinka hommat meillä jakautuvat. Kotitöitä tuli mieleeni niin monta, että jaoin postauksen kahteen osaan ja tässä tulee nyt niistä ensimmäinen. Täältä löydät postauksen jatko-osan.

 

 

Kuka meillä kokkaa? Mies kokkaa ruuat minulle ja hänelle. Minä teen sitten lapsille perus uunikalat, jauheliha- ja broilerkastikkeet, mutta mies kyllä tekee välillä esimerkiksi ison kattilallisen keittoa tai vuoallisen makaronilaatikkoa, joita sitten syömme monena päivänä. Mies myös suunnittelee lasten toiveiden mukaan, että mitä milloinkin syödään.

Kuka meillä käy ruokakaupassa? Mies. Hän käy arkena ruokakaupassa samalla ruokakaupassa kun tulee töistä kotiin ja viikonloppuisin käymme usein koko porukalla ruokaostoksilla. Lähetän päivällä miehelle kauppalistan, jotta hän tietää ostaa kaikkea tarvittavaa. Minä puolestani ostan sitten saippuat, pesuaineet ja muut kodinhoitoon liittyvät aineet sekä tarvikkeet.

Kuka meillä hoitaa tiskit? Molemmat. Minun niitä tulee tietenkin enemmän hoidettua päivisin kun kotona olen, mutta kyllä mieskin viikonloppuisin tiskejä hoitaa ja joskus arkenakin kun tiskikaaos on vallannut tiskipöydän. Päivässä meillä pyörii astianpesukone pari-kolme kertaa.

Kuka meillä pesee pyykit? Minä. Itseasiassa tykkään pestä pyykkiä ja lajitella ne kuivuriiin sekä ripustella niitä narulle. Olen lisäksi sen verran pyykkihullu, että en voi sietää sitä kun mies pesee valkopyykit ja värilliset pyykit sekaisin tai jotain muuta mieltäni järkyttävää. Puhumattakaan siitä, jos pyykit pestään väärässä lämpötilassa tai väärät pyykit laitetaan kuivuriin! Mielummin sitten hoidan pyykkihuollon itse. Tuo meidän kodinhoitohuone on muuten tosi kulahtanut ja kaipaisi kipeästi vähän piristystä!

 

 

Kuka meillä viikaa pyykit ja laittaa ne paikoilleen? Molemmat. Tosiaan, tykkään pyykinpesusta, mutta puhtaan pyykin viikaus ja niiden viikattujen pyykkien kaappeihin laitto on minusta tosi ärsyttävää ja ihan liian aikaa vievää puuhaa! Molemmat sitä meidän perheessä teemme ja lapsetkin auttavat aina välillä. Tai oikeastaan kaikkein pienin lapsista on innokkain auttamaan ja isompia joutuu patistelemaan hommiin.

Kuka meillä vaihtaa lakanat? Molemmat. Minä olen se, kuka yleensä sanoo, että lakanat pitäisi vaihtaa ja onneksi mies sitten myös niitä vaihtaa. Lakanoiden vaihto ei ole mitenkään lempipuuhaani, mutta puhtaisiin lakanoihin on kyllä ihana mennä nukkumaan!

Kuka meillä vaihtaa pyyhkeet? Minä. Vaihdan käsipyyhkeet vessoihin ja keittiöön monta kertaa viikossa ja kylpypyyhket ainakin kerran viikossa.

Kuka meillä laittaa tavarat paikoillen? Molemmat. Me molemmat laitamme tavaroita paikoilleen ja yritämme, että lapsetkin jonain päivänä oppisivat siihen. Minun tulee järjestettyä lasten kanssa koti monta kertaa päivässä ja mieskin tekee sen oikeastaan joka ilta.

 

 

Kuka meillä katsoo aamulla lapset valmiiksi kouluun ja kerhoon? Molemmat. Mies herää normaalisti koululaisen kanssa puolisen tuntia minua ennen ja katsoo, että koululainen vaihtaa vaatteet sekä alkaa syödä aamupalaa. Minä herään niin, että ehdin sanoa heipat koululaiselle ja katsoa säästä riippuen sopivat ulkovaatteet hänen kanssaan. Kerholaisten hommat jäävät kokonaan minulle ja herätän heidät, katson heidän eväänsä, aamupalat ja pukemiset sekä vien heidät kerhoon. Päivävaatteet katson lapsille aina illalla jo valmiiksi.

Kuka meillä huolehtii koulu- ja kerhojutuista kuten retkistä, luisteluista, lelupäivistä ym.? Minä. Mies ei ole koskaan tainnut edes käydä Helmessä ja kerhojututkin kulkevat aina minun kauttani kun minä lapsia kerhoon kuljetankin. On siis ihan luonnollista, että minä niistä jutuista sitten huolehdinkin. Sitten kun vauva syntyy, täytyy varmaan miehenkin alkaa enemmän kantaa huolta näistä, sillä keskimmäisellä alkaa syksyllä eskari ja sieltä tulee taas lisää muistettavaa.

Kuka meillä ostaa lasten vaatteet? Molemmat, mutta pääsääntöisesti ehkä minä. En ole mitenkään tarkka lasten vaatteista ja mieskin saa mielellään ostaa vaatteita, mutta koot ja tarpeet hän kyllä aina varmistaa minulta.

Kuka meillä maksaa laskut? Mies. Tähän tuskin on mitään sen suurempaa syytä, mutta se on vain aikalailla aina meillä mennyt niin. Tai niin kauan kuin meillä on ollut ”yhteiset varat”.  Maksan kyllä itse ne laskut, jotka esimerkiksi tulevat suoraan sähköpostiini, mutta paperilaskujen maksun mies hoitaa.

Kuka meillä siivoaa? Minä. Meillä ei oikeastaan kukaan muu siivoa juuri mitään vaan minä imuroin, pesen lattiat, pyyhin pölyt, tuuletan matot, pesen keittiön ja vessat sekä putsaan ovenkahvat ja valokatkaisijat kerran viikossa. Itseasiassa siivoaminen on ihan kivaa, jos sitä ei tarvitse tehdä kiireessä. Pienemmät lapset auttavat mielellään sen, minkä osaavat, ja antavat minun kyllä siivota aika hyvin.

 

 

Siinä oli ensimmäinen osa meidän kotityönjaostamme. Tosiaan, jätin listauksesta lastenhoitohommat pois, sillä ne ikään kuin kuuluvat minun työpäivääni. Aika hyvin kotityöt jakautuvat, vaikka välillä molemmista varmasti tuntuu siltä, että toinen tekee enemmän kuin toinen. Tiedän, että miestä välillä nyppii tehdä aina meille kahdelle ruokaa ja vastaavasti minua välillä ottaa päästä olla ainoa, joka täällä siivoaa. Molemmat kuitenkin tiedämme, että huonomminkin voisi olla!

Meillä on mies nyt juuri työreissussa ja olen yrittänyt tässä samalla saada työhommia tehtyä kun olen arkea pyörittänyt. Eilen lapset eivät olleet kerhossakaan kun ovat olleet kipeänä, joten eiliselle ei jäänyt minulle ollenkaan työaikaa. Sain tämän postauksen kuitenkin tänään valmiiksi ja jatko-osa seuraa huomenna! (Jatko-osa löytyy täältä).

Nyt on parempi mennä nukkumaan. Hyvää yötä!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä