Voiko lasten kanssa mennä ravintolaan? Lapsiystävällinen Zafran

Meidän tulee käytyä kolmen lapsen kanssa ravintoloissa aina kun siltä tuntuu. Ei ihan kamalasti jakseta miettiä, että voiko jonnekin mennä lasten kanssa vai ei, mutta sitä kyllä joudumme joka kerta miettimään, että löytyykö suhteellisen nirsoille lapsille syötävää. Itse vastustan sitä ajattelutapaa, että lapset olisivat häiriöksi ravintolassa muille aikuisille ja ajattelen asian niin, että eivät lapset voi oppia millään käymään ravintoloissa, jos eivät koskaan käy ravintoloissa. Tässä olisi nyt kuitenkin ns. lapsiystävällinen ravintola Tampereelta, Zafran nimeltään.

Olen kyllä kuitenkin sellainen äiti, joka lapsiaan komentaa ja vaatii käyttäytymään (tai ainakin yrittämään) kun ravintolassa ollaan. En siedä sitä, että lapset häiriköivät muita ruokailijoita, joten ymmärrän siis sen, että lasten käyttäytyminen saattaa häiritä muita, jos lapsia ei edes yritetä pitää aisoissa. En todellakaan vaihtaisi vauvan vaippaa ruokapöydässä tai muuta sellaista. Mutta lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että lapset eivät voi häiritä ketään varsinkaan päiväsaikaan ihan vain olemalla lapsia. Jos näin on, taitaa vika olla ihan muualla kuin lapsissa.

 

 

Modernia lähi-idän ruokaa skandinaavisilla vaikutteilla

Kirjoittelin täällä kuinka kauan odottamani joogaopettajakoulutus alkoi vihdosta viimein. Kyllä vain, yli puoliväli on raskaudessa ohitettu ja minä aloitin joogaopettajaksi opiskelun! Koulutus järjestetään Tampereella Teiskontiellä (Teiskontie 21) Joogapaikka Hanna Merta -joogasalilla ja siitä läheltä Sammonkadulta (Sammonkatu 26) löytyi aivan ihana Zafran -ravintola, jossa kävimme siskoni kanssa lounaalla.

Zafran on omien sivujensa mukaan moderni lähi-idän ravintola skandinaavisilla vaikutteilla. Laadukkaat mausteet ovat Zafranin ruoan kulmakivi ja suurin osa mausteista tuleekin suoraan niiden alkulähteestä, kuten Iranista. Kaikki Zafranissa tarjottava liha on kuitenkin täysin suomalaista, joten siitä ei tarvitse huolehtia. Zafranin ruoka on siis hyvin maustettua, mutta ei mitenkään tulista!

Zafranissa voi valita annoksensa menusta tai sitten joka viikko vaihtuvalta lounaslistalta. Me valitsimme annoksemme menusta ja itse päädyin Zafran kanavartaisiin bataattiranskalaisilla. Siskoni söi Hummus-lampaanliha sekä lebanon-leipä -nimisen annoksen ja olimme molemmat varsin tyytyväisiä annoksiimme. Vatsat täynnä sitten vain joogaopintoja jatkamaan! Niin, ja pakko mainita, että kahvit muuten kuuluivat annosten hintaan. Pikkujuttu, mutta tuli hyvä mieli.

 

 

Rento, mutta huoliteltu sisustus ja lapsiystävällinen ilmapiiri

Ihastuin ruoan maun ja esillepanon lisäksi myös Zafranin rentoon, mutta kuitenkin huoliteltuun ja siistiin sisustukseen. Ravintola oli oikein viihtyisä ja palvelukin oli tosi mukavaa. Zafran on todellakin yksi niistä ravintoloista, jonne voi huoletta mennä lasten kanssa, sillä sieltä löytyy varmasti (nirsoille) lapsillenikin sopivaa syötävää ja paikan ilmapiiri oli todellakin sellainen, että lapset ovat varmasti tervetulleita ravintolaan.

Tämän linkin takaa löydät muuten Zafranin menun, johon kyllä kannattaa tutustua. Meillä ainakin lapset olisivat ihan varmasti undulaattien hurmaamia ja söisivät itsensä täyteen ainakin ranskalaisia. Uskoisin, että myös kanavarras voisi upota ainakin kanan osalta lapsille ja hampurilaisen voisi varmasti myös pyytää juuri sellaisena kuin lapset haluavat. Varrasannoksesta söisi meidän tapauksessamme ainakin kaksi lasta ja sitten voisi ottaa vielä ekstraranskalaiset lisäksi. Varmasti myös jotain herkkua löytyisi jälkkäriksi!

Rupesin oikein miettimään, että onko tämä arkuus mennä ravintolaan lasten kanssa vain suomalainen juttu? Onko muualla tälläistä ilmiötä? Miettivätkö vanhemmat muuallakin, että uskaltaakohan lapset viedä siihen ja siihen ravintolaan? Minusta ainakin tuntuu, että suomalaiset vanhemmat näitä asioita usein pohtivat enkä ole kyllä matkoilla koskaan huomannut, että emme olisi lasten kanssa olleet tervetulleita ravintolaan.

Ehkä ravintolakulttuuri on Suomessa vielä niin tuoretta, että ei oikein tiedetä, mikä on sallittua ja mikä ei. Kuten kirjoittelinkin, omasta mielestäni lapset voi vallan hyvin viedä ravintolaan syömään eivätkä ravintolat todellakaan ole mitään niin spesiaaleja paikkoja, että vain aikuiset saisivat siellä syödä. Mikä niistä sellaisia sitten muka tekisi?

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä