Korona: Ei nuhassa hoitoon tai kouluun – sairastetaan kotona

Teksti Riika V.

Eilen kilahti meidän koululta Helmi-viesti, joka kuului näin: ”PSHP on linjannut, että hengitystieoireisena ei tule mennä kouluun tai päiväkotiin.”. Tämähän siis tarkoittaa minun ymmärrykseni mukaan sitä, että jos lapsi on flunssainen, nuhainen, yskäinen tai muuten hengitystieoireinen, ei hän saa mennä kouluun tai hoitoon. Kuumeesta nyt puhumattakaan! Koronavirus kun jyllää, niin nuhaiset tai flunssaiset lapset hoidetaan kotona.

Ohje on hyvin selkeä, ja toivottavasti sillä saadaan koronaviruksen leviämistä kouluissa ja päiväkodeissa hallittua ja ehkä jopa hieman estettyäkin. Koronahan voi vaikuttaa ihan tavalliselta flunssalta ja kaiketi suurimmalla osalla sairastuneista se on lieväoireinen. Käsittääkseni tästä syystä ei voi ilman testejä tietää, sairastaako koronaa vai ei ja näin voi sitten mahdollisesti levittää sitä eteenpäin. Jospa vaikka vältyttäisi siltä, että enempää kouluja tai tulevaisuudessa päiväkoteja ei tarvitsisi sulkea karanteenin vuoksi.

 

Kuinka kauan lapsi on pidettävä kotona?

Tämähän on aika hankala tilanne, sillä tavallinen nuhahan voi kestää monta viikkoa, yskästä puhumattakaan. Mistä siis tiedän, voinko laittaa lapseni kouluun tai viedä hoitoon? Vai pitääkö lapsi pitää tosiaan kotona niin kauan, että nenä ei vuoda yhtään eikä hän yski laisinkaan? Itse aion tehdä niin, että kun (pitäisi ehkä sanoa, että jos) lapsi osoittaa yhtään merkkejä siitä, että on tulossa kipeäksi, jää hän kotiin. Eli jos nenä alkaa vuotaa, on tukkoinen, yskittää tai kurkku on kipeä, jää lapsi tai lapset kotiin.

Mutta sitä en tiedä, että kuinka kauan lapsi pitää pitää kotona? Ainakin niin kauan, että se pahin räkätauti on ohi, mutta entäpä ns. jälkinuha? Tai se viikkoja kestävä yskä? Parempi varmasti ottaa varman päälle ja pitää lapsi kotona tavallista kauemmin ja sitten vielä varmistaa asiaa terveysneuvonnasta tai digiklinikalta. Näin ei ainakaan sitten kuljeta mahdollista lieväoireista virusta eteenpäin heille, joille se olisi hengenvaarallinen.

Niin, ja niitä hengitystieoireita ovat Työterveyslaitoksen mukaan muun muassa nuha, aivastelu, nenän tukkoisuus, yskä, hengityksen vinkuminen, limaisuus ja hengenahdistus. Eli PSHP:n linjauksen mukaan silloin kun lapsella esiintyy näitä, ei saa mennä hoitoon tai kouluun. Niin, mutta onko kotona oltava niin kauan, että oireita ei ole enää ollenkaan? Varmasti tapauskohtaista, ja vain hoitava lääkäri on oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen.

 

Sairastetaan kotona, jos vain mahdollista

Olen muutenkin sitä mieltä, että flunssaisia lapsia ei pitäisi viedä kouluun tai hoitoon eikä myöskään flunssainen aikuinen saisi mennä töihin tarttumaan tautia eteenpäin. Oli koronakausi tai ei. Kuitenkaan kaikki lääkärit eivät ole asiassa samaa mieltä ja vaikka vanhempi haluaisi olla tai pitää lapsen kotona flunssan ensipäivät, ei lääkäri aina suostu kirjoittamaan sairaslomaa. Ymmärrettävää toki on, että flunssat ovat niin yleisiä, että puolet väestöstä jäisi yhtäkkiä kotiin, jos kaikki, joiden nenä vuotaa, jäisivät pois töistä.

Toisaalta taas, jos flunssan ensimmäiset päivät voisi tehdä mahdollisesti vaikka etätöitä ja lapset voisivat sairastaa kotona, ei flunssia ehkä olisi niin paljon kokoajan liikkeellä. Jotkut virukset ilmeisestikin tarttuvat eniten ensimmäisinä oireisina päivinä, mutta toisaalta taas, jotkut virukset tartuttavat jo ennen oireitakin! Varmasti kuitenkin tartunnat vähenesivät edes osan, jos sairastettaisiin kotona. Nämä ihan tavalliset flunssat ja pikkunuhatkin saattavat olla hengenvaarallisia infektioherkille ihmisille. Esimerkkinä vaikkapa syöpäsairaat tai sydänpotilaat.

 

 

Koronahysterian tärkeitä opetuksia

Jos jotain hyvää tästä koronahysteriasta haen, niin ehkä se on se, että käsihygieniaan kiinnitetään enemmän huomiota ja siitä puhutaan enemmän. Ehkä tästä koronakaudesta jää mieleen yhä useammalle se, että infektioita voidaan nyt ja jatkossakin ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla ja oikeanlaisilla niistämis-, yskimis- sekä pärskimistavoilla.

Pese kätesi huolellisesti saippualla aina

-kun tulet ulkoa sisään
-ennen ruoan laittoa ja ruokailua
-wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
-niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
-kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Käsihygienia on tärkein keino ehkäistä myös vatsatauteja ja matkaripulia.

 

Näin yskit, aivastat ja niistät

-Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
-Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
-Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Käsienpesu- ja yskimisohjeet otin THL:n sivuilta ja tässä vielä linkki, jonka takaa löytyy THL:n ajankohtaista tietoa koronaviruksesta.

Pysytään terveinä!

 

-R

 

Kommentit

10 kommenttia
Riika V.

No niinpä! 🙈

Avatar

Tää on niin pirun hankala toisaalta, kun nyt on allergiat ja muut puskemassa ihmisillä päälle. Minä ja toinen meidän tytöistä on aivastellut nyt välillä, mutta kunnon flunssan oireita ei ole. Eli onko kyse vaan katupölystä? Pitääkö kaikki hiukankin niistävät pitää kotona? Ei tule suurelta osalta onnistumaan.

Oikeasti kipeä lapsi on asia erikseen ja nyt mun mielestä sitä kuumetta ei voi pitää rajana. Ihan kunnolla tukkoinen nenä tai kurkkukipuinen täytyy pitää kotona, vaikka normaalisti isommat lapset kouluun vähän nuhaisina menisivätkin.

Riika V.

Tää on oikeesti tosi hankala! Ei millään voi tietää, että mikä laittaa nenän vuotamaan yms. Se kai se pointti siinä onkin, että kun ei tiedä onko koronaa vai katupölyä niin varalta pidetään kotona. 🤔

Avatar

Meillä nyt täällä ei oo tullu mitään ohjeistuksia vielä ja lapset saa käydä koulussa/hoidossa/kerhossa toistaiseksi normaalisti.

Mä kyllä olen ilman kuumettakin pitänyt kunnolla nuhaset lapset pois just esim. kerhosta, koska ei sitä ole kiva perus flunssaakaan toisiin tartuttaa.

Mutta nyt kun alkaa ihmisillä nenät ja silmät vuotamaan siitepölynkin takia, ni kohta on kaikki kotona vaan siksi. 😅

Avatar

Asun Satakunnan alueella (ei vielä tunnettua koronaa) ja meillä ei ole tullut minkäänlaista ohjeistusta pitää lapsia kotona/olla itse poissa töistä, jos on nuha. Miniööa on 1,5-vuotias lapsi ja hän on käytännössä nuhassa puolet vuodesta. Päiväkodissa sanoivat alkuunsa, että tänme vaan, jos ei ole kuumetta ja sitä olen noudattanut. Toki mielelläni olisin kotona hoitamassa lasta, mutta kalliiksi tulee, kun vaan 3 päivää saa palkallisena hoitaa. Uusia ohjeita odottaen…

Riika V.

Eihän yleensä flunssaisia lapsia neuvotakaan kotona pitämään! Ja kyllä se kolme päivääkin onneksi on parempi kuin ei mitään. 😊 Nyt tosiaan täällä Pirkanmaalla on tuollainen ohjeistus annettu PSHP:stä kun sitä koronaa on täällä tavattu kokoajan etenevissä määrin.

Avatar

Hankala juttu. Lapsella nenä tukossa aamulla, edellisenä iltana vähän kurkku kipeä mutta syö, juo ja ääni kulkee normaalisti. Muuten täysin oma itsensä ja vireystila normaali.

Soitin aamulla terveysneuvontaan, nuha ei ole tyypillinen koronaviruksen oire eikä meillä syytä epäillä kontaktia sairastuneeseen. Ei mahdollisuutta saada sairauslomatodistusta, joten lapsi vietävä eskariin. Ei tarvitse lääkärin arviota.

Eskarista sitten sanottiin, että pitäisi jäädä kotiin kunnes täysin oireeton.

Kerroin, ettei kummallakaan meillä ole etätyömahdollisuutta ja neuvonnasta sanottu edellä oleva. Työnantajat ei mahdollista kotona olemista ilman lääkärintodistusta, palkaton vapaa pitäisi sopia etukäteen eikä suoraan sanottuna oikein huvita jäädä palkatta kotiin terveen oloisen lapsen kanssa vähintään loppuviikoksi.

Lapsi jäi eskariin.

No minulla meni tunti ylimääräistä aikaa asian selvittelyyn, joten lounas jäi väliin ja silti työpäivä venyy toisesta päästä (onneksi isä sai haettua lapsen normaaliaikaan). Mietin vaan, montakohan näitä keskusteluja käydään vielä tänä keväänä.

Ilman muuta toinen aikuisista jäisi kotiin joka nuhasta ja kurkkukivusta, jos se olisi jotenkin mahdollista. Tosin sitten poissaolopäiviä olisi enemmän kuin työ- ja eskaripäiviä.

Riika V.

Tää on tosi hankalaa vielä, jos kerran terveysneuvontakin on ihan eri linjoilla sairaanhoitopiirin ja koulun / päiväkodin kanssa! Voi apua. 🙄 Mitähän ne lääkärit sanois esim. Mehiläisen digiklinikalta?

Avatar

No siis toi terveysneuvonta on käsittääkseni sairaanhoitopiirin/keskussairaalan järjestämä, eiköhän ne siellä osaa parhaiten arvioida tilanteen. Mutta varmaan eri sairaanhoitopiireissä eri käytännöt.

Pitäisi kai selvittää, kattaako vakuutus digiklinikan. Mehiläisen lasten ajanvarauksesta tms. sanottiin, että terveysneuvonta arvioi tilanteen eikä kannata varata heille lääkäriaikaa.

Lähinnä eskarin näkemys oli mielenkiintoinen, koska mielestäni heillä oli tässä vähiten lääketieteellistä osaamista.

Riika V.

Se eskarin kantahan olis ainakin tässä meidän sairaanhoitopiirissä just linjassa ton ”PSHP on linjannut, että hengitystieoireisena ei tule mennä kouluun tai päiväkotiin” kanssa. Se siis meillä tuli Helmi-viestillä koulusta. Eli terveysneuvonta ei ollut kaiketi ajantasalla. Siis jos ootte kanssa Pirkanmaalla tai muualla, jossa on sama ohjeistus. 😊 Lääkäriin joo ei ohjeisteta mentäväksi ja siksi just mietin tuota Digiklinikkaa. Mun mielestäni meillä ne on menneet vakuutuksiin kaikilla lapsilla, mutta riippuu paljon vakuutuksesta! Se on tosi näppärä palvelu kyllä. 👍🏼

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä