Itsetehty pyykkietikka

Teksti Riika V.

Olen käyttänyt meidän pyykin huuhtelussa pyykkietikkaa jo ehkä parisen vuotta. Teen pyykkietikan itse, sillä olen todennut sen toimivan todella hyvin ja kun teen pyykkietikan itse, ei siihen tule mitään ylimääräisiä säilöntä- tai lisäaineita. Pyykkietikan teko on superhelppoa ja itse voi valita laittaako joukkoon tuoksuja vai ei. Itsetehty pyykkietikka on myös oiva lahjaidea! Pyykkietikan ohje onkin ollut yksi blogini luetuimpia postauksia jo monta vuotta, joten tässä se tulee taas päivitettynä.

Pyykkietikan käytön aloittamisen jälkeen en ole enää tarvinnut pyykkiin ollenkaan huuhteluainetta. Pelkkä pyykkietikka riittää ja usein jätän myös eteeriset öljyt pois, jolloin pyykki ei tuoksu muulle kuin puhtaalle. Pyykkietikka poistaa pyykistä sähköisyyden sekä pesuainejäämät. Se jättää pyykin raikkaaksi sekä pehmeäksi eikä kuluta värejä pyykistä, vaan itseasiassa kirkastaa ne. Etikka myös poistaa pyykistä hajuja sekä tahroja ja kellastumista. Pyykkietikka ei myöskään huononna esimerkiksi pyyhkeiden imukykyä kuten taas huuhteluaine tekee.

 

 

Teen pyykkietikan litran lasipulloon, jossa on tiivis kansi. Oman pulloni olen hankkinut Ikeasta ja kannattaa valita sellainen pullo, josta on helppo kaataa pyykkietikkaa joko suoraan koneen annostelulokeroon tai mitta-astiaan. Itse teen pullon aina niin täyteen, että aluksi joudun kaatamaan pyykkietikkaa ensin mittaan ja siitä koneen lokeroon. Sitten kun pyykkietikkapullo on hieman tyhjentynyt, kaadan etikkaa suoraan annostelulokeroon.

Jos pyykkiä tulee pestyä paremminkin harvoin, kannattaa käyttää keitettyä, jäähtynyttä, vettä tai lisätä joukkoon esimerkiksi Ecocert -sertifikoitua säilöntäainetta (esim. Geogard 221). Pyykkietikkaa ei kannata tehdä kovin isoa satsia kerrallaan, jos ei käytä säilöntäainetta ja jos pyykkiä pesee harvoin. Tosin etikka taitaa itsessään kuitenkin toimia säilöntäaineena happamuutensa ansiosta ja meillä tulee pestyä pyykkiä niin paljon, että säilöntäaineeton pyykkietikka ei ole päässyt pilaantumaan.

Eteerisiä öljyjä lisään aina välillä pyykkietikan joukkoon, ja suosikkejani ovat piparminttu, viherminttu sekä laventeli. Omat eteeriset öljyni olen tilannut Limepop:sta ja siellä niitä on tosi laaja valikoima. Etikka tuoksuu pyykkietikasta eteeristen öljyjenkin jälkeen läpi, mutta kun pyykki on kuivaa, on etikan haju jo haitunut. Kannattaa muistaa kuitenkin, että eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt saattavat haurastuttaa koneiden muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää!

 

Itsetehty pyykkietikka

3/4 väkiviinaetikkaa
1/4 keitettyä, jäähtynyttä, vettä
eteeristä öljyä
(säilöntäainetta, esim. Geogard 221)

Lasipulloon mitataan viisi minuuttia kiehunut, jäähtynyt, vesi ja etikka. Sekaan tiputellaan eteeriset öljyt. Itse teen pyykkietikan litran lasipulloon ja siihen menee sellaiset 30 tippaa eteeristä öljyä. Puhtaaseen, kuivaan pyykkiin ei juurikaan jää tuoksua, mutta toisaalta taas en haluakaan, että pyykki tuoksuu voimakkaasti.

Tätä emulgoimatonta pyykkietikkaa pitää muistaa ravistaa kunnolla ennen kuin sitä annostelee, sillä eteeriset öljyt eivät liukene nesteeseen, vaan jäävät pintaan kellumaan. Täältä löydät ohjeeni emulgoituun pyykkietikkaan, jota ei tarvitse ravistella.

 

 

Pyykkietikkaa annostelen tavallista isomman, 9 kg:n, pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 40 ml. Pyykkietikkaa pitää muistaa ravistaa kunnolla ennen kuin sitä annostelee, sillä eteeriset öljyt eivät liukene veteen vaan jäävät pintaan kellumaan. Pyykkietikkana voi käyttää ihan vain pelkkää väkiviinaetikkaakin, mutta itse lisään vettä joukkoon siksi, että annostelu on helpompaa. Itse lorautan sitä näppituntumalla koneeseen, joten kun joukossa on vettä, en annostele pyykkietikkaa liikaa.

Kannattaa valita väkiviinaetikka, sillä se on luonnollisesti käymisteitse valmistettu ohrasta kun taas etikka valmistetaan synteettisesti. On siis mukavampi käyttää biohajoavaa väkiviinaetikkaa kuin synteettistä etikkaa, joka ei ole biohajoavaa. Huuhteluveden mukana pyykkietikka ja sen ainesosat kuitenkin päätyvät maaperään jossain määrin.

Olen tehnyt pyykkietikasta myös emulgoidun version, jonka ohje löytyy täältä. Sen idea on siis se, että eteeriset öljyt pysyvät sekoittuneena etikka-vesi -seokseen eikä pyykkietikkaa tarvitse ravistella ennen annostelua. Tälläistä, emulgoitua, pyykkietikkaa on kiva esimerkiksi antaa lahjaksi, mutta kotikäytössä käytän ihan vain väkiviinaetikkaa ja vettä.

Etikka pitää lisäksi huolta itse pesukoneesta poistaen pesuainesaostumat ja estäen niiden muodostumista. En kuitenkaan ole varma kannattaako etikkaa käyttää koneissa, joissa kone annostelee aineet itse. Etikka ei välttämättä tee hyvää koneen säiliölle ollessaan kokoajan kosketuksissa sen kanssa. Ilmeisesti myös koneen on hankala annostella pyykkietikkaa sen nestemäisen olomuodon vuoksi.

Ihania pyykinpesuhetkiä!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä