Raskaus ja korona: Onko syytä huoleen?

Teksti Riika V.

Kaikilla rupeaa varmaan jo tulemaan korvista ulos tämä korona! Niin se välillä itselläkin tekee ja tekisi mieli oikeasti nostaa kädet pystyyn, mutta sitten muistaa, että tämä on nyt kuitenkin niin valtavan iso asia, että se vain täytyy ottaa vakavasti. Ja minun kohdallani huolta ja epätietoisuutta lisää tämä raskaus. Kuinka koronavirus ja sen uhka vaikuttavat raskauteen? Raskaus ja korona: Onko syytä huoleen?

THL vakuuttaa, että syytä huoleen ei ole. Tai ainakaan THL:n mukaan raskaana oleva ei kuulu riskiryhmään ja Tays:n ohjeistuksessa (julk. 13.3.20) kerrotaan: ”COVID-19 -infektio ei tämän hetken tiedon valossa lisää raskaushäiriöiden riskiä, eikä sen ole todettu siirtyvän veri(istukka)teitse sikiöön. Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia hengitystieinfektioille, joten erityisen varovaisuuden ja suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa.”

 

 

Raskaus ei nosta riskiä, vastasyntyneistä tiedetään vähän

Mutta siis varsinaiseen riskiryhmään raskaana oleva ei onnekseni ainakaan tämänhetkisen tiedon mukaan kuulu. Korona ei siis vaikuttaisi olevan erityisen vaarallinen raskaanaolevalle eikä ilmeisesti vauvallekaan. Nythän lehdissä on ollut juttua (täällä) kuinka ainakin Iso-Britanniassa ja Kiinassa on korona tarttunut joko synnytyksessä tai raskauden loppuvaiheessa äidiltä vastasyntyneeseen. Siitä, kuinka vakavana korona vastasyneillä ollut, ei minulla ole luotettavaa tietoa. Enkä ole alkanut asiaa googlettamaankaan, sillä en halua turhaan pelätä.

Se, mikä minua tässä huolettaa, on lähinnä se, että tutkimustietoa ei juurikaan ole. Koronavirus on sen verran tuore, että minun ainakin on tosi vaikea luottaa viranomaisteen sanaan siitä, että ei ole mitään hätää, eikä tarvitse olla huolissaan. ”HUS:n infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronaviruksen vaikutuksesta raskaana oleviin ei ole vielä tarkkaa tietoa. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät raskaana olevat ole kummemmin nousseet esiin kaikista tartunnan saaneista.”  YLE 14.3.20

Ylen jutussa Järvinen kertoo myös, että vastasyntyneistä tiedetään vielä vähemmän kuin raskaana olevista. Ja toisaalta hän kertoo myös, ettei tiedossa ainakaan ole, että vastasyntyneillä olisi ollut merkittäviä ongelmia. Itselleni jää kovin epävarma tunne ja vahva epätietoisuus tästä kaikesta. Eikä tässä tilanteessa tosiaan pystytäkään antamaan sen tarkempaa tai luotettavampaa tietoa, sillä sitä ei yksinkertaisesti vain ole. Ei siis ole muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä asia ja elää epätietoisuuden kanssa.

 

 

Kuinka toimin loppuraskauden ajan?

Olen päättänyt ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan jättää kaikki ylimääräiset menot pois. Vältän isoja marketteja, noutopöytiä, suuria ravintoloita, kampaamokäyntejä yms. En mene mihinkään, missä tiedän olevan tai käyvän paljon ihmisiä. Matkustelut tietenkin saavat nyt jäädä ja vietämme paljon aikaa kotona. Onneksi viihdyn kotona ja meillä on ihana piha sekä mahtavat ulkoilumahdollisuudet oven takana. Koululainen käy ainakin vielä toistaiseksi koulussa ja toivoisin, että tähän tulisi joku selkeä ohjeistus.

Jos hallitus tai Tampereen kaupunki ohjeistaa esimerkiksi pitämään ne lapset kotona, jotka vain on mahdollista pitää, aion tehdä niin. Jos kyseistä ohjeistusta ei tule, todennäköisesti otan tytön pois koulusta hyvissä ajoin ennen kevättä. Minulla siis on laskettu aika kesäkuussa, joten keväällä rupean näillä näkymin pelaamaan koulunkin suhteen varman päälle, jollei mitään selkeää ohjetta tai ihmeparannusta koronaan ennen sitä tule. Ajattelen, että siinä lasketun ajan lähettyvillä yritän minimoida sairastumisen riskin itseltäni ja koko perheeltä.

Käsihygienia meillä on aina ollut tärkeässä asemassa, joten jatkamme samalla radalla sen kanssa. Lasten kavereita käy meillä edelleen leikkimässä, kunhan ovat itse ja kotiväki mukaan luettuna terveitä. Tässäkään ei meidän toimintatapoihin ole tullut muutoksia, sillä näin on toimittu meillä aina. Tiedän kyllä, että oireetonkin voi virusta kaiketi tartuttaa, mutta olisi kohtuuttoman epäreilua kieltää lapsilta kaikki sosiaalinen kanssakäyminen ainakin tässä vaiheessa. Tottakai sitten, jos viranomainen niin määrää, mutta ei vielä!

Nyt ei auta muu kuin noudattaa viranomaisten määräyksiä ja suosituksia sekä toivoa parasta. Täytyy muistaa olla onnellinen ja kiitollinen, että kaikki on hyvin juuri nyt.

Aurinkoista viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä