Koronastakin voi saada parisuhderiidan – Viime päivien ajatuksia

Teksti Riika V.

Ajatukset ovat olleet sekaisin varmasti kaikilla viime päivinä. Itselläni ainakin ajatukset heittelevät laidasta laitaan ja uusi arki kotikoulussa on vaatinut sopeutumista kaikilta. Koululainen on kotona, samoin kuin kerholaiset, kaikki harrastukset on peruttu ja oma raskauteni etenee hurjaa vauhtia! Kokosin listaan viime päivien ajatuksia ja mukaan mahtuu niin positiivista kuin negatiivistakin.

Stressitasot ovat tosi korkealla ja on ihan kamalan vaikea ymmärtää mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu. Tulevaisuus on kaikin puolin epävarmaa ja on tullut huomattua, että koronastakin voi saada parisuhderiidan aikaiseksi. Kaikki tuntuu toisaalta olevan ennallaan, mutta kuitenkin niin paljon on muuttunut.

 

 

Kokosin tämän viikon ajatuksiani ja tuntemuksiani listalle, sillä päivisin en voi ihan kaikesta puhua lapsille. Lapsille kyllä koronasta puhun ja heillä on päivittäin ihan hirveän paljon kysyttävää. Vastailen niin hyvin kuin osaan ja yritän vaikuttaa siltä, että en olisi niin huolissani kuin oikeasti olen. En halua, että lapset huolestuvat vielä kaiken lisäksi siitä, että äitikin on huolissaan eikä oikein tiedä, mitä tapahtuu. Kirjoittelin sitten asioita ylös ja tälläisiä asioita olen tämän viikon aikana pohtinut:

Kaikki tuntuu olevan ennallaan, mutta kuitenkin niin moni asia on muuttunut. Aamukahvia juodessani ja aamutoimia hoitaessani kaikki tuntuu olevan ennallaan, mutta sitten viimeistään aamun uutiset palauttavat takaisin maanpinnalle. Niin moni asia on muuttanut eikä kukaan oikein osaa sanoa kuinka pitkäksi aikaa. Ikuisesti? Helpottaako tämä tilanne edes meidän elinaikanamme? Epidemia luultavasti kyllä, mutta entä kaikki mitä se tuhoaa?

Koronastakin voi saada parisuhderiidan. Me tuskin olemme ainoa pariskunta, joka koronan tiimoilta on ollut parisuhderiidan kynnyksellä. Meidän perheessä korona ja sen lieveilmiöt vaikuttavat ihan valtavan paljon arkeen, niin kuin monella muullakin. Siinä sitten helposti syntyy kaikenlaista kitkaa ja ollaan riidan partaalla. Täytyy yrittää kuitenkin muistaa, että juuri näinä hetkinä riitely on se kaikkein pahin ja huonoin vaihtoehto. Näinä aikoina pitää tukea toinen toista ja vetää yhtä köyttä tiukemmin kuin koskaan.

Suomalaisilla yrityksillä menee huonommin kuin aikoihin. Tuntuu siltä, että suomalaiset yritykset ovat nyt huonommassa jamassa kuin aikoihin. Instagram ja muu sosiaalinen media huutavat, että auttakaa yrittäjiä ja tukekaa kotimaisia yrityksiä. Ja tämä huoli on todellakin aiheellinen. Koronan aijeuttama epävakaus vaikuttaa ihan hurjan suureen määrään suomalaisista yrityksistä ja sitä kautta myös suomalaisiin työntekijöihin.

Kumpi pelottaa enemmän, korona vai taloustilanne? En enää osaa sanoa, kumpi pelottaa minua enemmän itse kotonavirus vai se, mitä se tekee meidän yhteiskunnallemme. En kuulu riskiryhmään, eikä onneksi kukaan muukaan meidän perheestä, mutta raskaus ja synnytys yhdistettynä koronaepidemiaan pelottaa kyllä. Mutta niin pelottaa kyllä myös se, että miten ihmeessä Suomi tästä selviää? Ihmiset menettävät työpaikkoja ja sairaalat täyttyvät koronapotilaista. Lääkettä tai rokotetta koronaan ei ole ja vaikka se nyt keksittäisiin, kuinka tästä noustaan?

 

 

Etäopiskelu on näyttänyt kuinka upea koululainen meillä onkaan. Olen nähnyt nyt muutamana päivänä lapsestani niin ihania puolia, että ei tosikaan! Puolia, joita en olisi koskaan nähnyt, ellei olisi tullut tätä etäopiskelujaksoa. Ihan mahtavaa nähdä kuinka hienosti ja itsenäisesti hän kantaa vastuun oppimisestaan ja tehtävien teosta.

Mahtavaa nähdä kuinka ihanasti opettajan ja koululaisen suhde toimii. Ihan mahtavaa päästä kurkistamaan opettajan ja oppilaan väliseen suhteeseen! Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä kuinka ope ja oppilas toimivat opetustilanteessa. Vaikka tilanne on ihan uusi kaikille, silti se opettajan ja oppilaan välinen suhde on sama. Meidän koululaisella ainakin tuntuu olevan aivan huippuope! Nostan hattua kuinka hienosti hän on saanut ainakin oman tyttöni kanssa homman toimimaan. Ihanat tsemppivideot joka päivä ja videopuhelujakin!

Viikko sitten tuntui, että olisipa jo kesä, nyt voisin pysyä raskaana ikuisesti. Sen verran ahdistava ja epävarma on tämä tilanne kaikin puolin, että juuri nyt tuntuu siltä, että voisin olla raskaana ikuisesti. Tai ainakin siihen asti, että epidemia ja sen aiheuttamat vahingot on päihitetty.

Onneksi lapsista on seuraa toisilleen. Olen tässä tällä viikolla monta kertaa miettinyt, että onneksi lapsista on seuraa toisilleen. Kun pyydetään välttämään ihmiskontakteja ja koulu, kerho sekä harrastukset suljettiin, on selvää, että lapset, jotka ovat tottuneet toimimaan ryhmässä, ovat yhtäkkiä aika hukassa muutosten keskellä. Olemme onnekkaita, kun lapset saavat edelleen toimia omana pienenä ryhmänään ja harjoitella sosiaalisia taitoja keskenään.

Yhteistyötaidot kehittyvät. Uskon, että tämä jakso tulee vahvistamaan lasten sisarussuhteita ihan hurjan paljon. Nyt heidän on pakko löytää tavat toimia yhdessä kun kotona vietetään niin paljon aikaa. Leikit ovat alkaneet sujua paremmin eivätkä he tunnu tappelevan ihan jatkuvasti. Toivon, että kunnioitus toinen toistaan kohtaan kasvaa ja syvenee. Toivon, että he osaavat arvostaa sitä, että heillä on toisensa.

Minulla on maailman ihanimmat lapset. Kuinka ihmeessä he ovatkaan näin sopeutuvaisia? Ihan tuosta noin vaan sujahtivat tähän uuteen arkeen! Kuinka paljon heidän elämissään muuttui yhtäkkiä ja silti he vain jatkavat uutta arkea ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kyllä meillä toki huomaa, että lapset hieman reagoivat tähän tilanteeseen, mutta yllättävän vähän (ainakin tähän mennessä).

 

 

Oma piha ja metsä takapihalla on suuri onni. Näinä päivinä on suuri onni asua omakotitalossa ja vieläpä niin, että takapihalta alkaa metsä. Pieni metsä, mutta lapsille siellä on paljon seikkailtavaa!

Kaikki hyvin, kunhan ulkoilua ei kielletä. Juuri nyt tuntuu siltä, että kyllä tämä tästä, kunhan ulkoilua ei kielletä. Kyllä me täällä kotona saamme ajan kulumaan niin kauan kuin saamme välillä käydä pihalla ja metsässä! Jos ne kielletään, on aika nopeasti toinen ääni kellossa.

Kaikki on hyvin nyt, mutta tulevaisuus pelottaa. Välillä tuntuu, että tulevaisuuden näkymät ovat melko mustat, katsoo niitä miten päin tahansa. Oikein yksikään ennuste ei ole optimistinen eikä mikään vaihtoehto näytä kovin hyvälle. Tulevaisuuden näkymistä on tosi vaikea löytää mitään hyvää, joten on parempi keskittyä siihen, että kaikki on hyvin juuri nyt.

Kevät tulee koronasta huolimatta. Maailma jatkaa pyörimistään koronasta huolimatta ja itseasiassa taitaa jopa näyttää elpymisen merkkejä kaiken turismin ja saastuttamisen ollessa tauolla. Kevät tulee ja vähät välittää koronasta tai siitä, mitä se tekee meille. Ajatus on toisaalta lohduttava, mutta toisaalta aika lohdutonkin. Eteenpäin on mentävä vaikka tulevaisuus vaikuttaakin ahdistavalta ja epävarmalta.

Ihmiskunta tarvitsi tälläisen muistutuksen. Välillä tuntuu, että ihmiskunta tarvitsi tälläisen muistutuksen kaiken tämän kiireen ja suorittamisen keskelle. Ihmiset tarvitsivat muistutuksen siitä, mikä tässä elämässä loppujen lopuksi onkaan tärkeintä. Se tuskin on ylenpalttinen kuluttaminen, maailmaa saastuttava matkailu, jatkuva stressi ja kiire. En todellakaan tarkoita, että tarvittiin koronaepidemia, mutta välillä tuntuu, että maailmanmeno oli jo liian hektistä! Pienempikin muistutus olisi riittänyt, kai.

Lasillinen viiniä maistuisi, jos voisin sellaisen nauttia. Kaikki on niin sekaisin ja vaakalaudalla, että lasillinen viiniä maistuisi. Pakko myöntää, että jos en olisi raskaana, ottaisin lasillisen. Eihän se mitään auttaisi, mutta maistuisi hyvälle ainakin!

 

Kunpa tämä tilanne laukeaisi ja kaikki kääntyisi parhain päin. Kunpa koronaan löytyisi joku ihmeparannus tai rokote ennen kuin koko maailman talous ja miljoonien terveys on mennyttä. Kunpa todellakin tämä kääntyisi nyt parhain päin pian ja me ihmiset ottaisimme tästä opiksemme. Lopettaisimme turhan kiirehtimisen ja stressaamisen. Arvostaisimme toinen toisiamme ja pitäisimme huolta itsestämme. Vähentäisimme turhaa matkustelua ja tämän maapallomme saastuttamista. Sairastaisimme kotona rauhassa ja arvostaisimme terveyttämme.

 

-R

 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Oi miten hyviä ajatuksia sinä,rakas tyttäremme,kirjoitit ❤
Aivan samoja mietteitä on ollut mullakin.
Tuntuu jotenkin uskomattomalta,että tämmöisen pysäytyksen me ihmiset saimme! Opetuksen siitä,mikä on tärkeää elämässä,ja mitä pitäisi vaalia paljon enemmän,myös koronan jälkeen.
Toivottavasti tämä tuo paljon hyvääkin tullessaan,vaikka nyt pahalta tuntuukin.
Kaikki muuttuu vielä paremmaksi 😊❤

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä