Tekemistä lasten kanssa: Pilttipurkit hyötykäyttöön

Teksti Riika V.

 

Meidän keskimmäiseltä irtosi ensimmäinen hammas ja laitoin sen nopeasti puhtaaseen pilttipurkkiin säilytykseen. Hammaskeijun palauttama hammas oli sitten purkissa muutaman päivän ja keksittiin lasten kanssa, että mehän voisimme koristella jokaiselle omat purkit ja näin ottaa pilttipurkit hyötykäyttöön. Nuorimmalta ei vielä hampaita ole lähtenyt, mutta hän teki itselleen kolikkopurkin ja tärkeiden juttujen purkin.

Meillä mangososetta syödään edelleen paljon, vaikka meillä ei nyt varsinaisesti soseikäisiä lapsia olekaan. Lapset tykkäävät niistä ihan sellaisinaan tai maustamattoman jugurtin kanssa ja itse syön mangososetta myös jugurtin tai puurin kanssa. Silloin kun vielä lapset kerhossa pystyivät käymään, heillä oli melkolailla aina yhtenä eväänä Piltin mangososetta.

 

 

 

Irroitin pilttipurkeista etiketit, pesin purkit ja korkit koneessa. Kaivoin komerosta vanhoja silkkipapereita, joita oli pakettien tai särkyvien ostosten mukana meille kulkeutunut ja komerosta löytyi myös purkkeihin sopivaa lahjapaperia. Huomasin, että liimalakka oli loppunut, mutta teimme purkit ilman sitä. Täytyy sitten joku kerta muistaa ostaa lakkaa lisää ja lakata purkit. Jotkut myös laimentavat liimaa ja vettä saadakseen liimalakkaa, mutta sitä en ole koskaan kokeillut. Voi olla, että toimisi hyvinkin!

 

Pilttipurkkien tuunaukseen tarvitset:

-puhtaita pilttipurkkeja kansineen
-sakset
-siveltimen
-askarteluliimaa (tai pelkästään liimalakkaa)
-silkkipaperia, servettejä, lahjapaperia, sanomalehteä yms.
-suolaa
-liimalakkaa (esim. Decoupage)
-juuttinarua
-paksumpaa paperia
-tussin.

Lapset tykkäsivät kovasti pilttipurkkien tuunaamisesta ja meidän lapsilta se onnistui hyvin jokaiselta. Nuorin lapsista on kolmevuotias ja hänkin pystyi tosi hienosti tekemään omat purkkinsa. Minä autoin vain sopivan kokoisen paperinpalan leikkaamisessa. Isommat lapset (5 ja 9 vuotta) eivät juurikaan apua tarvinneet ja vanhin nyt osasi itse tehdä purkkinsa alusta loppuun.

 

 

Näin me otimme pilttipurkit hyötykäyttöön

Ensin leikattiin sopivat palat paperia, jolla sitten puhdas ja kuiva pilttipurkki sekä kansi päällystettiin. Paperi liimattiin pilttipurkin ympärille ja sama tehtiin kannelle. Liimaa lisättiin vielä paperin päälle ja pyöriteltiin purkkia ja kantta lautasella, jolla oli suolaa. Suola tarttui kivasti liimaan ja lasten mielestä enempi oli parempi. Sitten kun purkit olivat kuivuneet, hieroin liiat suolat lavuaariin, sillä muuten ne olisivat olleet pitkin kotia.

Jos meillä olisi ollut liimalakkaa, olisi se varmasti riittänyt yksinään eikä askarteluliimaa olisi välttämättä tarvittu ollenkaan. Olisin mielelläni lakannut purkit ja kannet vielä nyt valmiina, mutta tosiaan, liimalakka oli päässyt loppumaan. Suola pysyy aika hyvin kiinni pelkällä askarteluliimallakin, mutta lakka viimeistelisi purkit kyllä kivasti.

Kirjoittelimme lapuille vielä purkkien sisällöt ja kiinnitimme laput purkkeihin juuttinarulla. Kirjoitin lappujen kääntöpuolelle lasten nimet niin eipähän mene hampaat ja kolikot lasten kesken sekaisin. Ajattelin itse vielä jossain välissä tehdä kauniit purkit lasten ensimmaisille hiussuortuvillekin. Olen niitä säästänyt kun en ole raskinut heittää poiskaan!

 

 

 

Ei muuta kuin mielikuvitus valloilleen ja pilttipurkkeja tuunaamaan! Silkki- ja lahjapaperin lisäksi esimerkiksi servetit ja sanomalehdet toimivat hyvin myös. Servetistä kannattaa irroittaa päälimmäinen kerros ja käyttää vain sitä. Sanomalehdestä myöskin saa aikaan ihanan persoonallisia purkkeja, samoin kuin itse maalaamalla.

Ihanaa sunnuntai-iltaa kaikille ja tsemppiä alkavaan viikkoon!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä