Ulkoporeallas saunaterassille: Viime kesän paras hankinta

 

Olin haaveillut ulkoporealtaasta jo aika kauan ja viime loppukesästä sellaisen päätimme hankkia. Onneksi hankimme, sillä ulkoporeallas saunaterassille olikin viime kesän paras hankinta! Pohdimme pitkään, että millaisen altaan hankkisimme. Toisaalta ei tehnyt mieli laittaa altaaseen kiinni useita tonneja rahaa, mutta toisaalta taas halvat altaat mietityttivät. Olisiko niistä mihinkään?

Päädyimme hankkimaan Lazy-Z Spa Helsinki ulkoporealtaan, jonka hinta taisi olla viime kesänä noin 800 euroa. Poreallas on ilmatäytteinen, mutta reunat on eristetty, sillä allasta voi käyttää aina -10 asteeseen saakka. Allas ei siis ole sellaista ohutta muovia, joka täytetään ilmalla, vaan reunat ovat tyhjänäkin jämäkät. Altaassa on eristettyjen reunojen lisäksi eristetty pohja sekä kansi, jonka saa jämäkästi lukittua paikoilleen.

Me emme allasta talvella ole käyttäneet vaan taisimme laittaa sen talviteloille lokakuussa. Lazy-Z Spa Helsinki ulkoporealtaan sisähalkaisija on 170 cm ja veden syvyys on 60 cm. Vettä altaaseen menee 1 123 litraa ja altaassa on lämmitysjärjestelmä, joka kierrättää ja suodattaa vettä sekä pitää veden ihanan lämpimänä. Allas on siis aina valmis kylpemistä varten ja lämpötilan saa säädettyä mieleisekseen!

 

 

Ulkoporeallas saunaterassille osoittautui hitiksi

Meillä allas pääsi saunaterassin kylkeen ja viritimme sen yläpuolelle terassipurjeen suojaamaan polsikijoita polttavan kuumalta auringolta. Purje suojaa ehkä hieman myös puiden roskilta, mutta kyllä niitä altaaseen aina pääsee putoilemaan. Terassipurje on hyvä myös silloin kun sataa vettä. Se ohjaa osan sadevedestä pois altaan päältä, jolloin kannen päälle ei jää vettä niin paljoa. Mies rakensi terassia vielä lisää altaan ympärillekin, jotta lasten on helpompi päästä altaaseen ja sieltä pois.

Kuten arvata saattaa, allas oli kesän hitti! On myös tosi hyvä, että altaan pohja on tasainen, eikä siellä ole penkkeja eikä muitakaan syvennyksiä, joihin lapset kompuroisivat. Tasaisella pohjalla lasten on hyvä kävellä, liikkua ja sukellella altaassa. Altaan pohja on sen verran pehmeä, että siellä on oikeasti tosi kiva istua ja makoilla aikuisenkin! Ja poreet on ihanat. Eivät liian kovat, vaan juuri sopivan rentouttavat.

Paikka saunaterassilla oli myös ihan loistava! On hyvä, että allas on suihkutilojen lähellä, jotta ennen altaaseen menoa on helppo käydä suihkussa ja sitten taas kylpemisen jälkeen saa kloorit pestyä pois iholta. Jos allas olisi meidän asuintalon terassilla tai sen lähettyvillä, olisi peseytyminen vähän hankalampaa, sillä meidän kylppäri ei ole ulko-oven lähettyvillä. Toisaalta myöskään meillä ei ole saunaa meidän asuintalossa, joten saunarakennuksen terassi on senkin puolesta ihan loistopaikka altaalle.

Meidän koko perhe mahtuu altaaseen ihan mahtavasti vaikka aluksi mietimme miehen kanssa, että kolme lasta ja kaksi aikuista ei millään voi olla altaassa yhtä aikaa. Mutta siellä me kesällä kylvimme kaikki yhdessä ainakin parina iltana viikossa. Lapset oikeastaan asuivat altaassa koko loppukesän ja minun paikkani oli tietenkin istua altaan vierellä. Lapsiahan ei voi jättää altaaseen hetkeksikään ilman valvontaa! Onneksi kannen saa lukittua altaan päälle kylpemisen jälkeen, eikä kukaan lapsista pääse altaaseen ilman valvontaa.

 

 

 

Ulkoporealtaan huolto ja hoito

Altaan hoitaminen vaati hetken opettelua ja opiskelua, mutta kun kloorit sekä pH-arvon säätelijät opiskeli huolellisesti, osoittautui altaan ylläpito tosi helpoksi. Vettä ja sen arvoja täytyy mittailla ja tutkia ja sitten niiden arvojen mukaan altaaseen lisätään tarvittavia kemikaaleja. Suodatinta täytyy putsata ja irtoroskia poistaa altaasta. Vettä lisätään aina kun vesimäärä on laskenut ja meillä se ainakin onnistuu letkulla suoraan vesipostista.

Mutta mitenkään ylivoimaista tai mitään rakettitiedettä altaan hoitaminen ei todellakaan ole! Sitä on turha pelätä. Altaan täyttämisessä toki on oma hommansa ja nyt kun sen taas keväällä otamme esiin, täytyy se putsata huolellisesti. Altaan täyttäminen ja lämmittäminen ensimmäistä kertaa on hidasta, mutta sitten kun se on ensi kerran lämmitetty, pitää altaan lämmitysjärjestelmä huolen, että vesi on aina halutun lämpöistä.

Kuvia katsellessa tulee kyllä kamala ikävä kesää, mutta onneksi se on täällä jo ihan pian! Odotan myös kovasti, että poreallas kaivetaan esiin ja pääsen nauttimaan poreista ennen kuin vauva syntyy. Sitten synnytyksen jälkeen tulee kuitenkin pitkä paussi ennen kuin altaaseen taas on asiaa.

 

-R

 

Kommentit

4 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Moikka! Meillä oli viime kesän käytössä sellainen aloituspakkaus, joka Motonetistä ostettiin samalla kuin allaskin. Siinä on siis se kloori, pH:n säätelyyn kaksi purkkia kemikaaleja (pH+ ja pH-), filtterin puhdistusaine ja sitten niitä tikkuja, joilla sitä veden puhtautta ja pH-tasapainoa tarkkaillaan. Meillä allas on ollut nyt talven varastossa, joten en vielä tiedä, missä kunnossa mahtaa olla. Syksyllä se kyllä kunnolla putsattiin, mutta saa nähdä! Muistaakseni ostin vielä viime kesänä lisäksi sellaisen pitkäkestoisen kloorin, jota ei tarvinnut lisätä ihan joka päivä. Tämä on se aloituspaketti, mikä meillä on: https://m.motonet.fi/fi/tuote/8000418/Porealtaan-starttisetti Ja olisikohan tämä ollut se hitaasti liukeneva kloori, jonka ostin: https://m.motonet.fi/fi/tuote/531216/Uima-altaan-kloori-hitaasti-liukeneva-1kg

Avatar

Mä olen miettinyt myös jotain tällasta, jos ja kun ensi kesä nyt sit menee lähinnä takapihalla ihmetellessä.

Muutama kysymys;

– miten usein tällaseen pitää vaihtaa vesi?

– meneekö tästä joku johto sitten pistokkeeseen vai miten ottaa virran?

Riika V. / Koti Kumpulassa

Me hankimme altaan loppukesästä, joten meidän ei tarvinnut siihen vaihtaa vettä kertaakaan ennen kuin laitoimme sen talveksi varastoon. Lisättiin vettä kyllä aina tarpeen mukaan ja tosiaan veden laadun tarkkailu testien avulla sekä kemikaalien lisääminen veteen on tärkeää, jotta vesi pysyy puhtaana. Menee johto, jossa on vikavirtasuoja tms., pistokkeeseen eli virta tulee sitä kautta.

Avatar

Hei, kerrotko mitä kemikaaleja käytät ja kuinka usein. Ollaan hankittu tuollainen ja yritetty selvittää miten se pidetään puhtaana

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä