Itsetehty saippua: Näin helposti valmistat söpöt eläinsaippuat

 

Vihdosta viimein sain kaivettua melt and pour -saippuamassan esiin ja tehtyä palasaippuoita. On pitänyt ja pitänyt vaikka kuinka kauan, mutta aina se vain on jäänyt. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja tein söpöt eläinsaippuat luomumassasta käyttäen yhtenä tehoaineena aktiivihiiltä. Lisäsin joukkoon myös muovitonta glitteriä saippuoita piristämään. Muotit ovat Ikean leivontamuotteja ja toimineet hyvin myös saippuanteossa.

Olen saippuaa tehnyt luomumassasta useamman vuoden ajan, koska ongelmani on helposti verille halkeilevat kädet varsinkin kylmällä. Itsetehty palasaippua on harvoja saippuoita, joka käsileni iholle sopii, joten yritän pitää aina molemmissa vessoissa sekä keittiössä palasaippuat käsieni pesua varten. Olen kokeillut tehdä saippuaa itse ihan alusta asti lipeästä, mutta meillä lapset tykkäävät olla mukana saippuanteossa, ja lipeä ei ikävä kyllä sovi silloin kuvioihin.

Valmismassan hyviä puolia on myös se, että palasaippuat ovat melkolailla heti jähmetyttyään käyttövalmiita, kun taas lipeästä itsetehdyt saippuat vaativat kuukauden verran kypsymistä ennen käyttöön ottamista. Toki lipeästä alusta asti tehdessä saippuamassa ei jähmety niin nopeasti kuin valmismassa, joten silloin saippusta saa aikaan näyttävämpiä luomuksia. Vaikka kullä valmismassankin kanssa oikeastaan vain mielikuvitus (ja aika) on rajana!

 

 

Söpöt eläinsaippuat luomumassasta

205 g luomusaippuamassaa (Pieni Tuoksukauppa)
8 g sheavoita (Limepop)
8 g hamppuöljyä (Limepop)
0,5 tl aktiivihiilijauhetta (Limepop)
1/4 tl Huurreruusu mica-väriä (Limepop)

0,5 tl kultaista egolitteriä (Limepop)
limen eteeristä öljyä (Limepop)

Linkkasin raaka-aineiden ostopaikat ylläolevaan ohjeeseen, joten niiden takaa löytyy hinnat ja lisätiedot.

Tee näin:

Pilko luomusaippuamassa pieniksi palasiksi ja laita metallikannuun vesihauteeseen sulamaan. Kun saippuamassa on kokonaan sulanut, lisää joukkoon sheavoi sekä hamppuöljy ja sekoita varovasti.

Lisää massan joukkoon aktiivihiilijauhe, mica-väri sekä ekoglitteri ja sekoita huolellisesti, mutta varovasti. Ota vesihaude pois liedeltä ja pidä kannu kuitenkin vielä vesihauteessa. Tiputtele joukkoon limen eteeristä öljyä oman mielesi mukaan. Tuoksuttele ja lisää tarvittaessa enemmän öljyä.

Itse tykkään jättää tuoksun melko vahvaksi, jotta pesun jälkeen käsiinkin jää ihana tuoksu. Eteerisen öljyn voi myös jättää pois, jolloin saat tuoksuttomia saippuoita. Muista sekoittaa massaa varovasti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Ota keittiöpyyhe esiin, nosta kannu vesihauteesta ja kuivaa sen pohja varovasti. Kaada saippuamassa muotteihin ja, jos haluat, voit suihkasta saippuapalojen pinnalle taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia, jotka molemmat poistavat pinnalle muodostuneita ilmakuplia tehokkaasti.

Anna saippuoiden jäähtyä huoneenlämmössä hetki ja kun ne ovat hieman jähmettyneet, voit siirtää ne jääkaappiin noin tunniksi. Kylmä jäähdyttää saippuat nopeammin, mutta voit antaa niiden jäähtyä ja jähmettyä myös huoneenlämmössä.

Kun saippuat ovat kunnolla kovettuneet, voit irroittaa ne muoteista ja siistiä reunoja esimerkiksi veitsellä, juustohöylällä tai kuorimaveitsellä, jos haluat. Saippuat, jotka eivät tule käyttöön, kannattaa kääriä leivinpaperiin ja laittaa tiiviiseen astiaan tai muovipussiin käyttöä odottelemaan.

 

 

 

Palasaippuan käyttö

Palasaippuat tulee huuhdella käsipesun jälkeen ja antaa levätä esimerkiksi saippuaritilällä ilmavasti. Palasaippuaa ei saa säilyttää esimerkiksi kupissa, jossa se lilluu vedessä eikä pääse kuivahtamaan käsienpesujen välillä. Jos saippua lilluu vedessä, voi veteen jäädä epätoivottuja pöpöjä käsistä. Vedessä ollessaan pöpöillä on hyvät olot kasvaa.

Omat, puiset saippuaritiläni, olen ostanut Ikeasta muutamalla eurolla ja ne ovat toimineet hyvin. Vesi pääsee valumaan palasaippuasta sekä ritilästä lavuaariin ja saippua saa kuivua rauhassa. Pääasia on siis se, että saippua huuhdellaan käytön jälkeen ja, että säilytysastian pohjassa on tarpeeksi monta reikää, jotta vesi pääsee valumaan pois.

Tämä viikko on alkanut melko kylmissä tunnelmissa ja täällä meillä mittari on pysytellyt päivänkin pakkasen puolella. Luntakin satoi ja nyt maa on vielä osittain valkoisena. Takatalvi siis! No, ehkäpä se kevät tästä kuitenkin pikkuhiljaa tulee.

Tsemppiä viikkoon jokaiselle!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä