Etäopiskelu ja kotikoulu voivat oikeasti olla kivaakin!

 

Minusta on tuntunut kuluneet viikot, että olen lukenut tosi vähän mitään positiivista koskien lasten etäopiskelua. Kaikki on yhtä kaaosta (niinkuin onkin), kaikilla on hirveästi hommaa (totta), lapset vain tappelevat keskenään (välillä kyllä), omat työt ovat unelma vain (kyllä, työaika nollissa), opiskelusta ei tule mitään (valillä kyllä näin), lapsilla on tylsää (aina joskus joo), vanhemmilla on kamala vastuu oppimisesta (osittain ehkä) ja ruokaakin pitää laittaa sekä pyykkiä pestä (kyllä vain). Mutta etäopiskelu ja kotikoulu voivat oikeasti olla kivaakin!

Kyllähän tässä yhtälössä on aivan valtavasti työtä varsinkin vanhemmille, jotka ovat kokopäivätöissä. Me olemme siinä mielessä päässeet helpolla tämän lasten kotona olemisen kanssa, että minä olen muutenkin ollut päivät kotona ja hoitanut töitäni silloin kun pienimmät lapset olivat kerhossa. Mies on yrittäjänä tehnyt jo vuodet pitkää päivää ja paljon töitä, joka nyt on korona-aikaan vielä korostunut. Yrittäjillehän tämä on aivan kamala paikka kokonaisuudessaan!

Toki nyt sitten kun kerhoa ei enää olekaan, on oma työaikani täysin nollissa ja olen yrittänyt saada työt tehtyä aina jossakin välissä päivän aikana. Myös näin illalla ja viikonloppuisin on sitten minun vuoroni saada työjuttuja hoidettua. Vielä ainakin on homma toiminut suht hyvin, mutta kyllä minua välillä stressaa se, että omat työni ovat hoituneet nyt vasemmalla kädellä silmät ristissä. Joogaopettajaopinnoista puhumattakaan! Ne ovat jääneet nyt kyllä ihan retuperälle.

 

Häkellyttävän hyvä etäopetus

Mutta tosiaan, se etäopiskelu. En löydä siitä kyllä moittimisen sijaa. Meidän kolmasluokkalaisen opettaja ainakin on tehnyt aivan superhienoa työtä etäopetuksen kanssa. Häneltä tulee joka aamu, ja toki vielä pitkin päivääkin, videoita, ohjeita ja kuvia oppilaiden WhatsApp -ryhmään, he ovat soittaneet videopuheluita keskenään ja ryhmässä, pitävät koko luokan videopalavereita Teamsissä sekä lähettelevät monen monta kymmentä viestiä päivän mittaan. Opelle saa aina soittaa ja laittaa viestiä myös yksityisesti.

Joka päivälle on selkeä listaus tehtävistä ja opiskeltavista asioista, jonka opettaja lähettää myös miedän vanhempien WhatsApp -ryhmään oppilaiden ryhmän lisäksi. Ohjeet on annettu tosi selkeästi ja opettaja on tehnyt hyvin selväksi, että oppilaat saavat ihan ehdottomasti soittaa tai laittaa viestiä hänelle, jos jonkin asian kanssa on hankalauuksia tai jos joku tehtävä ihmetyttää. Ohjeissa on Youtube -linkkejä ja niihin liittyviä tehtäviä niin kuin myös kuvis- ja liikuntatuntien ohjeita.

En voi kuin ihailla sitä muuntautumiskykyä, jota opettaja on osoittanut! Olen myös todella ylpeä tytöstäni, joka on pystynyt niin upeasti vastaamaan etäopiskelun mukanaan tuomiin haasteisiin. Haastavinta varmasti on se, että lapsen täytyy ottaa tavallista enemmän vastuuta siitä, että kaikki tehtävät tulee tehtyä. Opettaja kun ei olekaan enää fyysisesti samassa tilassa oppilaan kanssa vaan oppilaan täytyy itse pitää huoli, että tekee kaikki opettajan laatimat tehtävät ja kysyy, jos jokin on epäselvää.

 

 

Etäopiskelu: Ainutlaatuinen tilaisuus venyttää pinnaa

On ollut aivan ihanaa katsoa sekä seurata opettajan ja luokan tapaa toimia. Ilman tätä etäopiskelujaksoa en olisi koskaan päässyt näkemään näin läheltä ja aidosti sitä kuinka opettaja toimii oppilaiden kanssa. On ollut ihan äärettömän mielenkiintoista päästä katsomaan, minkälaisia tehtäviä oppilaat tekevät ja nyt vielä tämän etäjakson aikanahan tehtävien keksiminen sekä toteuttaminen on vaatinut äärettömästi luovuutta. En voi kuin ihailla, kuinka upeasti hommat on hoidettu! Jopa matematiikan koe saatiin järjestettyä hienosti toissapäivänä.

Näin, kun meillä ei koululaisella ole mitään oppimista tai keskittymistä häiritsevää tekijää ja motivaatio oppiakin on yleensä melko hyvä, on etäopiskelu onnistunut tosi hyvin. Tosin tässä vaiheessahan nyt on mahdotonta sanoa vielä, että kuinka hyvin lapsi on oppinut kotikoulussa etäopetuksen kautta. Kaiketi nämä seikat selviävät vasta sitten myöhemmin kun oppilaat palaavat taas normaalin lähiopetuksen pariin. Mutta etäopetus itsessään on ollut mielestäni tähän mennessä ainakin tosi upea juttu!

Suurin työ itselläni on ollut siinä, että olen saanut pienemmät sisarukset pidettyä poissa koululaista häiritsemästä koulupäivän ajan! Kysyttävää koululaisella toki on usein ja olen parhaani mukaan häntä opettanut aina kun on kysyttävää ollut. Muutaman kerran olen laskimen joutunut kaivamaan esiin kun oma matikkapääni ei enää ole riittänyt. Englannin tehtäviä olemme yhdessä katselleet läpi ja miettineet esimerkiksi sitä, miksi pääsiäistä oikein vietetäänkään. Joka päivä käymme yhdessä läpi, että kaikki tehtävät on varmasti tehty huolellisesti.

Kyllähän se, että kaikki lapset ovatkin päivät kotona ilman kerhoa, koulua ja harrastuksia, vaatii minulta venymistä ja luovuutta. On pakko luoda arkeen uudet rutiinit ja keksiä paljon erilaista tekemistä lapsille. Ja ne omatkin työt ja opiskeluhommat täytyisi jossain välissä saada hoidettua. Pinna palaa välillä herkästi jokaisella ja itseäni stressaa koko koronatilanne, raskaus ja synnytyskin. Mutta ei se auta kuin ottaa päivä kerrallaan ja muistaa olla kiitollinen siitä, että kaikki on nyt näin hyvin. Tulevaa on turha stressata, kun siihen ei voi vaikuttaa.

Etäopiskelu on järjestetty niin mahtavan hienosti, että haluan kiittää meidän koululaisen opettajaa sekä koulua siitä työstä, jota he ovat tehneet ja tekevät edelleen mahdollistaakseen tämän. Toki se, että on meillä on käytössämme kaikki tämä tekniikka, on ollut suuri apu ja helpotus. Mutta, jos opettaja ja koulu eivät olisi hoitaneet omaa osuuttaan näin hyvin, ei siitä tekniikastakaan olisi paljon hyötyä.

Kiitos!

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Ope kiittää❣️On suuri ilo, kun joku ääneen arvostaa ja ymmärtää- me opet välitämme ja osaamme. Ei ole ollut helppoa tehdä digi- ja etäloikkaa, mutta totisesti on yritetty ja välillä jopa onnistuttu! Ja tämän jälkeen osa tästä uudesta jää elämään. Voi mikä ilo on saada lapsilta esim. ideoita & videoita! 🤩 Ja miten hienosti voimme olla läsnä myös ruudun kautta, kun muuta ei ole.. ❤️ Kiitos perheille venymisestä- yhdessä olemme ihan parhaita!! 😌

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä