Potilashotelliin vai osastolle synnytyksen jälkeen?

 

Sitten kesäkuussa kun synnytys koittaa, toivoisin kovasti pääseväni synnytyksen jälkeen potilashotelliin vauvan kanssa, jos nopea kotiutuminen ei ole mahdollinen. Nopeaa kotiutumista eli polikliinistä synnytystä ehkä toivoisin kaikkein eniten, jotta välttäisimme vauvan kanssa ylimääräiset ihmiskontaktit. Osastolle en haluaisi, sillä kolme kertaa olen Taysissa synnyttänyt, kolme kertaa siellä osastolla ollut, enkä ole oikein viihtynyt. Toki osastolle mennään syystä, mutta jos saisin valita potilashotellin, valitsisin sen!

 

Kolme synnytystä, kolme kertaa osastolla

Olen siis Taysissa synnyttänyt kolme kertaa ja mukaan on mahtunut yksi kiireellinen sektio, yksi pitkä alatiesynnytys ja yksi nopea, melkeinpä syöksymäinen, synnytys. Esikoisen kohdalla ei vielä Taysissa Perheonni -potilashotellia ollut, joten silloin en siitä osannut haaveillakaan. Eikä sinne olisi pysähtyneen ja kiireelliseen sektioon päätyneen synnytyksen jälkeen edes päässytkään. Toinen synnytys taas oli sen verran pitkä, että lapsiveden menosta vauvan syntymään oli kulunut liian pitkä aika, joten potilashotelliin emme päässeet tulehdusriskin takia.

Nyt viimeisin synnytys oli nopea. Tai tuntimääräisesti se oli 12 tuntia eli ihan normaalipituinen, mutta sinnittelin kotona mahdollisimman pitkään aamupaivällä alkaneiden supistusten kanssa ja menin synnytysvastaanotolle vasta illalla puoli kymmenen maissa. Lapsivedet lässähtivät samantien vastaanoton vuoteelle käyrillä maatessani, mutta kohdunsuu ei ollut pariakaan senttiä auki vielä. Kävin suihkussa ja siirryimme saliin. Salissakaan ei vielä ollut tapahtunut kohdunsuulla avautumista, mutta supistukset olivat kovia.

Yhtäkkiä tuli pakonomainen tunne ponnistaa ja pyysin kätilöä katsomaan, mikä oli tilanne. Hän kääntyi tietokoneelta minuun päin ja sanoi, että pää näkyy. Viidessä minuutissa kohdunsuu oli täysin auennut ja vauvan pää oli näkyvissä. Ponnistusvaihe kesti sitten vajaat kolme minuuttia ja kuopus oli maailmassa. Ehdimme siis olla vajaan pari tuntia sairaalassa ennen kuin vauva syntyi. Kuitenkin, koska minulla oli B-streptokokki positiivinen, eikä antibiootti ehtinyt tippua kuin 10 minuuttia, emme päässeet potilashotelliin tulehdusriskin takia.

 

 

Miksi haluaisin synnytyksen jälkeen potilashotelliin?

Tällä kerralla haluaisin todella päästä synnytyksen jälkeen potilashotelliin vauvani kanssa. En ole oikein viihtynyt osastolla pääosin siksi, että siellä en ole saanut omaa rauhaa enkä yksityisyyttä. Kätilöt ovat olleet kyllä ihania kaikki enkä ole kokenut jääneeni kiireen jalkoihin tai mitenkään muutenkaan laiminlyödyksi, mutta eniten minua on ahdistanut se, että huoneessa on ollut toinenkin äiti ja vauva. Olen joka kerta jäänyt kaipaamaan omaa rauhaa enkä koe, että olisin sitä osastolla saanut. Eikä se tietenkään olekaan se osastolla olon tarkoitus!

Osastolla kahden hengen huoneissa en ole saanut nukuttua yöllä enkä päivällä. Yöllä joko minun tai huonekaverin vauva on itkenyt, huonekaveri on kuorsannut tai sitten huonekaveri ja vauva ovat tulleet yöllä salista huoneeseen. Joka kerta kun kaveri herää vessaan, herään minäkin. Samoin joka kerta kun kaverin vauva herää syömään, herään minäkin. Sama homma toki myös minun vauvani kanssa. Minä herään ja kaveri herää. Minä kuorsaan ja kaveri kuorsaa! Ihan ymmärrettävää, nelistään kun huoneessa nukutaan.

Olen kokenut myös tosi epämiellyttäviksi kaikki tutkimukset ja hoitotoimenpiteet, joita yhteisissä huoneissa minulle on tehty. Minun ja kaverin välillä on kuitenkin vain se verho eikä ole minusta ole kovinkaan kivaa olla katetroitavana siinä verhon takana kun toisella puolella on se kaveri, hänen tukihenkilönsä ja lapsensa. Eivätkä ne kohdun tyhjennysvuototutkimuksetkaan kivoja siinä verhon suojissa ole. Siis ne kun kohtua painellaan ja katsotaan kuinka paljon vielä vuotaa verta.

 

 

B-streptokki ja haaveet potilashotellista

Mielummin olisin siis siellä potilashotellissa kaksin vauvani kanssa kuin siellä osastolla kahden hengen huoneessa. Mielummin kuitenkin heräilen yöllä vain siihen oman vauvani itkuun ja omaan vessahätääni tai omaan kuorsaukseeni. Päivälläkin voisi ehkä yrittää nukkua, jos nukuttaa ja ne tutkimuksetkin tehtäisiin omassa rauhassa. Nythän ei tukihenkilöitä eikä lapsia olisi osastollakaan huoneissa eli sen puolesta siellä voisi olla vähän rauhallisempaa, mutta olisipa ihana päästä silti omaan rauhaan tutustumaan vauvaan.

Minulla on B-streptokokki ollut positiivinen kahdessa viimeisimmässä raskaudessa, joten on hyvin todennäköistä, että se on sitä nytkin. Esikoisen aikoihin sitä ei vielä tutkittu ollenkaan ja saa nähdä kuinka käy tällä kertaa. Positiivinen tulos ei ymmärtääkseni estä pääsyä synnytyksen jälkeen potilashotelliin, jos antibiootti vain ehtii tippua tarpeeksi kauan ennen kuin vauva syntyy. Epäilen, että polikliinisen synnytyksen positiivinen näyte kyllä estää, mutta olisipa ihana päästä potilashotelliin ihan kaksin vauvan kanssa!

Olen kuitenkin asennoitunut siihen, että osastolle taas päädyn, sillä harvoin synnytys menee niin kuin haluaa tai suunnittelee. Ikinä ei voi tietää mitä tapahtuu ja ei siellä osastolla oleminen mitään kärsimystä ole ollut! Itseasiassa uskon, että osastolla äiti ja vauva saavat ehkä jopa enemmän tukea ja apua kätilöiltä kuin taas potilashotellissa. Hotellissa saattaisi olo ehkä sitten taas tuntua helposti yksinäisemmältä kuin osastolla. En tietenkään varma voi olla, sillä en siellä hotellissa ole koskaan ollut. Ehkäpä kesällä sinne pääsen!

Ihanaa ja keväistä viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

5 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Olisikohan se ollut, että pari tuntia pitäisi tippua, jos oikein muistan. Kannattaa kyllä se varmistaa vielä, että ei just käy niin kuin kirjoitit. 😊 Ihana kuulla sinunkin kokemuksistasi, kiitos!

Avatar

Moikka! Olen ollut molemmista lapsistani hotellissa, oikein mukava paikka ☺️
Aika jännä, kun siellä hotellissa ei enään tehdä mitään kohdunpaineluita tms, kukaan ei sua enää ronki siellä. Miksköhän siellä osastolla tehdään niin? 😧

Riika V. / Koti Kumpulassa

No onpas kyllä jännä juttu! Luulis, että sielläkin tarttis kohdun tyhjentymistä ja pienentymistä tarkkailla? 🤔 Mutta ihana kuulla, että tykkäsit hotellista. Toivottavasti pääsen sinne myös. 😊

Avatar

Hei. Olen itse ollut 4 lapsesta kahden viimeisen kanssa taysissa perheonni yksikössä siellä hotellissa ja olen kyllä tykännyt. Se ihana oma rauha oman vauvan kanssa ja niin hyvä ruoka. Joo strebtokokki ei ole este hotelliin, itselläni ollut myös positiivinen, mutta varmastappa asia miten paljon ennen syntymää sen antibiootin pitää tippua että pääsee hotelliin. Ettei käy niin että sinnittelee pitkään kotona ja sitten antibiootti ei enään ehdikkään tarpeeksi ajoissa

Avatar

Ja hei vielä tuohon ei minultakaan ole hotellissa kohtua erikseen paineltu, mutta varmasti kätilöt sitäkin katsovat jos itseä asia huolettaa ja haluaa että tarkastetaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä