Etävastaanotot: Meidän perheen pelastus lääkäriasioissa

 

Puhelimestani löytyy pari lääkärikeskusten etävastaanottoa, joilla asiointi on helpottanut meidän kolmilapsisen perheen elämää ihan älyttömän paljon viime vuosina. Enemmän olen käyttänyt Mehiläisen Digiklinikkaa, mutta on minulle tuttu myös Pihlajalinna-terveyssovellus. Etävastaanottoja on tullut käytettyä kaikenlaisiin ihotulehduksiin, silmätulehduksiin, isompiin kolhuihin ja reseptien uusimisiin. Digiklinikat ovat säästäneet meiltä kymmenittäin lääkärikäyntejä ja voisi sanoa, että etävastaanotot ovat meidän perheen pelastus lääkäriasioissa.

Kuten mainitsin, meillä on etävastaanottoja käytetty sellaisiin pienempiin lääkäriä vaativiin asioihin. Puhelimeen asennettavat sovellukset toimivat todella näppärästi ja kun sovellus on ladattu, sovellukseen kirjaudutaan sisään pankkitunnuksilla, syötetään luottokorttitiedot ja kelakortti skannataan sovellukseen. Ainakin Mehiläisen sovellukseen saa laitettua myös kaikkien lasten tiedot ja kelakortit, joten jokaisen tiedot, reseptit, labratulokset ja lääkärikäynnit löytyvät samasta sovelluksesta. Se on ihan valtavan suuri apu näin lasten kanssa.

 

Kaikki samaan sovellukseen

Itseasiassa en osaa sanoa, toimiiko Pihlajalinnan sovelluksessa lasten tietojen yhdistäminen samaan sovellukseen, mutta joskus kun sitä yritin niin se ei vielä silloin ainakaan onnistunut. Kyselin asiasta Pihlajalinnasta ja silloin he sanoivat, että se olisi työn alla, joten en osaa sanoa tämänhetkistä tilannetta. Omiin asioihini olen joskus Pihlajalinnan sovellusta käyttänyt ja se on ollut myöskin toimiva. Tällä hetkellä minun omia tietojani löytyy Pihlajalinnan sekä Mehiläisen sovelluksista ja lasten tiedot Mehiläisestä.

Lähellä olevaa Kangasalan Pihlajalinnaa käytämme yleensä ns. oikeisiin lääkärikäynteihin, joten voisin kyllä itseasiassa tarkistaa, saisiko jo lastenkin tiedot kelakortteineen liitettyä heidän Pihlajalinna-terveyssovellukseen. Olisi näppärää kun kaikkien lääkärikäynnit ja digikäynnit sekä labratulokset näkyisivät samassa sovelluksessa. Eihän se nyt hankalaa näinkään ole, mutta tietenkin aina näppärämpää, jos kaikki löytyy yhdestä paikasta. Täytyy kyllä tarkastaa ensin hinnastotkin ja tehdä valinta vasta sitten. En osaa sanoa, onko niissä suuria eroja.

 

 

Tällä viikolla viimeksi etävastaanotolla

Viimeisin käynti meillä oli tällä viikolla juuri Mehiläisen Digiklinikalla. Yksi lapsista valitti, että vartalolla oli pari kipeää näppyä ja melko ärhäkän tulehtuneilta sekä märkiviltähän ne vaikuttivat. Otin näpyistä kuvat ja lähetin viestin Mehiläiseen. Alle minuutissa viestiini vastattiin ja lääkäri teki tarkentavia kysymyksiä. Saimme reseptin antibioottivoiteeseen, jonka mies kävi sitten apteekista hakemassa samalla kun tuli töistä kotiin. Säästimme rutkasti aikaa, vaivaa, matkakuluja sekä hampaankiristelyä lääkärireissusta kolmen lapsen kanssa.

Mehiläisellä yleislääkärin etävastaanotto, enintään 20 minuuttia, maksoi 39,90 euroa. Tämä on aika paljon vähemmän kuin se, että olisimme menneet vastaanotolle ja maksaneet siitä itse käynnistä ehkäpä tuplat sekä sitten päälle toimistomaksut ym. kulut. Ja puhumattakaan siitä, että oikeasti ei tarvinnut lähteä kotoa lasten kanssa sinne vastaanotolle jonottamaan. Tai vaikka olisi ajankin saanut varattua, en oikein tykkää hengaamisesta lääkärin vastaanotolla lasten kanssa varsinkin vielä kun on kyse sellaisesta vaivasta, joka ei vaadi sitä fyysistä käyntiä.

Mehiläiseltä tulee kuitti käynnin jälkeen sähköpostiin ja meillä lasten Digiklinikkakäynnit ovat menneet vakuutuksiin. Sovellukseen syötetään siis luottokorttitiedot ennen kuin etävastaanottoa voi käyttää ja maksu veloitetaan suoraan kortilta. Laskuja ei siis erikseen tarvitse muistaa maksella, vaan maksu veloitetaan automaattisesti luottokortilta. Täältä löytyy lisää tietoa sekä hinnasto Mehiläisen Digiklinikasta ja Pihlajalinna-terveyssovelluksen vastaavat tiedot löydät täältä. Mutta tosiaan, etävastaanotot ovat meidän perheen pelastus lääkäriasioissa.

 

 

Milloin etävastaanotto on vaihtoehto?

Minun tulee nykyään aina ensin harkittua näitä lääkärikeskusten etävastaanottoja ennen kuin lähden yksin tai lasten kanssa varsinaiselle vastaanotolle. Varsinkin, jos kyse on vaivoista, jotka uskon, että voi hoitaa ilman vastaanotolla poikkeamista. Kaikkea ei tietenkään etänä voida hoitaa, mutta esimerkiksi Mehiläinen ohjeistaa, että seuraavat vaivat hoituvat Digiklinikalla:

Flunssaoireet (kuume, nuha, tukkoisuus, yskä)
Silmäoireet (silmätulehdus, silmäluomitulehdus)
Vatsaoireet (ripuli, oksennustauti)
Naisten virtsatietulehdus (tihentynyt virtsaamistarve, kirvely tai kipu virtsatessa)
Hampaiden ja suun terveyden kysymykset (äkilliset, yllättävät ja tavanomaisesta poikkeavat hampaiden, ikenien ja suun ongelmat)
Seksuaaliterveys (ehkäisy, erektiohäiriöt, sukupuolitaudit)
Allergiaoireet (allerginen nuha, siitepölyallergiaoireet)
Iho-oireet (ihottuma, akne, ihotulehdukset, kynsioireet)
Hyönteisten pistot (punkin purema, iho-oireet)
Reseptin uusinta (Mehiläisellä määrätyn lääkehoidon jatkaminen)
Huoli omasta jaksamisesta (mielialavalmentajan keskustelutuki huoliin ja jaksamiseen)

Etävastaanotoista voisi olla apua myös nyt korona-aikaan, sillä olen törmännyt moniin otsikoihin siitä, kuinka ihmiset ovat nyt ruvenneet karttelemaan lääkäreiden vastaanottoja. Jos lääkärille meneminen nyt pelottaa, voisi etävastaanotolta vaikka aloitella. Kannattaa siis seuraavaa lääkäriä vaativaa asiaa ajatellen laittaa nämä etävastaanotot korvan taakse! Niitä löytyy varmasti muitakin kuin Mehiläinen ja Pihlajalinna, mutta ne vain sattuvat olemaan sellaisia, mitä meillä on käytetty.

Ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä