Miksi emme ottaneet äitiyspakkausta?

 

Tänään on julkaistu vuoden 2020 äitiyspakkaus. Ilmeisestikään pakkaus ei kuitenkaan olisi ehtinyt vielä meidän kesäkuussa syntyvälle vauvallemme, vaan me olisimme menneet vuoden 2019 pakkauksella. Hassua kyllä! Jotenkin itse olisin ajatellut, että vuonna 2020 syntyvät vauvat saavat vuoden 2020 pakkauksen ja vuonna 2019 taas kyseisen vuoden pakkauksen. Vaihtoehtoisesti pakkauksen voi jättää ottamatta ja ottaa äitiysavustuksen rahana. Näin me teimme, mutta miksi? Miksi emme ottaneet äitiyspakkausta?

Syitä on itseasiassa muutama. Olen kuitenkin todella ylpeä ja tyytyväinen siihen, että Suomessa on mahdollista äitiyspakkaus saada, ja on upeaa, että äitiysavustuksen saa valita myöskin rahana, jotta perhe välttyy ns. turhalta tavaralta, jos äitiyspakkaukselle ja sen sisällölle ei ole tarvetta. On hienoa, että perheitä avustetaan näin upealla tavalla ja, että perhe saa vieläpä valita itse avustuksen tyylin. Äitiysavustus on rahana otettuna 170 euroa verottomana, tarkistin juuri Kelan sivuilta.

 

 

Miksi emme ottaneet äitiyspakkausta?

1. Meillä on niitä jo kolme. Olen ottanut äitiyspakkauksen kaikille kolmelle meille syntyneelle vauvalle ja kaikkien pakkausten vaatteet ovat vielä tallella. Emme tarvitse neljää toppapussia, kahdeksaa toppahaalaria, neljää villahaalaria jne.

2. Vaatteiden koot eivät ole olleet meidän vauvoille sopivia. Meillä äitiyspakkauksen vaatteet eivät oikein ole olleet sopivia yhdellekään vauvoista. Ne ovat olleet liian isoja ja haalaritkin ovat sopineet sitten lähempänä vuoden ikää. Vaatteet ovat olleet ihan väärän mallisia ja esimerkiksi housut liian leveää mitoitusta jne. Tämä on nyt vain minun kokemukseni äitiyspakkauksen vaatteista ja tiedän, että monilla on kaikki vaatteet tulleet käyttöön.

3. Kestovaipoille ei ole tarvetta. Meillä käytetään kertakäyttövaippoja, joten äitiyspakkauksen mukana tulevat kestovaippatarvikkeet ovat olleet turhia. Kierrätykseen ne ovat kaikki aina joutaneet, joten meille niistä ei ole hyötyä. Kestovaippajuttuja en tästä uudesta pakkauksesta löytänytkään, mutta meillä kaikissa kolmessa vanhassa pakkauksessa niitä on kyllä ollut, joten ne vaikuttivat päätökseeni.

4. Meillä on vauvalle jo kaikkea, mitä pakkauksessakin olisi ollut. Kolmen lapsen jäljiltä meillä tosiaan on jo kaikkea, mitä pakkauksessakin olisi ollut. On vaatteita (heti sopivia), on petivaatteita, toppapusseja, toppahaalareita, toppatöppösiä, myssyjä, villahaalareita, tumppuja, sukkia, sukkahousuja, pyyhkeitä, ruokalappuja, leluja, kirjoja, kuolalappuja, lämpömittareita, kynsisaksia ja harjoja. Harsoja, hammasharjaa, liukuvoidetta ja kondomeja ei nyt juuri taida löytyä, mutta ostetaan niitä sitten kun tarvitaan.

5. Vauvalla on jo kehto. Meillä on vauvalle kehto, joten hän ei nukkuisi äitiyspakkausessa. Aiemmin pakkauksista patjoineen on loppujen lopuksi tehty koirille pedit, mutta meidän pikkukoira on niin hemmoteltu, että hän nukkuu sohvalla.

 

 

Neutraaleja sävyjä ja kauniita vaatteita

Tosiaan, on ihan huippua, että äitiyspakkaus on olemassa ja siitä on varmasti monelle tosi paljon hyötyä! Se antaa osviittaa siitä, mitä vauva ensimmäisenä vuotenaan tarvitsee, mutta meillä ei nyt tällä kertaa ollut äitiyspakkaukselle tarvetta ja olen tosiaan kokenut sen vaatteet epäsopiviksi meidän vauvoille. En tosiaan tarkoita ulkonäöllisesti vaan ihan mitoituksen perusteella.

Mielestäni vuoden 2020 äitiyspakkauksen vaatteet ovat erittäin kauniita ja sopivat niin tytölle ja pojallekin. Vaatteiden mitoituksista en osaa sen enempää sanoa, sillä en vaatteita ole itse päässyt hypistelemään ja mallailemaan. Kauniita ne kyllä ovat, katso vaikka täältä!

Minua kiinnostaisi tietää, että otitteko te äitiysavustuksen rahana vai äitiyspakkauksena?

 

-R

 

Kommentit

30 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Kyllähän sen rahan voi lahjoittaa ihan minne haluaa. ❤️ Jos avustuksen ottaa rahana.

Avatar

Tulevalle kesäkuiselle ei otettu pakkausta, koska esikoisen aikaan vaatteista ei oikeastaan tullut yksikään käyttöön (mitoituksen takia ja osittain kuosien). Tämän vuoden pakkaus olisi kyllä sisältänyt tosi kivoja vaatteita, mutta kun oltaisiin saatu viime vuoden pakkaus.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Sama tilanne ja samat kokemukset myös meillä! 🙂

Avatar

Rahana otettiin 2/20 syntyneelle. 2016 pakkaus löytyy kaikkine romppeineen. Ja täällä sama, vaatteet eivät istunu esikoiselle mitenkään. Paitsi toppahaalari oli justiin hyvä 18 kevättalvella hoidossa. Yöpuvustaki lapsi kaivautu sillon kaula-aukosta pihalle. Ennen laatuki on ollu huonompaa, nythän oltiin määrän sijasta satsattu laatuun. Mutta niin, rahana, koska niin moni vaate jäi epäsopivuutensa vuoksi käyttämättä esikoisella.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Joo, nyt tosiaan oli laatuun satsattu ja se on kyllä hyvä! Se 2016 pakkaus ei ollut kovin laadukas, oon samaa mieltä.

Avatar

Meillä otettiin esikoiselle äitiyspakkaus. Esikoinen synty 2019 tammikuussa ja saatiin 2018 äitiyspakkaus. Vaatteita ja tavaroita ollaan käytetty. Vaatteet oli suurin osa aika isoja, mutta meni ajan kanssa. Jossain vaiheessa kun aletaan miettiä toista lasta, otan äitiyspakkauksen rahana.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Ymmärrän! Samanlaiset kokemukset meillä. Onneksi tosiaan sen voi ottaa myös rahana!

Avatar

Syyskuussa 2020 syntyville kaksosillemme ollaan ajateltu ottaa yksi avustus pakkauksena ja kaksi rahana. Esikoisemme hyväksi koettu pakkaus on tallella joten kummatkin saavat omansa 🙂
Eniten mua pakkauksissa kivojen vaatteiden lisäksi ilahduttaa ihanat, isot pahvilaatikot!! 😂

Riika V. / Koti Kumpulassa

Onneksi teillä on vaatteet ja tavarat tulleet käyttöön! Se on hyvä juttu kun itsestä tuntui, että vaatteet eivät ole olleet sopivia kenellekään. 🙂

Avatar

Meillä otetaan pakkaus syyskuussa syntyvälle toka tonkelille<3

Riika V. / Koti Kumpulassa

Te saattekin tuon ihanan uuden pakkauksen sitten! 🙂

Avatar

En ole koskaan innostunut pakkausten vaatteista. Vaatteet saisivat olla pienempiä ja paremmin istuvia sekä selkeämmin unisex-vaatteita. Ja esim. haalarin koko on hassu, kun vain osalla sattuu olemaan talvella sopiva. Kesällä meille syntyy 7.lapsi..vain esikoiselle otin pakkauksen. Hieno asia, mutta kehittelemisen varaa olisi edelleen..potentiaalia olisi vaikka mihin. Aiheesta keskustelu menee usein suoraa siihen, että jos kritisoi pakkausta, on kiittämätön.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Totta tuo, että on kyllä olleet mitoitukseltaan hankalia nuo vaatteet. Ja tosiaan myös se, että kun pakkausta kritisoi, on kiittämätön. Mutta eihän se sitä tarkoita!

Avatar

Kahdesta ekasta pakkaus ja kolmannesta rahana. Tähän viimeiseen rahana ottoon ainoa syy oli se että en tee enää mitään kolmannella makuupussilla, kolmannella villahaalarilla, kolmannella toppahaalarilla (esikoiselta jäi muutenki käyttämättä kun oli 4kk ikäiselle liian pussi ja 1v4kk ikäiselle taas jäi jo pieneksi) ja siihen kukkuraksi 3 pakkauksen edestä täysin samankokoisia vaatteita (jotka muuten meidän hoikilta lapsilta jäi suurimmaks osaks jäyttämättä ku olivat pusseja ja housuy tippu päältä). Oisin halunnut ottaa pakkauksen, se jotenki mun mielestä on osa sitä ihanaa pesänrakennusvaihetta. Mua harmitti ihan älyttömästi että päätin ottaa rahana. Mut en ois sillä pakkauksella mitään tehnyt vaan kierrätykseen ois menny koko setti.

Mun mielestä ois kiva jos pakkauksesta olis saatavilla eri kokovaihtoehtoja. Enemmän 50 koon vaatteita (eikä niitä 50/56 vaatteita jptka todellisuudessa vastaa kokoa 62/68), toppahaalarille pari eri koko vaihtoehtoa riipouen siitä syntyykö vauva keväällä vai syksyllä (ekaa talvea silmällä pitäen eikä vasta tokaa). Makuupussi sais vaihtaa sellaiseen malliin josta sais rattaiden vyöt myös läpi ja kaukalopussi pienelle ois enemmän ku paras muutos pakkaukseen. Itse en niinkään välitä kuoseista
Ihmettelen miksi se muka pitää joka vuosi vaihtaa uuden näköisiin vaatteisiin. Kyl sitä samaa kuosia vois jakaa useammanki vuoden. Ja enemmän väriä!! Valkonen on ihan kamala väri ku kaikki porkkanatahrat jää näkyviin eikä se musta/harmaa oo yhtään sen kivempi omaan silmään.

Ihanaa on että meillä on sellainen asia ku äitiysavustus. Ja ihanaa on että siinä on myös vaihtoehto ottaa rahana

Riika V. / Koti Kumpulassa

Kyllä, juuri ihan samoja kokemuksia ja ajatuksia minulla! 🙂

Avatar

Ekalle lapselle emme ottaneen äp (tyttö/2015, pakkaus olisi ollut 2014). Nyt toiselle (poika/2020, äp 2019) otimme. Ensimmäisen lapsen aikaan saimme niin paljon vaatteita tutuilta, ettemme nähneet tarpeelliseksi ja rahasta oli aika tiukkaa. Pakkauksen väreistä en tykännyt silloin yhtään, nyt ihastuin sinisiin/vihreisiin ja kaikkiin kivoihin kuoseihin! Meille on vaatteet mitoitukseltaan kyllä vallan sopivia ja pyyhe&lakanat pääsivät myös käyttöön. Äkkiseltään en keksi mitään turhaa tuosta, paitsi ehkä kylpylämpömittarin 😀

Riika V. / Koti Kumpulassa

Ihana kuulla, että teillä on olleet sopivia vaatteita ja tavarat on tulleet oikeasti käyttöön! Niinhän sen kuuluisikin olla. 🙂

Avatar

Me otimme pakkauksen ensimmäiselle lapselle mutta toiselle ei, sillä kaikkea oli jo yllin kyllin. Toppahaalari oli käytössä vaunuissa, vaikka se oli aivan liian suuri. Toisena talvena se ei enää sopinut. Kaikki vaatteet eivät muutenkaan olleet ihan sopivia mutta suurin osa oli kuitenkin käytössä. Kestovaippa oli minusta hyvä pakkauksessa, jotta sitä voi kokeilla itse ostamatta vaippaa. Eihän kestovaippoja tarvitse käyttää pelkästään. Pari kertaa viikossa kestovaipan käyttö säästää 100 vaippaa vuodessa. Pakkauksen kokoaminen ei ole niin helppo juttu miltä vaikuttaa, sillä tuotteen valitaan tarjouskilpailun perusteella, ei vapaasti mistä vain tuotteista.

Riika V. / Koti Kumpulassa

No siis, ei todellakaan ole helppo juttu se pakkauksen kokoaminen, suunnitteleminen ja kilpailutus. Eikä aina voi kaikkia miellyttää, ei millään! Ja onneksi on tämä toinenkin vaihtoehto. Rahalla voi sitten ostaa jokainen juuri mitä haluaa. 🙂

Avatar

Rahana otetaan. Esikoisen jäljiltä säästetty vaatteita ja tavaroita niin pakkauksesta kuin muuten, en näe tarvetta että samoja asioita tulisi kotiin vielä ns. turhana. Äitiysavustus on aivan huippuasia ja arvostan todella, hienoa että sen saa valita pakkauksena tai rahana.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Kyllä, ihan mahtavaa, että on äitiysavustus on! 🙂

Avatar

Saatiin/ valiittiin 2019 vuoden pakkaus. Joukossa oli vähän turhia kesävaatteita, jotka jää käyttämättä. Esioinen syntyi viime joulukuussa. Sanoit, että teille vaatteet oli liian väljiä. Meidän pikkuselle suurinosa on mennyt pieneksi 4kk kohalla 😃. Ajattelin, että tuli otettua pakkaus kun on vain laitettu pieniä vatteita.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Joo, meille vaatteet ovat olleet liian väljiä kaikissa pakkauksissa eivätkä esim. housut ole oikein pysyneet vauvoilla päällä. Bobyt on olleet lian leveitä ja kaula-aukot liian isoja, haalareista puhumattakaan. 🙂 Mutta niin ne vauvat on erikokoisia ja onneksi kuitenkin löytyy myös perheitä, joille vaatteet oikeasti on tulleet käyttöön ja olleet sopivia!

Avatar

Vaatteet sopii hyvin kun kyseessä on alkuvuonna syntynyt vauva. Muuten kasvaa ohi siitä pakkauksen toppapuvusta.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Se voi hyvin olla totta, että alkuvuoden vauvoille haalarit tulevat paremmin käyttöön kuin muille. Meillä isoin ongelma on ollut se, että vaatteet ovat olleet kaikissa pakkauksissa meidän vauvoille liian väljiä ja housut tippuu päältä, kaula-aukot on liian isoja ym. Mutta onneksi avustuksen voi ottaa myös rahana ja ostaa sitten sopivat mallisia vaatteita. 🙂

Avatar

Minä laitoin joskus ehdotuksen kelalle (tiedän et olisi varmaan haastava sitä toteuttaa) mut et olisi erilaiset pakkaukset ekalle lapselle ja seuraaville. Kun tosiaan ne kynsisakset, kuumemittarit, harjat, toppapussit, ruokalaput ym tod näk olisi vielä tallella ekasta pakkauksesta niin toisessa ja siitä eteenpäin voisi olla niiden tilalla jotain muuta. Ja sit sais äiti/isä itse valita haluaako ns. ensimmäisen lapsen pakkauksen vai sen toisen..

Riika V. / Koti Kumpulassa

Se olis kyllä hyvä idea, mutta tosiaan voi olla vaikeasti toteutettavissa. Ehkäpä siihen joskus tulee lisää vaihtoehtoja! 🙂

Avatar

Jutussa turhaa toistoa ja itsestäänselvyyksiä mielestäni. Me otettiin 7/18 syntyneelle esikoiselle pakkaus ja se olikin ihana! Lähes kaikki vaatteet oli käytössä, joskin pullerolla viimeiset mahtuivat n. puolivuotiaana. Toppahaalari myös ahkerassa käytössä! Oliko sitten onni että tyttö kasvoi siihen jo ekana talvenaan. Toiselle (la 9/20) ei oteta pakkausta kun kaikki ennestään tallella. Ainoa syy miksi mietin pakkauksen ottamista (paitsi että se oli ihana saada hypisteltäväksi) oli että olisi säästynyt molemmille ainakin jotain omasta pakkauksesta. Silti järkisyin perusteltuna en halua turhaan hamstrata edes tuplia tavaroita, joita emme tarvitsisi vaan hankimme avustuksella jotain tarpeellista. En ihan ymmärrä miksi monilapsisessa perheessä edes harkitaan toisen pakkauksen ottamista, paitsi tunnesyistä että säästyy sitten. Etuhan on kyllä aivan upea kaikesta huolimatta!

Avatar

Meillä on kolme pientä lasta ja kaikille ollaan otettu raha. Pakkauksen vaatteet ei miellytä silmää ja saatiin ystäviltä vanhoja äp vaatteita ja ne oli ihan liian leveitä ja hassun mallisia meidän lapsille. Myös toppahaalareita ollaan saatu ja kahdelle ekalle lapselle ne on olleet aivan liian isoja ekana talvena (elo- ja marraskuussa syntyneet) ja toisena liian pieniä. Mielestäni viineistään 1v tarvitsee jo muutenkin toppahaalarin teknisillä ominaisuuksilla koska Suomessa on aina märkää ja kylmää. Ekalle saatiin makuupussi ystävältä ja tokalle löysin Fb kirppikseltä uutena, nyt talvena sama oli käytössä kuopuksella. Ei siis kaduta yhtään että ollaan otettu rahana kaikkien avustukset 😊

Avatar

Tarttis olla vaihtoehto, että voi lahjoittaa vaikka Nepaliin. ja näin oikeasti olla mukana maailmaa parantamassa. eräänlaista elitismiä se on, kun kaikkea sisältöä tarttee arvostella.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä