Itsetehty saippua: Hauskat yllätyslelusaippuat

 

Tein viikonloppuna pienimmän lapsen kanssa hauskoja saippuoita, joiden sisään kätkimme pieniä leluja. Toiveena oli turkoosit palasaippuat glitterillä, joten sen mukaan sitten aloimme hommiin. Lapsi sai valita itse myös tuoksun, muotit ja lelut, joita saippuoihin kätkimme, joten saippuoista tuli kyllä juuri sellaisia kuin neiti toivoi. Hän valitsi myös sisaruksille omat lelut ja jokainen lapsista sai kaksi saippuaa. Hauskat yllätyslelusaippuat ovat motivoineet käsienpesuun eikä kukaan vielä ainakaan ole kaivanut leluja pois saippuoista!

Valitsimme Ikean silikonisiin muffinssivuokiin sopivat lelut, joita ovat esimerkiksi Petshopit, Shopkinsit, Hatchimalsit, Smashersit, pienet Legoukot sekä muut pienet lelut. Saippuoihin voi hyvin käyttää vaikkapa pääsiäismunista tulleita pikkuleluja! Lelusaippuat ovat myös kiva idea antaa lahjaksi tai ihan vain muistamiseksi nyt näin kun muuten pidetään kaveriperheistä etäisyyttä. Melt and Pour -tekniikalla luomusaippuamassasta tehdessä saippuoiden teko onnistuu hyvin lasten kanssa. Kuumaa vettä ja massaa vain täytyy muistaa varoa!

 

 

Itsetehty saippua: Hauskat yllätyslelusaippuat

280 g luomusaippuamassaa (Pieni Tuoksukauppa)
10 g sheavoita (Limepop)
10 g hamppuöljyä (Limepop)
n. 1 tl Akvamariini mica-väriä (Pieni Tuoksukauppa)
n. 1/2 tl muovitonta glitteriä (Pieni Tuoksukauppa)

esim. ylang ylangin eteeristä öljyä (Limepop)

Linkkasin raaka-aineiden ostopaikat ylläolevaan ohjeeseen eli niiden takaa löytyy hinnat ja lisätiedot.

Tee näin:

Pilko luomusaippuamassa pieniksi palasiksi ja laita metallikannuun vesihauteeseen sulamaan. Asettele lelut sopiviin muotteihin niin, että ne ovat ns. naamallaan.

Kun saippuamassa on kokonaan sulanut, lisää joukkoon sheavoi sekä hamppuöljy ja sekoita varovasti. Massaa kannattaa sekoitella ja sulatella rauhallisesti, jotta saippuan joukkoon ei muodostu turhan paljoa ilmakuplia. Muista varoa kuumaa vettä ja massaa!

Lisää massan joukkoon mica-väri sekä muoviton glitteri ja sekoita huolellisesti, mutta varovasti. Lisää micaa ja glitteriä vähitellen, jotta näet, kuinka paljon sitä tarvitset. Ota vesihaude pois liedeltä ja pidä kannu kuitenkin vielä vesihauteessa. Tiputtele joukkoon valitsemaasi eteeristä öljyä oman mielesi mukaan. Tuoksuttele ja lisää tarvittaessa enemmän öljyä.

Itse tykkään jättää tuoksun melko vahvaksi, jotta pesun jälkeen käsiinkin jää ihana tuoksu. Eteerisen öljyn voi myös jättää pois, jolloin saat tuoksuttomia saippuoita. Muista sekoittaa massaa varovasti, jotta vältyt turhilta ilmakuplilta.

Ota keittiöpyyhe esiin, nosta kannu vesihauteesta ja kuivaa sen pohja varovasti. Kaada saippuamassaa muotteihin sen verran, että lelut peittyvät. Kevyemmät lelut kelluvat, joten massaa ei kannata laittaa muotteihin liikaa. Kun massa on jähmettynyt hieman, voi lelujen paikkaa ja asentoa parannella varovasti esimerkiksi hammastikun avulla.

Jos haluat, voit suihkuttaa saippuapalojen pinnalle taikapähkinävettä tai isopropyylialkoholia, jotka molemmat poistavat pinnalle muodostuneita ilmakuplia tehokkaasti.

Anna saippuoiden jäähtyä huoneenlämmössä hetki ja kun ne ovat hieman jähmettyneet, voit siirtää ne jääkaappiin noin tunniksi. Kylmä jäähdyttää saippuat nopeammin, mutta voit antaa niiden jäähtyä ja jähmettyä myös huoneenlämmössä.

Kun saippuat ovat kunnolla kovettuneet, voit irroittaa ne muoteista ja halutessasi voit siistiä reunoja esimerkiksi veitsellä, juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Saippuat, jotka eivät tule käyttöön, kannattaa kääriä leivinpaperiin ja laittaa tiiviiseen astiaan tai muovipussiin käyttöä odottelemaan.

 

 

Palasaippuan hygieeninen käyttö

Palasaippuaa käytettäessä on tärkeää muistaa sen hygieeninen käyttö. Kädet sekä saippuapala kastellaan lämpimällä vedellä ja saippuaa hierotaan käsiin. Palasaippua huuhdellaan, laitetaan kuivumaan ja kädet pestään huolellisesti THL:n ohjeiden mukaan. On tärkeää antaa palasaippuan kuivua käyttöjen välissä eikä saippua saa lillua vedessä, sillä vesi on mitä loistavin kasvualusta bakteereille. Olen ostanut omat saippuaritiläni Ikeasta muutamalla eurolla ja ne ovat olleet mielestäni kauniita sekä todella käytännöllisiä.

Itse käytän kotona vallan palasaippuaa omille käsilleni, sillä se, ja vieläpä itsetehtynä, ei kuivata käsiäni kuten nestesaippuat tekevät. Minulla onkin saippuapalat molemmissa vessoissa sekä keittiössä käsiäni varten. Huomaan muutoksen käsissäni heti, jos palat loppuvat ja käytän nestesaippuaa. Myös luonnonkosmetiikankin nestesaippuat ovat käsiäni kuivattavia, mutta eivät ihan yhtä pahoja kuin synteettisen kosmetiikan. Itsetehdyt palasaippuat ovat olleet kuitenkin parhaita, ja niiden tekeminenkin on kivaa puuhaa!

Täältä löytyy ohje söpöihin, pinkkeihin, kaktussaippuoihin ja täältä löydät videotutoriaalin kahvi-palasaippuoiden tekoon. Molemmat oheet ovat tosi helppoja, sillä niissäkin käytetään valmista luomusaippuamassaa.

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä