Aurinkovoiteen valinta: Näistä syistä valitsen fysikaalisen suojan aurinkovoiteet

 

Aurinkovoiteen valinta on joskus hankalaa. Voiteita löytyy markettien, apteekkien ja nettikauppojen valikoimista vaikka millä mitoin! Itse valitsen vain fysikaalisen suojan aurinkovoiteet sekä itselleni että lapsille. Tuotteet, jotka olen meille valinnut, ovat luonnonkosmetiikkaa, mutta ainakin apteekeista löytyy tuotteita, joissa on fysikaalinen suoja kemiallisen suojan sijaan, vaikka ne eivät luonnonkosmetiikkaa olisikaan. Vaihtoehtoja siis on, ja vain kokeilemalla löytyy se omaan käyttöön sopiva tuote.

Markettien valikoimassa suurimmassa osassa voiteita taitaa olla kemiallinen suoja. Tiedän, että osasta tuotteista löytyy sekä kemiallinen että fysikaalinen suoja, mutta en osaa sanoa, löytyykö ihan perus-aurinkovoiteita pelkällä fysikaalisella suojalla. Luonnonkosmetiikkahyllyn aurinkovoiteet ovat kyllä kaikki fysikaalisen suojan antavia ja valikoima vaihtelee aika hurjastikin marketeittain. Aurinkovoiteen valinta on minulle se juttu, jossa olen tosi tarkka.

 

Mitä eroa on kemiallisella ja fysikaalisella suojalla?

Ihan rehellisesti voin myöntää, että suurimman osan elämästäni olen käyttänyt ihan markettien halvimpia aurinkovoiteita enkä koskaan kiinnittänyt mitään huomiota siihen, millaisen suojan voide antaa. Vasta viitisen vuotta sitten tutustuttuani muutenkin luonnonkosmetiikkaan, havahduin siihen, että aurinkovoiteen valinta pitää sisällään muutakin kuin merkin ja hinnan. Tämän heräämisen jälkeen olen käyttänyt vain fysikaalisen suojan antavia tuotteita.

Fysikaalinen aurinkosuoja ei imeydy ihoon, vaan sen teho perustuu siihen, että esimerkiksi sinkkioksidi ja titaanidioksidi heijastavat haitalliset UV-säteet iholta pois. Fysikaalisen suojan voide siis jättää iholle kalvon, joka heijastaa säteet iholta pois. Fysikaalinen suoja on melko pitkäkestoinen ja se toimii välittömästi iholle levittämisen jälkeen.

Kemiallisen suojan voiteet imevät UV-säteitä itseensä ja muuttavat ne lämpöenergiaksi sisältämiensä kemiallisten aurinkosuoja-aineiden vaikutuksesta. Nämä ovat juuri niitä aineita, joita haluan vältellä, sillä niiden on tutkittu imeytyvän verenkiertoon sekä olevan haitallisia ympäristölle ja vesistöille. Kemiallisen suojan voiteet vaativat yleensä puolen tunnin odottelun ennen kuin niiden teho on taattu.

 

 

Miksi valitsen luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet?

Luonnonkosmetiikan voiteet on valmistettu luonnollisemmista raaka-aineista kuin synteettiset fysikaalisen suojan omaavat, ja siitä syystä niitä olen suosinut. Lapsille pyrin käyttämään luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita, jotka on suunniteltu herkälle iholle. Meillä on muutamat voiteet ärsyttäneet lasten ihoa, mutta onneksi olen löytänyt meille sopivat tuotteet.  Olen myös tarkka siitä, etteivät käyttämämme aurinkovoiteet sisällä luonnonkosmetiikassa kiellettyjä nanopigmenttejä.

Haluan vältellä kemiallisen suojan aurinkovoiteiden sisältämien kemiallisten aurinkosuoja-aineiden lisäksi niiden sisältämiä parabeeneja, synteettisiä hajusteita, PEG-yhdisteitä, petrokemian ainesosia sekä eläinkokeita. Lisäksi käyttämiemme voiteiden tulee olla turvallisia vesistöille. Näistä syistä olen sitten päätynyt vallan luonnonkosmetiikkaan. Toki luonnonkosmetiikankaan voiteet eivät kaikki ole meille olleet sopivia, mutta kokeilemalla olemme löytäneet meille hyvät tuotteet.

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita löytyy ainakin naettikauppojen osalta GreenDealiltäHouse of OrganiciltäJolieltaHyvinvoinnin Tavaratalosta ja Ecco Verdeltä. Lisäksi esimerkiksi marketeissa, Sokoksilla ja Ruohonjuuressa on ollut myynnissä eri luonnonkosmetiikkamerkkien aurinkovoiteita, ja itseasiassa nykyään myös apteekit ovat ottaneet luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita valikoimiinsa. Samoin kuin jotkut luontaistuotekaupatkin niitä myyvät.

 

 

Huolellinen pesu ja rasvaus iltaisin

Mitään valkoista muumiefektiä eivät minun suosikkivoiteeni onneksi iholle jätä, mutta kyllä fysikaalinen suoja aina iholta hieman on havaittavissa. Ja niin sen kuuluukin olla, jotta voide tehoaa ja heijastaa haitalliset uv-säteet pois iholta. Fysiikalisen suojan omaavat voiteet myös sotkevat oman kokemukseni mukaan vähän enemmän esimerkiksi rattaita, jos lapsi niissä istuu heti voiteen levityksen jälkeen. Se kannattaa huomioida, ja suojata rattaita hieman enemmän.

Aurinkovoide, olipa se sitten fysikaalinen tai kemiallinen, on myös hyvä muistaa pestä huolellisesti pois iholta illalla. Jotkut käyttävät ihon pesuun esimerkiksi öljyä, mutta meillä on kyllä käytetty ihan herkän ihon suihkusaippuaa. Luonnonkosmetiikkaa sekin, ei varmaan yllätä ketään! Öljyä en ole itse kokeillut, mutta lukenut siitä olen kyllä. Öljy ei siis kuivata eikä rasita ihoa, joten siksi sitä varsinkin herkkäihoiset suosivat. Myös pesusieni tai -kinnas ovat varmasti tehokkaita aurinkovoiteen poistossa iholta. Liikaa ei toki saa hangata!

Pesun jälkeen iho pitää myös muistaa kosteuttaa huolellisesti. Tässä olen käyttänyt luonnonkosmetiikan after sun -voiteita, mutta ihan varmasti se kosteusvoide tai ihoöljy, jota kotoa löytyy, toimii myös. Pesemällä ja rasvaamalla ihoa, ainakin meillä on vältytty turhalta ihon kuivumiselta, jota aurinko sekä aurinkovoide saattavat aiheuttaa. Tämä on sellainen yhdistelmä, joka kannattaa ehdottomasti ottaa kesäiholle käyttöön, jos ei se jo olekin!

Itse kesäihmisenä en malttaisi odottaa, että tulee lämmin! Aurinkorasvojen käyttö tosin kannattaa aloittaa jo nyt, sillä nämä ensimmäiset aurinkoiset päivätkin ovat iholle haitallisia. Parashan olisi pysytellä vaatteiden alla suojassa, mutta itseasiassa taitavat ne UV-säteet yltää sinne vaatteidenkin alle. Ja vaikka oleskelisi vain varjossa, tarvitaan sielläkin aurinkosuojaa iholle.

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

 

-R

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä