Poikkeuksellisen ajan poikkeuksellinen sairaalakassi

 

Sairaalakassi. Enpä ole kertaakaan sellaista valmiiksi ennen synnytykseen lähtöä pakannut. Olen aina mennyt sillä fiiliksellä, että kyllä mies sitten pääsee tuomaan minulle ne tavarat, mitä tulen sairaalassa tarvitsemaan. Oman kokemukseni mukaan siellä osastolla ei ainakaan juuri mitään omaa tavaraa tarvitse heti synnytyksen jälkeen. Osastolla ollaan sairaalavaatteissa (sekä minä että vauva) ja syödään sairaalaruokaa. Sitten vähän myöhemmin vasta on tarve ajanvietteelle ja herkuille.

Olen joka kerta tehnyt listan tavaroista, jotka täytyy muistaa ottaa mukaan sairaalaan lähtiessä. Listalla on ollut kamera, puhelin, laturit, lompakko, neuvolakortti (sitäkään ei enää ole), hammasharja ja -tahna sekä yhdet vaatteet minulle ja vauvalle. Kaiken muun on mies sitten tuonut vieraillessaan osastolla. Potilashotelliin en siis ole yhdenkään vauvan kanssa päässyt, joten minulla ei ole kokemusta mistään muusta kuin osastolla olemisesta kahden hengen huoneessa toisenkin äidin ja vauvan kanssa.

 

Poikkeuksellinen sairaalakassi

Nyt kun mies ei sitten pääse osastolle eikä potilashotelliin vierailemaan, täytyykin ottaa itseäni niskasta kiinni tämän sairaalakassihomman kanssa. Täytyy miettiä, että mitähän sinne sairaalaan nyt sitten tarvitsenkaan mukaan. Uskoisin kyllä, että jos minulta jää puuttumaan jotain oleellista, saa mies tuoda puuttuvat tavarat osaston tai hotellin oven ulkopuolelle. Varma en toki ole, mutta uskoisin näin.

Sairaalakassiin pakkaan (tai ainakin laitan listalle)

Elektroniikka:

– Puhelin. Puhelin tarvitaan ehdottomasti, jotta voin soittaa kotiin miehelle ja lapsille miljoona videopuhelua sekä lähettää toiset miljoona kuvaa läheisilleni! Tiedän, että minulle iskee kova koti-ikävä ja on ihana kun voi soittaa kotiin sekä katsella lasten kuvia sairaalassa ollessani.
– Lompakko. Lompakossa on kaikki tarvittava pankkikorttia, henkkareita ja pankkitunnuksia myöden, joten se on hyvä olla mukana.
– Läppäri. Läppärin otan varalta mukaan, sillä jos kaikki on vauvalla ja minulla hyvin, voi osastolla tai hotellissa käydä aika pitkäksi. Varsinkin nyt kun tulen siellä yksinäni olemaan, saattaa läppäri olla hyödyksi.
– Kamera. Kamera täytyy olla ihan ehdottomasti mukana! Vaikka puhelimellakin tulee hyviä kuvia, tulee kameralla silti parempia ja minulla on ihan uusi objektiivikin!
– Ear podit. Kuulokkeet otan mukaan niin saan kuunnella musiikkia, katsella Netflixiä ja soitella videopuheluita ilman, että häiritsen huonekaveriani, jos osastolle joudun. Jos minun korvissani pysyisi jonkin sortin korvatulpat niin ottaisin ne mukaani. Tosin en tiedä, herääkö korvatulppien läpi vauvan itkuun vai ei, mutta jos herää, niin ne varmasti helpottaisivat nukkumista, jos huoneessa on muitakin.
– Laturit. Mukaan täytyy muistaa pakata kaikkien edellämainittujen laitteiden laturit, jotta virta ei pääse loppumaan. On tosi ärsyttävää, jos on kaikki laitteet mukana, mutta niistä on akut loppu eikä laturia ole mukana.

Hygieniatarvikkeet:

– Hammasharja ja -tahna. Nämä on pakko olla mukana! Meillä on sähköhammasharja käytössä miehen kanssa, joten täytyykin muistaa ostaa itselle hammasharja.
– Shampoo ja hoitoaine. Jos synnytys menee normaalisti, haluan ehdottomasti päästä suihkuun heti synnytyksen jälkeen ja muinakin iltoina. Suihkusaippuaa sairaalalla taitaa olla (ainakin käsisaippuaa), mutta shampoon ja hoitoaineen otan mukaani pikkupulloissa.
– Ihonhoitotuotteet. Kasvoveden, silmänympärys- ja kasvovoiteen ajattelin ottaa mukaan, jotta kasvot eivät ole ihan korppua. Lisäksi myös Weledan vartalo- sekä rintaöljyt lähtevät mukaan.
– Nenäsuihke ja silmätipat. Siitepölyallergiat vaivaavat sen verran, että nenäsuihke ja silmätipat tarvitaan mukaan!

 

Vauvalle:

– Itkuhälytin. Pakkaan mukaan myös itkuhälyttimen, jotta minun on mukavampi käydä suihkussa. Kuulen, jos vauva alkaa itkeä ja pääsen syöttämään häntä nopeammin. Toisaalta myös, jos hän sattuisi nukkumaan, saisin nauttia suihkusta ihan rauhassa ilman miettimistä, että onko vauva herännyt vai ei.
– Kapalopussi
 (kuvien kapalopussit saatu). Otan mukaan myös vauvan kapalopussin nukkumista varten. Yleensä kätilöt ovat kapaloineet itkuisen vauvan osastolla ja se on helpottanut itkuun. Tästä syystä otan kapalopussin jo heti osastolle tai hotelliin mukaan niin saan sillä vauvan itse kapaloitua tarvittaessa. Kapalopussit on saatu blogin kautta Raskauskeiju.fi -nettikaupasta.
– Tutteja
 (kuvien tutit saatu). Otan varalta myös tutit mukaan, vaikka niitä ei taideta sairaaloissa suositellakaan imetyksen tukemiseksi. Kuitenkin kokeilen siinä tilanteessa antaa vauvalle tuttia, jos tissi eikä lisämaitokaan helpota itkuun. Aiemmin sairaalasta on saanut tutin, mutta en tiedä saako enää. Täytyy vain muistaa steriloida tutit kotona. Tutit on saatu blogin kautta Raskauskeiju.fi -nettikaupasta.
– Harsoja
(kuvien harsot saatu). Pakkaan mukaan myös pari harsoa, sillä sairaalassa ei sellaisia ole ainakaan ennen ollut. Niillä on mukavempi pyyhkiä maitopulautukset ja lapsivesinousut kuin kovalla paperilla. Harsot on saatu blogin kautta Raskauskeiju.fi -nettikaupasta.
– Vauvalle muutama vaatekerta. 
Muutama body, housut, sukat ja pipo pakataan mukaan, sille varalle, että päästäisiin tällä kertaa hotelliin. Osastolla ollessa vauvalla on sairaalan vaatteet, mutta hotellissa ilmeisesti omat. Aiemmin minulla on ollut vauvalle mukana vain kotiutumisvaatteet ja olen ajatellut, että jos pääsemme hotelliin, mies voi tuoda sinne lisää vaatteita siellä vieraillessaan.

 

Äidille:

– Minulle muutama vaatekerta. Yleensä olen pakannut vain itselleni yhdet kotiutumisvaatteet ja ajtellut, että mies tuo sitten lisää, jos hotelliin päästään. Osastolla äidit ovat vauvojen tavoin sairaalavaatteissa, joten siellä ei omia vaatteita tarvita, mutta hotellissa käsittääkseni äidit voivat olla omissa vaatteissa. Nyt siis varalta pakkaan itsellenikin muutamat ekstravaatteet.
– Luettavaa. Tunnustan, että olen maailman huonoin lukemaan kirjoja, mutta voisin ehkä heittää kassiin jonkun mielenkiintoiselta vaikuttavan kirjan ja pari lehteä. Jos synnytys menee hyvin, on mukava, että osastolla tai hotellissa on jotain muutakin ajanvietettä mukana kuin vain puhelin ja läppäri.
– Evästä. Mitään varsinaisia eväitä en aio pakata mukaan, mutta parit smoothiet ja pähkinäpussin ajattelin ottaa siltä varalta, että synnytys venyy pitkäksi. Osastolla ja hotellissa saa sitten ruokaa ja välipaloja, jos nälkä on, mutta siihen avautumisvaiheeseen otan varalle vähän evästä. Mitään leipiä en rupea mukaan tekemään, mutta smoothiet ovat hyvä ja helppo valinta.
– Herkkuja ja kahvia. Herkkuja tarvitaan osastolle ja hotelliin! Nyt kun mies ja lapset eivät pääsee tuomaan minulle hyvää kahvia eivätkä yllättämään herkuilla, täytyy ainakin herkut pakata mukaan itse. Minun listalleni kuuluvat salmiakki, suklaa sekä sipsit ja mietin, että pitääköhän minun ottaa pikakahviakin mukaan? En ole oikein tavallisen kahvin ystävä ja mietin, että pari valmiskahvia voisi olla aika kiva lisä. Riittäisi kun vain lisäisi kuuman veden jauheen joukkoon.

 

 

Laukku tavaraa täynnä synnyttämään

Apua, mikä määrä tavaraa! Minulla ei ole koskaan ennen ollut näin pitkää listaa sairaalakassia varten, sillä olen tosiaan aina mennyt sillä ajatuksella, että mies tuo sitten sairaalaan ne, mitä tarvitsen. Mutta nyt vierailukiellon takia se ei onnistukaan, joten täytyy raahata jo synnyttämään mennessä kaikki tavarat mukanani. Turvakaukalo taitaa olla ainoa sellainen asia, jonka mies sitten tuo lasten kanssa kun tulevat meitä hakemaan kotiin osaston tai hotellin ovelta.

Turvakaukalossa on kaukalopussi, joten vauva ei mitään haalareita tai muita tarvitse mukaan kotiutumista ajatellen. Tuntuu kyllä tosi hassulta pakata näin suuri määrä tavaraa, mutta toisaalta, haluan viihtyä sairaalassa mahdollisimman hyvin synnytyksen jälkeen. Se, että minulla on hyvä olo, vaikuttaa paljon kuitenkin synnytyksestä toipumiseen. Toivoisen kovasti polikliinistä synnytystä, mutta sitä ei voi etukäteen tietää, että miten synnytys tulee menemään, ja onko esimerkiksi B-streptokokki taas positiivinen.

Täytyy toivoa, että ei tule nopea lähtö synnyttämään tai muuten jää kyllä tavarat kotiin! En ajatellut pakata kassia valmiiksi tälläkään kerralla, sillä nämä listan tavarat ovat sellaisia, joita tarvitsen melkeinpä joka päivä kotona. Ehkä voisin tehdä poikkeuksen ja laittaa kassin pohjalle esimerkiksi kapalopussin, harsot, tutit, vauvan vaatteet, itkuhälyttimen, herkut, kirjan ja lehdet. Minullahan ei tosin ole vauvalle vielä yhtäkään vaatetta vaan kaikki on jossain varaston perukoilla. Kaupasta täytyy hankkia myös se hammasharja, luettavaa ja herkut.

Synnyttäminen minulle on tuttua puuhaa, mutta sairaalakassin pakkaaminen ei! Eli kertokaa minulle, jos tästä listastani nyt puuttuu jotain oleellista tai, jos teillä on joku pakkaamista helpottava niksi hihassanne. Ja hei, meidän vauva oli muuten viimeksi neuvolalääkärin tutkimuksissa kääntynyt raivotarjontaan, kuten täällä kirjoittelinkin!

Ihanaa alkuviikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

16 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Niitä voisi kyllä heittää kassiin myös! Jos vaikka tällä kertaa se maito nousisikin. 🙂 Mukavaa viikkoa!

Avatar

Imetysliivit? Oli ainoa mitä todella oisin tarvinnut kun synnytin ilman kassia😅 . Meillä siis keskosena syntyi… Eikä kyllä mies lähtenyt kotiin 250km mulle mitään hakemaan… Koot nämä riippuu niin tilanteesta… PS ei mulla ollut edes kenkiä kun kotiudun… ( Ambulanssilla menin)

Riika V. / Koti Kumpulassa

Joo, imetysliivit! 😊 Mä jotenkin laskin ne tohon vaatekertaan kun mulle ei enää mahdukaan muut kuin imetysliivit. 🙈 Mutta hyvä pointti, kiitos! 😊 Voi, teillä on kyllä ollut hurja kokemus. Toivottavasti nyt kaikki on jo paremmin! ❤️

Avatar

Moikka. Itse koin tosi tärkeänä oman vesipullon! Ja lakuja tai luumuja sitten jälkimaininkeihin 😉 ja omat sukat! Mulla oli kantoliina mukana mutta sen koin tarpeettomaksi. Huulirasva oli myös ihan ehdoton.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Hei, toi vesipullo on hyvä vinkki ja itseasiassa myös huulirasvakin! Kiitos. 😊

Avatar

Tämä on SUPERTÄRKEÄ: omat särkylääkkeet. Tyypillisesti puoliso käy hakemassa niitä sillä aikafrekvenssillä kuin sairaala sallii (Esim. Jorvissa ei suostuta antamaan aiemmin kuin 6h kuluttua edellisestä lääkkeen ojennuksesta, ihan kirjaavat koneelle monelta on annettu). Muuten kärvistelet siellä kipuinesi kunnes joku joskus ehtii käydä sen lääkkeen tuomassa.

Riika V. / Koti Kumpulassa

No tämä oli kyllä hyvä! Ei käynyt mielessäkään kun en ole koskaan tarvinnut synnytyksen jälkeen kipulääkkeitä, mutta sitähän ei tiedä, että mikä tilanne on tällä kertaa.

Avatar

Liivinsuojat! Itse heräsin toisen lapsen synnytyksen jälkeisenä aamuna paita märkänä, kun maito olikin noussut. Siis kai niitä jossain on jaossakin, mutta hyvä jos on omat niin ei tarvitse lähteä etsimään ja kyselemään 🙂

Avatar

Itse myös tänä viikonloppuna aloitin sairaakassin suunnittelun/pakkaamisen. Vaikka ”vasta” rv 31. Mutta tosiaan hyvä olla poikkeuksen ajoissa poikkeus aikana. Jos et tykkää pakata valmiiksi, tee edes se lista. Viime hetken paniikissa keräät sitten kamppeet kassiin ja ruksit pakatut näin mikään ei unohdu. Listaasi lisäisin vielä suihkutossut/sandaalit, kivempi käydä suihkussa ”yleisissä tiloissa”. Sitten sairaalaan ilmastointi/hotellin huoneilmat on yleensä tosi kuivia niin itse viime kerralla jäin kaipaamaan jotain kuorivaa kasvojen ihonhoitotuotetta. Itseäni hirvittää myös tuo tavara määrä. Ja itse pitää vielä kaikki raahata =D koska jos isi/tukihlö ei saa tulla aulaa taikka syn.osaston ovia lähemmäksi..

Riika V. / Koti Kumpulassa

Joo, suihkutossut pääsevät listalle, kiitos! 🙂 Ihanaa viikkoa ja tsemppiä loppuraskauteen sekä sitten synnytykseen!

Avatar

Mä pakkaisin vielä mukaan urheilukorkkimallisen juomapullon ja jatkojohdon. Nämä oli mulle sektion jälkeen pelastus vaikka mies olikin mukana. Sai puhelimen viereen asti laturiin ja ei tarvinu joka kulaukselle pyytää erikseen ojentamaan kuppia vaan pysty juomaan vaikka puolen minuutin välein 😎

Riika V. / Koti Kumpulassa

Juomapullo ja jatkojohto menevät listalle, kiitos! 🙂 Ihanaa viikkoa!

Avatar

Hyvältä kuullostaa sun kassi! Jokainen varmasti tarvii eri asioita 😊 Itkuhälytin onkin hauska idea, ei ole tullut sellaista edes mieleen 😄Hotellia varten pitää olla omat vaatteet äidillä (sairaalavaatteissa ei saa sinne mennä/olla), vauvalle saa peiton ja vaatteet tarvittaessa sairaalasta mukaan.

Pakko ihan vaan asian vierestä huomauttaa ”Tiinan” kommenttiin kipulääkkeistä: sairaalassa tarjotaan kaikki tarvittava kipulääkitys ja muut lääkkeet, pois lukien omat henkilökohtaiset lääkkeet sairauksiin (esim. astmapiiput). Peruskipulääkkeitä ei anneta kuin tietyin väliajoin (max 3 x vrk), koska niitä ei ole turvallista ottaa sen enempää myöskin imetys huomioiden. Sektion tai muiden operaatioiden jälkeen toki myös vahvempia kipulääkkeitä saa ja niiden tarve ja määrä huomioidaan aina tarvittaessa myös lääkäreiden kanssa. Kipulääkkeitä ei siis suinkaan ilkeyttä ”pihdata” vaan huomioidaan lääketurvallisuus sekä äidin että vauvan näkökulmasta 😊

Riika V. / Koti Kumpulassa

Se on just niin, että jokainen tarvitsee ne omat juttunsa mukaan sairaalaan. 🙂 Ja tosiaan, itseänikin kyllä mietityttää omien kipulääkkeiden käyttö. Kommentoinkin jo, että minulla kun ei ole ollut kipulääkkeille tarvetta synnytysten jälkeen niin en osaa sanoa, että voiko oikeasti olla niin, ettei sairaalasta saisi tarpeeseen riittäviä kipulääkkeitä. Kuulostaa hurjalta! Joka tapauksessa, ihanaa viikkoa sinulle!

Avatar

Hyvältä kuulostaa lista!
Tavaranäärän minimoimiseksi täällä puhelin saa ajaa kyllä sekä tietokoneen että kameran asemaa. Ja kirjoissa olenkin jo siirtynyt e-kirjoihin.
Ja meillä kassissa selfie-keppi, jotta isän kanssa videopuhelut onnistuvat helpommin.
Ja ne suihkutossut on jo pakattuna.
Täällä heitetty jatkojohto onkin hyvä idea!
Ja listaa on täällä tehty myös mistä sitten rastittaa kun tavara on laukussa.
Kassin pakkaus niiltä osin kuin voi alkoi tänään kun 36+0 mittarissa.

Hoitajana olen kyllä kauhuissani ajatuksesta, et napsitaan omia kipulääkkeitä! Sairaalasta antavat kyllä lääkettä ja samalla pitävät huolta, että ottoväli on oikea eikä annostus ole liian suuri. En siis mitenkään voi suositella.

Riika V. / Koti Kumpulassa

Joo, suihkutossut ja jatkojohto pääsevät listalle kyllä täälläkin. 🙂 Muakin kyllä mietityttää omien kipulääkkeiden käyttö. Itse en tosissaan ole kipulääkkeitä synnytysten jälkeen tarvinnut, joten en osaa sanoa, että voiko tilanne tosiaan olla se, että sairaalasta ei saisi tarpeeksi kipulääkettä. Ihanaa viikkoa ja tsemppiä lähestyvään synnytykseen! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä