Hiusten värjääminen raskausaikana turvallisesti

 

Raskaana ollessa suositellaan välttämään hiusten värjäämistä hiusvärien sisältämien synteettisten kemikaalien takia. Kemikaalit imeytyvät äidin päänahan kautta verenkiertoon ja siten saavuttavat myös sikiön. Kemikaalien vaikutuksesta sikiöön ei ole tarpeeksi tutkimustuloksia, jotta voitaisiin sanoa, onko hiusten värjääminen raskaus- ja imetysaikana turvallista (lähde; HUS). Raidoitus on koko pään värjäystä parempi vaihtoehto, sillä silloin väri ei ole kosketuksissa päänahan kanssa. Mutta voisiko hiusten värjääminen raskausaikana tapahtua kasviväreillä?

Värjään hiuksiani säännöllisesti parin kuukauden välein välillä kampaajan toimesta ja välillä itse. Kun värjään hiuksiani itse, suosin kasvivärejä, sillä ne ovat hiuksille ja myös minulle sekä ympäristölle. Käyttämäni Henné Color -hiusvärit ovat hennapohajisia, kasviperäisistä aineista valmistettuja, turvallisia hiusvärejä. Ne eivät sisällä PPD:tä, vetyperoksidia, parabeenejä, silikonia, ammoniakkia tai muita hapetusaineita. Ranskalaisia Henné Color -hiusvärejä on valmistettu yli 40 vuotta ja tuotteet ovat erittäin korkealaatuisia.

 

Hiusten värjääminen raskausaikana turvallisesti: Mahdollista vai ei?

Onko hiusten värjääminen raskausaikana turvallisesti mahdollista? Suosin siis itse hiusteni värjäämisessä kasvivärejä, mutta olen harventanut niiden käyttöä nyt raskausaikana. Useissa lähteissä kerrotaan, että 100 prosenttisten, aitojen, kasvivärien käyttö on turvallisia raskausaikana, mutta en kuitenkaan usko, että tätäkään asiaa on tutkittu tarpeeksi. Varmasti kasvivärit ovat turvallisempia juuri siksi, että niiden kemikaalimäärä on huomattavasti pienempi kuin synteettisten hiusvärien, mutta sehän ei silti tee väreistä turvallisia raskaana olevalle.

Olen kuitenkin ollut sen verran pinnallinen, että olen halunnut värjätä hiukseni nyt raskaana ollessani pari kertaa. Tulin siihen lopputulokseen, että kasvivärit luultavasti ovat turvallisempi vaihtoehto kuin synteettiset värit, ja käyttänyt hiusväriä, jonka tiesin toimivan hyvin sekä sopivan minulle. Viime kerralla värjäys tosin jäi hieman epätasaiseksi kun pakettini oli hajonnut postissa ja hiusväristä oli puolet pölissyt pitkin pakettia hajonneen saippuapussin kanssa. Teen siis uusintavärjäyksen tässä jossain välissä kun saan uuden hiusvärin hajonneen tilalle.

 

 

Hiusten värjääminen kasvivärillä

Valitsin hiusvärikseni tutun ja turvallisen Henné Colorin ja sävyksi Kuparin. Olen sillä värjännyt hiukseni monen monta kertaa, ja tiesin aika hyvin, millainen lopputulos tulisi olemaan. Tokihan kasviväreillä värjäämisen lopputulokseen vaikuttaa hiuksen kunto ja aiemmat käsittelyt, joten ihan satavarma ei voi lopputuloksesta olla varsinkaan, jos ensimmäistä kertaa kyseisellä värillä värjää.

Kasviväri neuvotaan ohjeen mukaan levittämään pestyihin ja pyyhekuivattuihin hiuksiin. Värijauhe sekoitetaan kuuman, mutta ei kiehuvan, veden kanssa niin, että seoksesta muodostuu tahna, joka on helppo levittää hiuksiin. Olen kokenut parhaaksi lisätä tahnan joukkoon lorauksen hoitoainetta, jotta se on helpompi levittää hiuksiin. Vätitahna jää helposti melko varisevaksi, joten hoitoaine on tuonut tähän vähän helpotusta.

Itse levitän värin aina meidän vessassa ja ennen värjäystä levitän siellä lattialle sekä lavuaarin päälle sanomalehtiä, sillä värjääminen sotkee aina kuitenkin jonkin verran. Kasviväri sotkee tavallista väriä vähemmän tippuessaan esimerkiksi lattialle, mutta sanomalehden päälle varisseet värit on kuitenkin helpompi siivota pois kuin lattialle varisseet.

Kumihanskoja tai sekoitusastiaa ei pakkauksen mukana tule, joten ne kannattaa hankkia ennen kuin rupeaa hommiin. Ja suihkuhattu kannattaa hankkia myös! Se on kätevä laittaa päähän siksi aikaa kun väri vaikuttaa hiuksissa. Kun seos on jäähtynyt niin, että sen voi levittää hiuksiin, laitetaan hanskat käteen ja ruvetaan hommiin.

Väri levitetään jakaus jakaukselta hiuksiin, ihan kuin tavallinenkin väri. Kasviväri on ehkä hieman tavallista väriä hankalampi levittää juuri varisevuutensa vuoksi, mutta ei kasvivärin levitys mielestäni kovin vaikeaa ole. Sitten kun väri on levitetty kaikkialle hiuksiin, kannattaa putsata otsa, korvat, korvantaustat sekä niska väristä ja laittaa suihkuhattu päähän. Värin voi antaa vaikuttaa jopa pari tuntia, mutta vähintään 40 minuuttia.

Sanotaan, että lämpö tehostaa värin vaikutusta, mutta liian kuuma taas ei ole hyvästä. Eli esimerkiksi pyyhe suihkumyssyn päälle olisi varmasti hyvä, mutta minulla ei pyyhe tuppaa tuossa pysymään, joten olen vain pitänyt päässä pelkkää suihkumyssyä. Annan värin olla päässä sen parisen tuntia, jonka jälkeen on suihkun vuoro.

Pesen värin suihkussa pois huolellisesti, mutta shampoota ei kannata käyttää, sillä kasvivärit vaikuttavat hiuksessa 48 tuntia varsinaisen värjäyksen jälkeen. Jos vain mahdollista, kannattaa olla pesemättä hiuksia pari päivää värjäyksen jälkeen, jotta väristä tulee mahdollisimman intensiivinen.

 

 

Haaveissa oma väri

Aina välillä haaveilen, että kasvattaisin esiin oman hiusvärini. Silloin ei tarvitsisi värjäillä hiuksia ja toisaalta, olisihan se kiva nähdä, että millainen se oma hiusvärini oikein onkaan ja kuinka se minulle sopii. Olen monta kertaa projektin aloittanut, mutta kärsivällisyyteni ei ole koskaan riittänyt viemään hommaa finaaliin.

Olen joko kyllästynyt juurikasvuun tai sitten ihan vain oma värini on näyttänyt minun mielestäni tylsältä. Pitäisi jaksaa kasvattaa omaa väriä esiin kunnolla, jotta näkisin oikean lopputuloksen. Tottakai tyvi näyttää tylsältä kun sitä on se pari senttiä kasvanut! Täytyisi antaa kasvaa ainakin kymmenen tai parikymmentä senttiä, jotta näkisi sävyn kunnolla.

Nyt kuitenkin odottelen taas hiusväriä saapuvaksi (olen tilannut sen täältä, Greendealiltä), jotta saan kunnolla sävyä hiuksiini. Kasviväreissä on se hyvä puoli, että väri kuluu hiljalleen pois eikä jätä jälkeensä tasaista tyvikasvua, kuten tavalliset kestovärit tekevät. Omissa hiuksissani kasvivärin sävy pysyy latvoissa kuukauden tai pari. Tyvi toki on siinä ajassa hieman kasvanut, mutta tyvikasvun raja ei ole viivasuora sillä kasviväri kuluu hiuksista pois nätisti.

Meillä oli tänään vuorossa nuorimmaisen lapsen nelivuotisneuvola, huomenna minulla on labra ja keskiviikkona vauvan painoarviokäynti äitiysultrassa. Paljon on siis kaikkea järjestelyä vaativaa tähän alkuviikkon, mutta onpa ihana päästä ultraan ja saada osviittaa vauvan koosta! Se tässä on vähän huolettanut.

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit

2 kommenttia
Riika V. / Koti Kumpulassa

Se on ihan totta, että hiukset voi miljoona kertaa paremmin kun värjää kasviväreillä synteettisten sijaan! 🙂 Mukavaa viikkoa sinulle!

Avatar

Mä olen nyt 6v värjännyt pelkästään kasviväreillä hiuksia. Raskausajatkin ihan normaali tahtia (6vko välein).
Sekoitan pelkkää 100% luomuhennajauhetta kahviin ja punajuuriliemeen. Synteettisillä väreillä en kirkkaan punaista väriä saa muutamaa pesua pidempään pysymään ja uskomontonta mutta totta täällä saan! Annan värin olla 3-5h päässä. Joskus värjään pelkän juuri kasvun ja laitan kanamunaa loppuhiuksiin. Hiukset voi ihan älyttömän hyvin kun ei ole enää synteettisiin väreihin koskemut!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä